Mikä on elämän suurin ilo?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Mikä on elämän suurin ilo?

Kuva Marja-Leena Väisänen

Kuva Eero Svärd

Kerran täällä ihmisten maailmassa oli köyhä joulu. Se joulu oli niin köyhä, että kaikki raha oli maailmasta loppunut. Myös öljy ja sähkö olivat loppuneet. Ihmisillä oli puute ruuasta ja vedestä. Kaikki mikä saatiin pelloilta ja metsästä; nauriit, perunat, porkkanat, mustikat ja puolukat, käytettiin tarkkaan.

 

Ihmiset olivat surullisia. Vaikka oli joulu, he eivät osanneet nauttia siitä. He polttivat kodeissaan kynttilänpätkiä, koska muita valoja ei ollut. Kuustakaan ei saanut köyhänä jouluna katkaista metsästä ja tuoda sisätiloihin. Jotkut katselivat ikkunasta lumisia kuusia pihamaalla tai puistoissa ja ajattelivat mielessään kaihoisasti menneitä jouluja.

 

Monet lapset surivat sitä, ettei joululahjojakaan voinut saada. Pukki oli kyllä köyhänä joulunakin tulossa vielä käymään, mutta hänellä ei ollut kenellekään mitään annettavaa. Toisipahan vain jouluiloa ja lohduttaisi maailman surullisia ihmisiä.

 

Jouluaattona pukki katsoi haikeana tyhjää pulkkaansa. Miten monta kertaa se oli pursunnut runsaita lahjoja. Miten hauskaa silloin oli ollut lähteä viemään iloa maailman lapsille. Joululaulut olivat soineet, ja jännittyneet kasvot olivat kurkkineet kaikkien kotien ikkunoissa, milloin hän oli tulossa.

 

Mutta se oli silloin ennen, mumisi pukki itsekseen. Kyyneleet jäätyivät kovassa pakkasessa hänen poskelleen. Hän peitti karvaisella pukinkintaalla kasvonsa ja lysähti polvilleen. Kun hän hetken päästä katsoi pulkkaansa, hän hämmästyi. Se ei ollutkaan tyhjä! Siinä oli pieni käärö, ja käärön keskeltä paistoivat lapsen kasvot. Ne kasvot olivat kirkkaat ja lempeät. Ne loivat ympärilleen iloa, lämpöä ja rakkautta.

 

Pieni lapsi pukin pulkassa äänteli vauvan tavoin, ja pukki tunsi sen sanovan: Vie minut maailman lasten ja lastenmielisten luo, vie niitten luo, jotka kärsivät ja ovat surullisia. Silloin pukki tajusi: Jeesus-lapsi oli syntynyt tähän pahimpaan hetkeen, tähän köyhyyteen, puutteeseen ja toivottomuuteen.

 

Koskaan aikaisemmin taivas ei ollut näyttänyt niin puhtaalta ja kauniilta tähtineen ja revontulineen. Pukki lähti matkaan ja kulki talosta taloon pieni vauva sylissään. Hän sanoi kaikkialla, että hänellä on sittenkin lahja, yllätyslahja jokaiselle.

 

Kun pukki raotti lämpimän käärön alta lapsen kasvoja, ihmiset muuttuivat iloisiksi. Koteihin tuli rauha ja joululaulut alkoivat raikua. Lapsen kasvot jäivät jokaisen mieleen, niin täynnä lupausta, toivoa ja rakkautta ne olivat.

 

Pienet kynttilät paloivat sinä iltana kodeissa pitkään ja kirkkaasti. Ne antoivat valon lisäksi lämpöä, ja kaikilla oli suuri halu sanoa toisilleen: Kiitos, että olet olemassa. Sinä olet minun iloni.

 

Sinä jouluna Jeesus lapsi syntyi uudelleen ihmisten maailmaan. Maailma alkoi taas uudistua. Kun Jeesus-lapsen kasvot olivat alati ihmisten mielissä, maailma alkoi muuttua taas paremmaksi paikaksi.

 

Jokainen huomasi, että elämän suurin ilo oli se, että sai olla hyvä toisille ihmisille. Näin joulun ilo palasi ihmisten keskelle. Yksissä tuumin he päättivät, etteivät he enää koskaan unohtaisi joulun sanomaa Jeesus-lapsesta.

 

Jokainen meistä voi kuljettaa pukin tavoin Jeesus lasta mukanaan toisten ihmisten luo. Tärkeintä on, että kuljetamme häntä sydämissämme pienenä liekkinä toisten ihmisten luo. Tuossa pienessä liekissä me voimme nähdä Jeesuksen toisissamme.

 

Tahdomme nyt pyytää joulumieltä. Paras joulumieli on lapsella, jonka posket hehkuvat ja silmät säteilevät. Sellainen lapsi on kotoisin taivaan maasta ja hänen silmiensä tuike on peräisin taivaan tähdistä.

 

Kiitos Jeesus, että olet kanssamme.

Sinä tulit jouluna meidän luoksemme.

Anna meille joulumieltä.

Auta että tuntisimme rakkauden,

jonka toit meille lahjana tänne maailmaan.

Anna meidän innokkaasti ja iloiten

odottaa joulun suurta juhlaa.

Amen

 

Jorma Sutinen

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi