Kolumni 4/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 4/2017

Tuomas Antola

Jeesus elää minun kuplassani?

 

“Let`s make America great again”. Eikö sinuakin ystävä jo puistata tämä lausahdus? Näitä rivejä raapustaessani Trump on juuri luvannut 54 miljardin dollarin korotusta puolustusbudjettiin. Rahat aiotaan kääriä kokoon hallinnon tehostamisesta muilla osa-alueilla ja leikkaamalla erityisesti kehitysavusta. Leikataan sieltä, missä kirstunpohjat kumisevat onttouttaan jo tällä hetkellä. Valtiollinen Matteus-vaikutus vahvistuu, kurjilta otetaan pois se vähäkin.  

Berliinin pormestari tokaisi taannoin Trumpille tämän pyrkimyksistä eristää kansallisuuksia: ”Älä rakenna muuria.” Pormestari Michael Müllerin mukaan berliiniläiset, jos ketkä, tietävät parhaiten muurin aiheuttamat kärsimykset ja tuskan.

Trump osaa hakea suosionsa — valitulta kansaltaan. Twitter-tiliä laulattaa mielellään silloin, kun yleisö on otollinen. Valkoisen talon tiedotustilaisuuden pykääminen sujuu ilmavasti, kun paikalle kutsuu vain sordiinomedian. Räksyttävät journalistit jääkööt pihalle.

Mutta samalla kun ”maailmannapa-Trumpia” mielellään kauhistelee, menee ohi se, että muuria ei suinkaan tarvitse lähteä taivastelemaan vastaisuudessakaan Meksikon rajalle asti. Muureja pystytetään parhaillaan salakavalasti kaikkialla. Eikö jokainen meistä ole enemmän tai vähemmän oman elämänsä trumppi — huomaamattaan? Tehdäänpä keittiöpsykologinen ihmiskoe. Aseta läpinäkyviä jälkiruokakulhoja vierekkäin pöydällesi ja sijoita mielessäsi itsesi johonkin noista. Kuvittele, mistä koostuu hengitysilma oman kuplasi sisällä. Minä asutan keskiluokkaista perheenisäkuplaa, jonka sisällä kokataan sinisimpukoita valkoviinissä, käydään kuntosalilla, joskus jopa oopperassa. Siellä väitetään, että lähimmäisenrakkaus ulottuu maan ääriin, mutta johonkin se raja on vedettävä — Trumppiin nyt viimeistään. Hän, jos joku, on jo ihmishirviö.

Täytyy todella myöntää: en minä kykene tavoittamaan ilmanalaa heidän ”American Pie” -kulhonsa sisällä, eikä heidän katseensa taatusti ulotu meihin asti. Eivät he kuulu minun kavereihini sosiaalisessa mediassa ja vaikka kuuluvatkin, en minä juuri koskaan näe heidän päivityksiään. IT-insinööri on osannut pystyttää senkin muurin minun puolestani ja laittaa minut myös siitä ”maksamaan”, kun kuvittelen kuplani yhtäpitäväksi todellisuuden kanssa. Vihapuhe ja toisten ihmisyyden halveksunta versoo samanmielisten kesken opposition puuttuessa.

Juuri kukaan ei osannut ennustaa Trumpin voiton mahdollisuutta. Miksi? Koska ylimielisyys. Kuviteltiin, ettei oikeasti niin pöljiä äänestäjiä löydy tuollaista määrää.

Jeesus ei hakeutunut samanmielisten joukkoon, vaan puhkaisi kuplia. Sakkeus, samarialainen nainen ja avionrikkoja eivät mahtuneet monen kuplaan, mutta Herralle kelpasi sekin seura. Jos on Trump ylimielinen, ylimielisyyttä on myös kuvitella, että trumppilaisuus on kaukana minun kuplastani.  Onko siellä pöljien joukossa sittenkin jotain tuttua? Mahtuisiko Trump kannattajineen Jeesuksen kuplaan?

Tuomas Antola

 

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi