Pääkirjoitus 11-12/2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 11-12/2016

Päätoimittaja Simo Juntunen

Minä olin

Loppusuoralle kaartaa jo armon vuosi 2016. Käsissäsi on Hengellisen Kuukauslehden vuoden viimeinen numero. Kirkossa matkaa on tehty adventista tuomiosunnuntaihin. Pyhäinpäivänä muistetaan niitä Kristuksen kirkon jäseniä, joissa Jumala on saanut työnsä päätökseen. Tulevaisuuteen tähytään kuulemalla puhetta aikojen päättymisestä menneessä aikamuodossa. Toivoa uudesta ja paremmasta herätetään matkalla joulun ilojuhlaan.

Miltä maailman meno ja kirkon elämä näyttää Jeesuksen lopunajallisten puheiden valossa? Millaista maailmaa Kristus, kirkon Herra, eteemme kuvaa? Millaisena voimana hän meille näyttäytyy?

Minä olin koditon. Kirkon kellot soivat tätä kirjoittaessani kuolon viestiä. Soitolla muistutetaan Syyrian Aleppon raunioiden tuskan järkyttävistä kauhuista ja ihmisen kylvämästä tuhosta. Tiedämme ja tunnemme, kuinka ihmisen ajallinen turva on koti, joka pitää lämmön sisällä ja kylmän ulkona. Samalla näemme, kuinka monen matka päättyy. Kuinka toiset menettävät ja jäävät ilman kodin turvaa ja suojaa.

Erityisesti sotaa ja väkivaltaa pakenevat joutuivat jättämään kotinsa ja lähtemään matkaan paremman elämän toivossa. Heistä monet hakivat viimeisen vuoden aikana turvapaikkaa keskuudestamme ja Euroopan eri valtiosta. Asenteet muukalaisia kohtaan kovenivat ja ääri-ilmiöt nostivat päätään yhteiskunnassamme. Kirkon vaikuttajat ovat muistuttaneet, että jokainen ihminen, myös pakolainen ja turvapaikan hakija on veljemme ja sisaremme. Hän ei ole koskaan mikään aalto tai vyöry.

Minä olin nälkäinen ja janoinen. Minä olin alaston, vangittu ja sairas. Jeesuksen ”minä olin”-puhe tuomiosunnuntaina kertoo, kuinka suuri Jumala tulee keskellemme kaikista vähimmissä, riisuttuna, runneltuna ja voimaa vailla. Hän on avuton, pieni ja heikko. Hänen suuruutensa kätkeytyy ristinmuotoon. Voimansa heikkouteen. Hän julistaa autuaaksi tämän maailman köyhät, nälkäiset ja janoiset. Kristuksen kirkon ikiaikainen viesti, joka kaikuu kirkkovuoden alusta loppuun asti, rohkaiskoon meitäkin pitämään ovet ja mielen avoimina kaikille. Sillä ulkona on jälleen kylmää ja pimeää.

Kiitän lukijoitamme ja lehtemme tilaajia tämän vuoden yhteisestä matkasta. Toivotan jokaisen matkalle valoa, johdatusta ja turvaa. Vahvistukoon uuden alkaessa keskuudessamme joulun äänet, tuoksut ja tunnelmat.

Soikoon enkelten viesti entistä voimakkaammin kaikkialla: ”Rauhan juhlaa soittakaa”!

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi