Pääkirjoitus 1/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 1/2017

Kalle Hiltunen

Kuva Kaisa Viitala

Suvaitsevaisen synnintunnustus

Päättynyt vuosi tullaan muistamaan kahdesta kansanäänestyksestä. Ensin Iso-Britannia päätti erota Euroopan unionista. Sitten maailman merkittävimpään virkaan valittiin poliittisesti kokematon, äärimmäisellä ja populistisella retoriikalla ratsastanut Donald Trump. Molempia näitä äänestyksiä yhdistivät poliittisen eliitin tyrmistyminen sekä globalisaatiota, monikulttuurisuutta ja moniarvoisuutta kannattavan ”suvaitsevaiston” kauhistuminen.

Merkittävin näitä vaaleja yhdistävä asia löytyi äänestäjistä. Vaaleissa äänestivät he, jotka eivät ole olleet voittajien kelkassa, kun on edistetty maailman yhtenäisyyttä, vapaata kauppaa, monikulttuurisuutta ja suvaitsevaisuutta.

Vapauden ajaminen maailmassa on nostanut miljoonia, jopa miljardeja, äärimmäisestä köyhyydestä. Rajamuurien madaltuminen on kasvattanut uusia keskiluokkia sinne, missä niitä ei ole ollut. Nämä eivät kuitenkaan painaneet vaakakupissa. Uurnille lähtivät valkoiset työläistaustaiset miehet ja perheet, joiden elintaso ei ole rajojen avautumisen myötä noussut. Heidän tehdastyöpaikkansa ovat siirtyneet Kiinaan. Jäljelle jääneiden työpaikkojen on täytynyt sopeutua globaaleihin markkinoihin.

Tuleeko ”väärin” äänestäneiden katsoa peiliin? Ei, peiliin tulee katsoa meidän, jotka olemme ajaneet moniarvoisuuden, rajojen madaltumisen ja monien maailman vähemmistöjen asiaa. Emme ole nähneet silmiemme alla kasvavaa eriarvoisuutta. Olemme saaneet aikaan ilmapiirin, missä köyhyyteen ja epätoivoon suistuvan valkoisen, lihaa syövän heteromiehen puolustaminen ei ole ollut muotia, vaan rasismia.

Lisäksi olemme sortuneet suvaitsevaisuuden perusansaan. Suvaitsevaisuudessa on kaksi osapuolta, suvaitsija ja suvaittu. Suvaitsijana nousen usein aktiiviseksi subjektiksi ja suvaittu jää passiiviseksi objektiksi. Suvaitessamme usein korotamme itseämme suvaitsemattomien ja jopa suvaitun yläpuolelle.

Tämä toiminta eroaa siitä ehdottomasta rakkaudesta, mihin kristilliseen uskoon sisältyvä rakkauden vaatimus velvoittaa. Kristus on täydellinen. Hän ei suvaitse. Hän ei ylennä itseään. Hän ei tee toisesta objektia. Hän hyväksyy. Hän rakastaa. Hän alentaa itsensä. Hän kuolee toisen puolesta. Hän nostaa alhaisen subjektiksi toisten rinnalle. Enemmän, Hän nostaa alhaisen itsensä rinnalle.

Herra armahda, tänäkin vuonna.

Kalle Hiltunen

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi