Jouluvirren kolme huokausta
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Jouluvirren kolme huokausta

Kuva Eero Svärd

 

Kolumni, Sinikka Kontio

Hengellinen Kuukauslehti 12/2010

 

 

Siionin virsien jouluvirsistä virsi 11 "Taas annoit joulun tulla" on jäänyt lähtemättömästi mieleeni.

Raudaskylän sekakuoro levytti sen 25 vuotta sitten Herättäjä-Yhdistyksen äänitteelle “Se soikoon ikuisesti”. En ollut vakituinen kuoron jäsen, mutta lauloin kuitenkin levytyksen ajan sen riveissä. Levy tehtiin yhdessä Chorus Vallis -kuoron kanssa, jossa olin mukana. Molempia kuoroja johti Martta Ruotsalainen, joten kylläpä siellä kelpasi laulaa mukana.

Mitä tässä jouluvirressä sitten oli niin erityistä, että se jäi lähtemättömästi mieleeni? Olinhan tuolloin vasta parikymppinen, kuulin virren ensimmäistä kertaa enkä ole sitä sen jälkeen juuri missään veisannut.

Raudaskylän sekakuoron äänenväri oli mieleenjäävä. Sekakuorossa oli kaunisäänisiä laulajia, kaikki takuulla ahkeria seuraveisaajia. Laulajien äänet soivat erityisen vapaasti tässä virressä, koska sen sävelmä on äänialaltaan suppea ja sovitus koruton. Kenenkään ei tarvinnut kiristää äänihuuliaan äärimmilleen, ei korkeuden eikä voimakkuuden vuoksi. Martta Ruotsalainen loihti muistikuvissani tähän virteen hyvin lämpimän sävyn.

Lämmin sävy sai aikaan tunnelman, joka huokuu joulun rauhaa. Se on helppo palauttaa selkäpiihin värähtelemään. Muisto tuosta tunnelmasta on minulle yksi joulun tärkeimmistä rakennusaineista.

Tunnelmaa kantaa virren sävelmä, jonka tenhoa en lakkaa ihmettelemästä. Sekakuoron levylle päätyi herännäiskansalle tuttu Kustaa Hemmingin säveltämä melodia. Siinä ei ole niekun niekkua, vaan yhtä tavua vastaa yksi sävel. Sävelmä on kansanlaulumainen ja rakenteeltaan kuin koraali.

Se sisältää kolme selvää huokausta, kaksi pientä ja yhden suuren: kerrattavassa alkuosassa melodia lähtee alhaalta, tekee mutkan ylhäältä ja tulee takaisin alas. Toisessa osassa kiivetään myös, mutta vain hieman korkeammalle kuin alussa, ja tullaan jälleen takaisin alas.

Mielestäni melodian muoto on hyvin kaunis. Molli sävellajina lisää sävelmän haikeutta. Melodia myös niekuttelisi hienosti, jos siihen laittaisi tekstin, jossa on vain vähän sanoja. Hemmingin sävelmän soisi tulevan seuraavaan Siionin virsien kokoelmaan tämän virren vaihtoehtoiseksi sävelmäksi.

Kuoron sävy, virren tunnelma ja sävelmä yhdessä takertuivat syvälle tunnemuistiini. Virren tekstikin meni sinne mukaan, mutta hämärästi vain virren sisältö: Iloitsemme joulun tulosta, mutta kerta toisen jälkeen petymme itseemme.

Joulun aineelliset puolet tahtovat viedä huomiomme ja itse juhlan päähenkilö jää varjoon. Juho Kytömäen sepittämä teksti on alakuloisuutensa vuoksi hyvä pari Hemmingin sävelmälle.

En muista tekstistä montakaan yksityiskohtaa. Sävelmän 'huokausten' korkeimmilla sävelillä lauletut keskenään rimmaavat sanat pongahtelevat muistista ulos. Teksti oli kuitenkin joka tavultaan tuttu, kun katselin virttä pitkästä aikaa Siionin virsistä.

Asiasta toiseen. Pilke silmäkulmassa väitän löytäneeni selityksen körttiveisuun ihanan luontevalle niekuttelulle. Asumme vielä joitakin kuukausia Saksassa.

Olin ennen syyslomaa pikkuisen kirkkokuoromme harjoituksissa, ja siellä kaivettiin ensimmäiset joululaulut esiin. Kuoron vanhasta ohjelmistosta laulettiin J. S. Bachin "Ich steh an deiner Krippe hier", “Nyt seimellesi seisahdun” (teksti suomalaisen virsikirjan virsi 25).

En ollut koskaan aiemmin laulanut sen alttoääntä, mutta Bachin kirjoittama alton niekuttelu lähti heti lentoon ja laulu eteni kuin itsestään, aivan kuin olisin veisannut Vanhan virsikirjan tai Siionin virsien perinteisiä polveilevia sävelmiä.

Sieltäpä se selitys löytyi [silmänisku]! Virren kaunista koraalisävelmää ei löydy virsikirjastamme kyseisen tekstin kohdalta, Siionin virren 11 kohtalotoveri siis!

Hyvää jouluttelua (= rukoilevaisilta kuulemani nimitys virsikirjan jouluvirsien läpiveisuulle yhdellä istumalla)!

Sinikka Kontio

MuT, Kansanmusiikin lehtori, Sibelius-Akatemia

 

1. Taas annoit joulun tulla, oi Vapahtajani. Sanalla siunatulla ravitset sieluni. Nyt kuoroon enkelien, kiitokseen paimenien tahtoisin yhtyä.

2. Vaan murheissani huomaan: on kylmä mieleni. Ei taivukaan se tuomaan nyt ylistystäsi. Lahjoista maallisista ja turhanaikaisista iloitsen enemmän.

3. Tyhjiinkö lahja Herran minulta häviää, ja sydän jälleen kerran armoa vaille jää? Varjele, etten tuhlaa kallista joulujuhlaa. Nyt synny minulle.

 

 

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi