Kolumni 11-12/2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 11-12/2016

Kolumnisti Pia Ruotsala

 

Konfliktista kohtaamiseen

Aito kohtaaminen mahdollistaa läsnäolon –omassa itsessä, lähimmäisessä, jumalasuhteessa ja yhteiskunnassa.

Tänään edessäni istuu Kashmirista kuusi vuotta sitten Viroon pakolaisena saapunut mies. Tapasimme joskus pakolaisaiheisessa konferenssissa ja annoin hänelle käyntikorttini. Nyt tämä mies on pyytänyt tapaamista ja apua.

Hän hymyilee ystävällisesti ja alkaa kertoa omaa näkemystään pakolaisperheiden tilanteesta Etelä-Virossa, mikä on herättänyt tarpeen auttaa heitä mm. luomaan kontakteja virolaisperheiden kanssa. Ihaillen seuraan miehen innostusta asiastaan, hänen aitoa tahtoaan auttaa Viron pakolaislapsia mm. liikuntaharrastusten ja perhe-tapaamisten kautta.

Samalla kuuntelen herkällä korvalla miehen kokemusta pakolaisen todellisuudesta Virosta. Tämä älykäs sosiaalitieteiden maisteri puhuu viron lisäksi viittä kieltä ja kuitenkaan hän ei ole kuuden vuoden aikana saanut koulutustaan vastaavaa työtä, vain muutaman päivän pestejä mm. sipulinkuorijana.

Keskustelemme lasten syntymäpäiväjuhlista ja alan yhdistellä asioita mielessäni. Virolaisille syntymäpäivät ovat todella tärkeitä ja voisin kuvitella, että lasten syntymäpäiväjuhlien järjestäminen voisi yhdistää ja olla helppo tapa tuoda maahanmuuttajia ja virolaisia yhteen. Alan pohtia mahdollisuuksia luoda yhteistyötä kirkon Tarton perhekeskuksen kautta.

Haluan aina olla avoin ja toimia niin, että molemmilla osapuolilla on yhteinen käsitys asioista. Siksi kysyn: ”Olen ymmärtänyt, että sinä olet muslimi ja minä edustan kristillistä kirkkoa –mitä tästä ajattelet?”

Saan vastaukseksi hymyn ja vakuutuksen, että kirkko sopii. Tästä ei tulisi ongelmaa, myöskään muiden muslimiperheiden kanssa. Kuten olen arabikulttuurissa oppinut, muslimi näkee yleensä uskontoaan harjoittavan kristityn kunnioittamisen arvoisena. Kun asiat on yhteisesti sanoitettu ja sovittu, voidaan toimia avoimesti –erilaisina yhdessä.

Mikä meitä yhdistää? Tätä kysyn usein itseltäni tavatessani uusia ihmisiä. Vielä useammin kysymystä tarvitaan silloin, kun näemme edessämme paljon erottavia asioita ja koemme ristiriitaa jonkun kanssa. Kuten Martti Ahtisaari on sanonut: ”Kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa”.

Kun alamme aidosti kohdata toisiamme –ihmisenä ihmiselle, mahdollistamme läsnäolon ja todellisuuden kohtaamisen. Ikään kuin Kristus valaisisi pimeytemme ja auttaisi meitä kohtaamaan erilaisuutta.

Siksi Jumalan piti syntyä ihmiseksi, jotta rakkaus voisi sovittaa syvimmän konfliktin. Taidamme tarvita Vapahtajaa mahdollistamaan yhteyden.

Tuon syntymäpäivän vietto yhdistäköön meidät –konfliktien keskellä kohtaamaan Rakkaus.

 

Pia Ruotsala

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi