Pääkirjoitus 3/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 3/2017

Päätoimittaja Simo Juntunen. Kuva: Antti Rintala

Virttä oppimaan

Hengellinen Kuukauslehti on kertonut Siionin virsien uudistamisesta runsaasti viime vuosien ajan. Asia on koettu tärkeäksi, sillä mitä olisikaan herännäisyys ilman Siionin virsiä. Siionin virsien kolmas uudistus on nyt valmistunut. Uutta kirjaa odotetaan painosta toukokuussa.

Virrentekotaito ei jäänyt viime vuosisadoille. Tällainen ajatus löytyy taustalta, kun uusia virsiä alettiin hakea 1990 luvun puolella. Ehdotuksia saatiin silloin satoja, joista virsiksi otettiin lopulta 53 ehdotusta. Lisävihko julkaistiin ja otettiin käyttöön Saarijärven herättäjäjuhlilla 2005. Uudistuksen jälkeen ei ole enää erillistä lisävihkoa, vaan yksi 255 virren Siionin virret -kirja.

Virsien uudistusprosessit ovat osoittautuneet sitkeyttä vaativiksi matkoiksi. Kevein perustein ei niihin lähdetä. Uudistusta tekemässä on tällä kertaa ollut kymmeniä asialle vihkiytyneitä ihmisiä tekstien ja sävelmien muokkaajina, palautteen antajina ja päätöksentekijöitä. Tämä uudistusta syntyi laajassa vuorovaikutuksessa ja avoimuuden hengessä.

Virren taustoihin ovat perehtyneet virsien muokkaajat uudistaessaan virttä. Virsitarinoita julkaistaan lehdessämme. Monissa virsissä liitytään johonkin Raamatun kertomukseen tai kohtaan. Näin virsi rakentaa siltaa vuosituhanten takaa tähän aikaan ja nykyisiin veisaajiin.

Virsi elää ja on uudistunut ennenkin. Kun neitsyt Maria kuuli enkeliltä hänen elämäänsä mullistavasta muutoksesta, kertoo evankelista Luukas Marian ylistäneen Jumalaa kiitosvirrellä. Nuori Maria oli ilmeisesti myös virren tekijä ja uudistaja. Hänen kiitosvirtensä juuret löytyvät vanhan testamentin kiitosvirsistä. Niistä hän lainasi ajatuksia ja muokkasi uudestaan virteensä.

Maaliskuun lopulla vietetään Marian ilmestyspäivää. Silloin kirkoissamme kerätään valtakunnallinen kolehti Herättäjä-Yhdistyksen nuoriso- ja opiskelijatyölle. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Tämä koskee myös virsiä ja niiden oppimista. Nuoriso- ja opiskelijatyön piiriin tulevat nuoret oppivat myös Siionin virsiä elämänsä evääksi.

Uuden oppiminen ei kysy ikää. Me kaikki pääsemme siihen mukaan.

Simo Juntunen
päätoimittaja

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi