Ihmistä varten
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ihmistä varten

Vaalan seurakuntapastori

Katja Niskala

Jumala ei ole luonut meitä huolehtimaan ja murehtimaan, vaan toimimaan ja rakastamaan toisiamme. #twaarna @katjaniskala (Twaarna on lyhyt ja selkeä, minisaarna sosiaalisen median Twitterissä)

Syysillan aurinko rusottaa taivaanrannalla, kun Vaalan seurakuntapastori Katja Niskala aloittaa vielä vapaaehtoistyöntekijöiden huomisen Kuopion reissun viimeisiä valmisteluja.

 

Tyky-päivän marjanpoiminnasta tavoitettu pastori on juuri palannut sairaalan vuodeosastolta virkatehtävistä.

- Tämä viikko on ollut kiireinen. En oikein vielä hallitse työajan suunnittelua, Katja sanoo.

- Unohdan varata aikaa työtehtävien suunnittelulle, hän täsmentää.

Katja,24, on innoissaan papin työstään, jota hän on tehnyt kesäkuun alusta alkaen. Työn kokonaisvaltaisuus on herättänyt hämmästelyä ja vastaan on tullut myös yllätyksiä.

- Työhön liittyy paljon käytännön asioiden hoitamista. Jos lähdetään retkelle, on varattava bussi, suunniteltava reitit, syömiset ja ohjelmat. En ole oikein käytännön ihminen ja tykkäisin vaan tupsahtaa paikalle! Katja naurahtaa.

Kirkolliset toimitukset ja niihin liittyvät keskustelut ovat hänelle tärkeitä.

- Toimituksissa tavoitan ihmisiä, joita en ehkä muuten tapaisi. Niissä saan kulkea ihmisen vierellä palan matkaa. Koen sen kunniatehtävänä.

Suuri merkitys on myös jumalanpalveluselämällä. Vaalassa osallistutaan aktiivisesti messuihin ja Katjaa kiinnostaisi lisätä perhemessujen osuutta.

 

Sydämellinen ja helposti lähestyttävä ovat ensivaikutelmia luontevan oloisesta Katjasta. Hän sanookin tykkäävänsä ihmisten kohtaamisesta.

Nuorena hän suunnitteli uraa luonnontieteiden parissa ja keskittyi lukiossa matemaattisiin aineisiin. Sukulaisetkin jännäsivät, että Katjasta tulee fyysikko ja miten hän työssään kiihdyttelee hiukkasia.

- Lukion lopulla aloin epäillä soveltumistani tähtitieteilijäksi, koska olen hyvin sosiaalinen. Niinpä päätin pyrkiä Joensuun teologiseen osastoon, Katja juttelee.

Pääsykoekirjat olivat vaikeita, olihan lukiossa uskonnon kurssit jääneet käymättä.

- Muistan, miten lukiessani kirjaa, Johdatus uskonnonpsykologiaan, ajattelin että olen todella lirissä!

Pääsykokeissa hän sai kuitenkin parhaan pistemäärän. - Ehkä voi ajatella, että mukana oli johdatus, koska en ymmärtänyt niistä kirjoista yhtään mitään.

Harjoittelussa Pellon seurakunnassa papin työ alkoi tuntua oikealta ja tärkeältä.

- Pienessä seurakunnassa oli paljon tehtäviä ja pääsin näkemään papin työtä laajemmin. Siellä ajattelin, että haluan papin työhön seurakuntaan.

Katja valmistui huhtikuun alussa ja aloitti samana päivänä diakoniatyöntekijän sijaisena Vaalan seurakunnassa. Alun perin ajatuksena oli tehdä 50 prosenttista papin hommaa, mutta seurakunnassa tarvittiin diakoniatyöhön sijaista. Kesäkuussa työtehtäviin tuli lisäksi kirkkoherran kesäloman sijaisuus.

- Vaalaan ja seurakuntaan on ollut hyvä tutustua diakoniatyön kautta. Diakoniatyöntekijä on mukana ihmisten arjessa ja papin tehtävät liittyvät usein ihmisten juhliin.

Luottamus itseen ja omaan ammattitaitoon ovat löytyneet vähitellen. Siihen on tarvittu uskallusta ajatella, että on tähän työhön kutsuttu, vihitty ja että Jumala on mukana.

- Pelkäsin etukäteen, että mitä osaan sanoa ahdistuneelle tai surevalle ihmiselle. Nyt koen tärkeäksi olla siinä paikallani, ilman sanojakin. Välitän vain viestiä Jumalasta, joka ei hylkää vaikka olisi kuinka pimeää.

 

Pienessä seurakunnassa saa tehdä vähän kaikkea. Katja kehuu esimiehensä kanssa käytyjä keskusteluja ja työyhteisönsä kannustavaa henkeä.

- Jännitin aluksi että, jos minua ei hyväksytä, koska olen nuori nainen, mutta seurakuntalaiset ovat ottaneet minut avoimin mielin vastaan.

Uuden työn innoittamana Katja on aloittanut naisten raamattupiirin. Kiinnostuneita on löytynyt ja Galatalaiskirjeen käsittely on aloitettu.

Opiskeluaikoinaan hän tutustui Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-toimintaan ja niinpä hän alkoi suunnitella Kansainvälisen diakonian esittelyiltaa.

- Epäilin aluksi, mahtaako tämä kiinnostaa ketään. Nyt huomasin, että 80-vuotias seurakuntalainen jakoi esittelyillasta tekemääni facebook-ilmoituksen sivuillaan. Jäin kiinni ennakkoluuloista, mutta nyt saan työssäni kasvaa niistä ulos, Katja toteaa.

 

Katja kokee olevansa etuoikeutettu, kun saa olla kirkon työssä pappina Vaalan seurakunnassa.

- Missään muussa ammatissa en voi tehdä näin konkreettista työtä tasa-arvon ja oikeamukaisuuden puolesta, kohdata ihmisiä ja vakuuttaa heille, että kaikella on tarkoitus.

Hän kertoo esimerkin keskustelusta, joka käytiin mielenterveyskuntoutujien palvelutalossa. Hartaushetken jälkeen kahvipöydässä tuli puheeksi hoitohenkilökunnan kiireinen työtahti.

- Teillä ei taida olla minuuttiaikataulua? eräs keskustelija kysyi Katjalta.

Kysymys sai Katjan miettimään ammattiaan laajemmin. Kirkon virassa on lupa olla rauhassa ihmisen lähellä. Yksinäisyyden ongelmaa ei voi kokonaisuudessaan poistaa, mutta tänään voi olla jonkun rinnalla.

- On ihan huikeaa, että kirkkomme puolustaa yksinäistä ihmistä ja satsaa tähän työhön. Ja että minäkin saan olla tekemässä tätä työtä, Katja sanoo tomerasti.

Johanna Sointula

 

Olen syypää kaikkehen

Heinäkuun 3. päivänä @katjaniskala twiittasi Twitter-tilillään: Illan ajatus, Siionin virrestä 21. ”Jeesus riipuit ristillä / kirottuna Golgatalla,/ olit kaikkein hylkäämä, / pilkan, häväistyksen alla. / Minä, minä vaivainen, / olen syypää kaikkehen”.

Hän oli ollut virkansa puolesta Lamminahon talolla alueellisissa herättäjäjuhlien lähtöseuroissa ja mieleen oli tullut jonkun t-paidassa näkemänsä teksti: ”Olen syypää kaikkehen”.

- Etsin sitten virren ja se kolahti, niin että laitoin sen Twitteriin ja Instaan.

- Herännäisyys on mielestäni tällaiselle, jolla ei ole mitään herätysliiketaustaa, helpoiten lähestyttävissä oleva, Katja tuumaa.

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi