Kristuksen loputon rakkaus soi virsissä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kristuksen loputon rakkaus soi virsissä

- Siionin virsien uudistaminen on välttämätöntä. Tehtävässä on tarvittu musiikin ja runouden ammattilaisten lisäksi veisaavaa kansaa ja näiden välistä vuorovaikutusta, sanoo Antti Elenius.

Kuva Hanna Tuomisto

Antti Elenius viettää joulukuussa 50-vuotissyntymäpäiviään. Hän on jättämässä Helsingin Diakonissalaitoksen kansainvälisen diakonian johtajan tehtävät sairastuttuaan Parkinson tautiin.

Kuva Hanna Tuomisto

- Siionin virret ovat herännäisyys. Luther piti musiikkia Jumalan luomislahjoista kaikkein suurimpana, kiteyttää Antti Elenius.

 

Hän on Siionin virsien uudistustoimikunnan pyynnöstä tarkastellut kokonaisuudistusta teologisesta näkökulmasta ja antanut siitä lausuntonsa.

- Siionin virsien uudistaminen on välttämätöntä. Tehtävässä on tarvittu musiikin ja runouden ammattilaisten lisäksi veisaavaa kansaa ja näiden välistä vuorovaikutusta.

Virsien teologian ”märehteminen” on pitkän uudistamisprosessin aikana tuottanut tulosta. Teksteihin on löydetty täsmällisempiä teologisia muotoiluja.

- Työ on tehty, jotta uskonnollinen ydin, Kristuksen loputon rakkaus syntiseen, jäisi soimaan sydämiin, Elenius toteaa.

Siionin virsien kokonaisuudistuksessa on pyritty ja päästy myös virsien entistä sujuvampaan veisattavuuteen.

- Veisaavan liikkeen arjessa syntyneet toisinnot ovat saaneet ymmärrystä ja tilaa. Tämä on tärkeää, sillä siioninvirsiseurat ja veisuut ovat herännäisyyden keskeisin ja omaleimaisin perinne.

 

Antti Elenius on tutkinut teologian lisensiaatintutkimuksessaan Martti Lutherin käsitystä tunteista. Lutheria pidetään sanan teologina, mutta Elenius tuo rinnalle tunteen teologin.

- Lutherille usko on ensisijaisesti tunnetta, myös rukous ja virret ovat tunnetta. Sana ei yksin ole elävä, eikä sana pysty lohduttamaan, jos siinä ei ole tunnetta.

Tunteista puhuminen on kulttuurissamme vielä vähän vaikeaa. Herännäisyyden tunnekieli omaksuttiin herrnhutilaisuudesta. Silti tunteita edelleen aliarvioidaan ja stoalaista tyyneyttä pidetään tavoittelemisen arvoisena.

- Se on traagista, koska juuri tunteet ovat se taso, missä Jumala kohdataan.

Eleniusta puhuttelee saksalaisen taidemaalari Mathias Grünewaldin teos kärsivästä Kristuksesta. Niin Paavo Rintala, Juhani Rekola kuin Hannu Björkmankin ovat kirjoittaneet tästä teoksesta, jota pidetään länsimaisen taiteen kauhistuttavimpana ja vavahduttavimpana kuvana ristiinnaulitusta.

Grünewald maalasi teoksen Iisenheimin luostarin sairaalaan, jossa ristiinnaulitun Kristuksen katseleminen kuului hoitomuotoihin. Alttari oli asetettu niin alas, että sen eteen jalattomina raahautuvat saattoivat sen nähdä ja tuntea kokoisekseen.

- Minua lohduttaa ajatus alhaalla olevasta ristiinnaulitusta Kristuksesta. Herättäjäjuhlilla ja siioninvirsiseuroissa on oltava tilaa kaikille ja risti on niin alhaalla, että kaikkein onnettominkin pääsee sen juurelle. Herättäjäjuhlat ovat hiljaista, jatkuvaa rukousta. Siionin virret ja puheet piirtävät meille alttarin.

- Kipeä ja kiusattu ei halua tietää Kristuksesta kuin ristin. Kiusattu ihminen voi vain huutaa Lutherin sanoin: ”Voi hyvä Jeesus, kiiruhda parantamaan haavojani.”  Näihin sanoihin, tunnelmaan ovat nykyiset ja uudetkin virret viritetty, Elenius jatkaa.

Uudistettujen Siionin virsien todellinen arviointi tapahtuu Eleniuksen mukaan käytön läpivalaisemana.

- Seuroissa, veisuissa, kotona ja matkalla on kysyttävä jatkuvasti, onko Kristus edelleen kaiken keskus? Jaksaako uupumaton Taivainen etsiä minua, vaikka toisaalle juoksenkin?

Johanna Sointula

 

Että veisuu jatkuisi

Antti Elenius toivoo, että hänen 50-vuotisjuhlapäivänään kaikki muistamiset osoitettaisiin H-Y:n nuoriso-ja opiskelijatyölle, jonka parissa hänkin on toiminut Heränneiden Ylioppilaskodin isäntänä.

- Iloitsen siitä, että nuoriso- ja opiskelijatyö on uusiutuvaa. Jos haluamme että Siionin virret kuluvat nuorten käsissä, on meidän vanhempien syytä aloittaa veisuuharrastus itsestämme.

Rahankeräystili: POP Pankki FI29 4747 0010 0394 77

Merkintä: ”Antti 50”

 

 

 


rtf liite
Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi