Nyt
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Nyt

Jukka Hautala. Kuva: Antti Rintala

Kirkastuva virsi

-Siionin virret ovat herännäisyydelle sitä mitä messu ja ehtoollispöytä kirkolle: siinä kiteytyy ydinviesti, määrittelee Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hautala.

Jo Siionin virsien lisävihkon valmistuessa 1990-luvulla nähtiin tarve kokonaisuudistukselle, jotta kokoelma säilyisi ymmärrettävänä ja uusia veisaajia tavoittavana muuttuvassa maailmassa. Siionin virsien uudistustoimikunta (SVUT), tekstijaosto ja sävelmäjaosto sekä valtakunnallinen palauteryhmä perustettiin 2008.

Uudistustyön aikana virsi saattoi palautua useampaan kertaan uuteen valmisteluun, ennen kuin Herättäjä-Yhdistyksen hallitus hyväksyi sen ehdotukseksi. Ehdotukset julkaistiin yhdistyksen kotisivuilla, jossa oli yleinen palautteenantomahdollisuus.

-Palautteenannon avoimuuteen kiinnitettiin erityistä huomiota, Hautala korostaa. -Kansanliikkeen veisuukirjaa ei voi uudistaa sanelemalla. Siksi palautteeseen on suhtauduttu vakavasti ja se on vaikuttanut merkittävästi lopputulokseen.

Uudistuksessa säilytettiin paljon Siionin virsille ominaisia piirteitä.
-Virsissä on vahvasti läsnä sielunhoidollisuus, ihmisen ja Kristuksen vuoropuhelu ja luterilainen vanhurskauttamisoppi. Sävelmissä säilyy ja vahvistuu kansanveisuulle ominainen niekutteleva tyyli.

Kokoelma tiivistyi 314 virrestä 255 virteen, jotka lyhenivät hieman, kun toistoa karsittiin. Virsien kieli tuoreutui ja teologia kirkastui.

-Armokeskeisyyden lisäksi virsissä sai sijaa luomisen teologia, ihmisten tasaveroinen kohtaaminen sekä uskon ja rakkauden yhteenkuuluvuus.

Joku saattaa nyt murehtia sitä, miten oppii uudet virret. Jukka Hautalalla on yksi neuvo: veisaamalla.

-Uudistetut virret antavat hyvän tekosyyn veisata sellaisessakin tilanteessa, missä aiemmin ei ole veisattu. Lisäksi Herättäjä-Yhdistys on koonnut kotisivuilleen monia apukeinoja opettelun tueksi.

Kaisa Viitala
Lue lisää: www.h-y.fi/virsiuudistus

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi