Pääkirjoitus 4/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 4/2017

Päätoimittaja Simo Juntunen.

Kuva: Antti Rintala

Pääsiäisen iloa!

 

Kristityt ja kirkot kaikkialla valmistautuvat jälleen näinä keväisinä päivinä viettämään pääsiäisen suurta juhlaa. Näinä aikoina muistellaan Jeesuksen kärsimystien tapahtumia. Lapset värjäävät kananmunia ja virpojat liikkuvat ovelta ovelle. Maljakoihin katkotut pajunoksat puhkeavat hiirenkorville ja rairuoho vihertää. Pääsiäisen makuja valmistellaan ja hankitaan koteihin. Kärsimysnäytelmiä harjoitellaan ja monissa seurakunnissa toteutetaan pääsiäisvaelluksia. Pohjanmaalla kootaan suuria pääsiäiskokkoja.  

Pääsäinen maistuu ja tuoksuu. Se näkyy ja kuuluu. Symbolit, tavat ja perinteet palauttavat mieliin, johdattavat ja muistuttavat, mihin jokainen Kristukseen kastettu on liitetty ja kutsuttu. Kiirastorstain viimeisellä yhteisellä aterialla Jeesus mursi leipää ja tarjosi paloja viinitilkan kanssa lähimmille seuraajilleen. Hän puhui ruumiistaan ja verestään, joka annetaan ja vuodatetaan teidän puolestanne syntien anteeksiantamiseksi. Herran pyhällä ehtoollisella makumuistiamme herätellään.   

Kuka on tapettu? Erään tarinan mukaan Vilppu ja Anna Helena Ruotsalaisen kuusivuotiaan Paavo-pojan kerrotaan havahtuneen kirkossa ja kysyneen näin kesken saarnan pitkänäperjantaina vuonna 1783. Vastauksen ja selityksen etsiminen pitkäperjantain kuka ja miksi kysymyksiin kesti koko hänen elämänsä ajan.

Jano ei sammu useinkaan yhteen vastaukseen. Paavon kerrotaan etsineen vastauksia kysymyksiinsä muiden lasten tavoin ensin vanhemmiltaan. Lukemaan opittuaan hän tutustui Raamattuun, kun juuri muita kirjoja ei ollut. Tie vei seuroihin. Hän haki vastauksia ja selitystä papeilta, seppä Jaakolta ja monilta muilta kohtaamiltaan. Uskossaan varmojen ja ehdottomien kanssa hän joutui törmäyksiin. Etsijästä tuli toisten kyselijöiden opastaja ja kanssakulkija. Ahdistettuja hän kehotti kysymään neuvoa ristin ryöväriltä tai tuhlaajapojalta. Niiltä, jotka olivat menettäneet kaiken.

Ristin juurelta, kärsimyksen läpi, kuljetaan tyhjälle haudalle. Siitä matkasta, joka kertoo Jumalan käsittämättömästä rakkaudesta syntistä kohtaan, syntyy pääsiäisen ilo! Tuo rakkaus sulattaa jään ja murtaa kovimmankin panssarin.

Siunattua pääsiäisen juhlaa!

Simo Juntunen
päätoimittaja

 

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi