Kolumni 7-8/2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 7-8/2016

Kari J. Kettula

Kuva Harri A. Sundell

Juhani Rekola - mies joka seisoo kanssamme sateessa

Minä kuulun ihmisiin, jotka lukevat ennen joulua Juhani Rekolan kirjaa ”Beetlehem on kaikkialla” ja pääsiäisen aikaan Rekolan kirjaa ”Ruusumaanantaista pääsiäisaamuun”. Nämä jo loppuunmyydyt teokset ovat mukana Kirjapajan ”Ilo pimeydessä”- kirjassa (2013), jossa on piispa Kaarlo Kallialan oivaltava esipuhe.

Äskettäin pidettiin Valamon luostarissa kirjailija Torsti Lehtisen johdolla Juhani Rekolan syntymän satavuotisseminaari, jossa loistavan teologin ja esseistin elämää ja ajatuksia pohdittiin. Seminaariin ilmestyi toimittaja Heimo Hatakan valikoima Rekolan varhaisia hienoja sanomalehtikirjoituksia ”Herääminen pimeään ” (Kirjapaja, 2016). Rekola oli sodan käynyt sivistynyt mies, jolla oli omatunto.

Juhani Rekolan ympärille on jo syntynyt tarinaperinne, joka kertoo hänen toiminnastaan. Paras tarinoista on ehkä tämä. Tukholmassa kuninkaallisen eläintarhan ympäristöön syntyi merkillinen suomalaisten syrjäytyneiden leiri, joka sai nimekseen Biisonijengi. Rekola oli harvoja ulkopuolisia, jotka pääsivät käymään telttakylään. Tarina kertoo, että Juhani Rekola opetti Biisonijengin jäsenet, murhamiehet, varkaat, sekakäyttäjät ja huumenaiset laulamaan iltaisin ennen nukkumaanmenoa virren 552 ”Mua siipeis suojaan kätke” biisonilauman ihmetellessä ympärillä.

Peter von Bagh on kirjoittanut elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen kanssa haastattelukirjan, jonka nimi on ”Aki Kaurismäki” (WSOY, 2006). Kirjaa lukiessaan havaitsee outoja yhtymäkohtia Juhani Rekolan ajatuksiin. Aki Kaurismäki vastaa Espoon Eestinkallion 3 A-luokan kysymykseen, mikä on elämän tarkoitus, että ”Elämän tarkoitus on hankkia luontoa ja ihmistä kunnioittava henkilökohtainen moraali ja noudattaa sitä”.

Sama moraalinen imperatiivi löytyy teologi Juhani Rekolan kirjoituksista. Joskus ajattelen, että jos Rekola olisi ollut elokuvaohjaaja, hän olisi voinut ohjata sellaiset elokuvat kuin ”Varjoja paratiisissa”, ”Ariel”, ”Kauas pilvet karkaavat”, ”Mies ilman menneisyyttä”, ”Laitakaupungin valot ” tai ”Le Havre”. Juhani Rekola kirjoittaa vuonna 1969 Kotimaa-lehdessä: ”On yritettävä ymmärtää ihmisiä, niin heikkoja kuin väkeviäkin. Vaikka kyllä väkevät hoidetaan ja heillä on ystäviä. Heikoilla ei ole”. Ehkä Aki Kaurismäki tekee joskus elokuvan Juhani Rekolasta.

Aki Kaurismäen elokuvia katsellessa tai Juhani Rekolan esseitä lukiessa tulee haikean hyvä olo: ”jonain aamuna, jossain kadunkulmassa putoaa sydämelle hieno kaste haihtuakseen sitten, mutta raikas tuntu jää ja sitä sydän tarvitsee.”

 

Kari J. Kettula

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi