Pääkirjoitus 2/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 2/2017

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Antti Rintala

 

Uudistuva kirkko ja seuraliike

Kirkossamme on meneillään reformaation merkkivuosi. Juhlavuodeksi tätä ei ole haluttu kutsua. Seurasihan 500 vuotta sitten Lutherin teesien naulaamisesta myöhemmin kirkon jakaantuminen. Sitä ei haluta juhlia. Uskonpuhdistus sanaakin on kirkon viestinnässä haluttu vältellä ja käytetty mieluummin uudistumista kuvaava käsitettä reformaatio.

Kirkon valinta ”reformaation merkkivuosi” viestii, että jakaantumisen sijaan korostetaan yhteyttä kristittyjen ja kirkkojen välille. Keskinäistä ymmärrystä niin kirkkojen sisällä kuin kirkkojen ja kristittyjen kesken halutaan lisätä. Käytännössä tämä edellyttää toisten kohtaamista, kanssakäymistä ja tutustumista. Eli kutsumista ja kutsuihin vastaamista tai vaikkapa yhdessä laulamista ja veisaamista.

Reformaation uudistavista vaikutuksista yksi merkittävistä olikin kansanveisuu ja virsilaulun vahvistuminen. Luterilaisen kansankirkkomme sisällä erityisesti vanhat herätysliikkeet ovat huolehtineet veisuuperinteen elävänä pitämistä. Se on merkinnyt vanhoilta liikkeiltä uudistumista. Kaikki kirkon sisällä vaikuttavat vanhat herätysliikkeet ovat uudistaneet virsikokoelmaansa tai koonneet sellaisen 2000 luvulla. Siionin virsien kokonaisuudistus liittyy näin myös reformaation jatkumoon. Se on merkittävä osa uudistuvaa seuraliikettä.

Uudistuminen ei ole pelkästään meidän ihmisten puuhailua ja tekemistä. Uudistuminen on Jumalan työtä meissä. Ukko-Paavon virren (VK 382) mukaan uudistumiseen kuuluu usein joutumista pois omalta mukavuusalueelta. Se on uuden saamisen lisäksi luopumista vanhasta. Ja luopuminen synnyttää surua. ”Suot suuriakin suruja, oi Herra, minun maistaa, et silti ole kaukana, suot päivän uuden paistaa”, virren tekijä kirjoittaa ja jatkaa: ”Näin toivoni ja voimani uudistat armollasi”.

Ihmisestä ja kirkosta muuttuvassa maailmassa puhui viime kesän herättäjäjuhlilla Vantaalla tammikuussa onnettomuudessa menehtynyt ystäväpappi ja seuraliikkeen pitkäaikainen vastuunkantaja Heikki Leppä: ”Luomisen ottaminen vakavasti on suostumista maailman muuttumiseen. Uskollisuus Kristukselle on elämistä tässä todellisessa maailmassa. Siksi myöskään kirkko ei voi jäädä menneeseen maailmaan. Sen on elettävä muuttuvassa ajassa. Näyttäessään Kristuksen kasvoja muuttuvassa maailmassa kirkko on sitä, mitä se on ollut aina ennen ja mitä sen pitää vastakin olla”.

Heikki Lepän muistoa kunnioittaen julkaisemme lehdessämme hänen seurapuheensa Vantaan herättäjäjuhlilta.

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi