Pääkirjoitus 10/2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 10/2016

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Antti Rintala

Armon horisontit

 

Luterilainen kansankirkkomme valmistautuu viettämään reformaation juhlavuotta vuonna 2017. Silloin tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther naulasi teesinsä Wittenbergin linnankirkon oveen. Siitä katsotaan alkaneen kehitys, joka johti luterilaisten kirkkojen syntyyn.

Armo on nostettu juhlavuoden keskeiseksi teemaksi. Syyskuun aikana hiippakunnat järjestivät papeille synodaalikokoukset ja aiheeseen virittäytymiseksi ilmestyi kesällä synodaalikirja ”Armon horisontit”. Käsitys armosta kuuluu uskomme ja luterilaisuuden ytimeen.

Armosta riittää ammennettavaa. Ensimmäinen armon asia, jota pidetään luovuttamattomana, on kysymys ihmisen pelastuksesta. Jumala pelastaa syntisen ihmisen yksin armosta, Kristuksen tähden. Armo on lahja, joka perustuu ainoastaan lahjan antajan laupeuteen, ei lahjan vastaanottajan ominaisuuksiin. Armo merkitsee yhteyteen ottamista, jonka vastakohta on armottomuus, pois sulkeminen.

Armoa on välillä problematisoitu kutsumalla armoa joko ”halvaksi armoksi” tai ”kalliiksi armoksi”. Bonhoeffer kritisoi voimakkaasti 1930 luvulla kirkkoaan halvan armon julistamisesta. Taustalla oli kirkon liiallinen myötämielisyys ja epäonnistuminen natsien vastustamisessa niin ideologisesti kuin käytännössä. Synnin vanhurskauttaminen eli halpa armo merkitsi elämää tuhoavien voimien hyväksymistä. Halpa armo johtaa välinpitämättömyyteen ja passiivisuuteen suhteessa lähimmäiseen. Muutosta ei silloin tarvita. Armo on ”kallista”, missä kohdataan oma syntisyys, kadotuksenalaisuus, köyhyys ja kilvoituksen vajavuus. Kallis armo herättää näkemään lähimmäisen ja hänen tarpeensa.

Armon horisontteihin liitytään herännäisyyden vaelluksessa, kun vuoden 2017 herättäjäjuhlien tunnuksena Nilsiässä on ”Uudistat armollasi”. Juhlien tunnus viestii, että Jumalan armon yksi horisontti ja dynaamisuutta kuvaava ulottuvuus on muutos ja uudistuminen. Armo on voima, joka muuttaa ja uudista minua, meitä, kirkkoa ja maailmaa silloinkin, kun emme sitä itse huomaa. Se on Jumalan salattua työtä meissä. Kulkemista myös pimeään ja murhehuoneeseen. Sinne, missä tehdään tyhjäksi, riisutaan oma voima ja kunto.

Simo Juntunen

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi