Pääkirjoitus 7-8/11
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Toivon näkyjä

OULUSSA, HEINÄKUUN herättäjäjuhlien juhlakaupungissa, on elänyt historian aikana monia merkittäviä hengellisiä vaikuttajia. Yksi heistä oli herännäisyyteen ja koko kirkkoomme erityisesti virrellään ”Kiitos olkoon Jumalalle” edelleen vahvasti vaikuttava Elsa Christina Holmsten (1710-1735). Hän oli ensimmäisiä tunnettuja suomalaisia naisrunoilijoita. Holmsten kuoli ensisynnytykseen vain 25 -vuotiaana. Hänen elämäänsä tutkineet ja siitä kirjoittaneet kertovat nuoresta ja voimakastahtoisesta, mutta samalla herkästä naisesta, joka joutui suuriin hankaluuksiin kirkon ja virkavallan kanssa.

HOLMSTEN KUULUI herätyksen kokeneisiin oululaisiin nuoriin radikaalipietisteihin, jotka moittivat ankarasti silloista kirkkoa hengettömyydestä ja kuolleesta tilasta. Harhaoppien ja levottomuuksien pelossa hänet määrättiin siskonsa kanssa sakkorangaistukseen salaisten kokoontumisten järjestämisestä. Nuoren naisen rohkeasta ja periaatteellisesta luonteesta kertoo jotakin se, että rangaistuksen hän suoritti 14 päivän vankeutena, eikä maksanut sakkoja. Vaikka yhteys kirkkoon ja sen yhteyteen oli monin tavoin koetteilla, eivät siteet katkenneet. Hänen virtensä avaakin eteemme ajalliset kiistat, levottomuudet ja oman pienuutemme ylittävän näyn elämän suuresta tarkoituksesta ja päämäärästä.

TUO PALJON veisattu kiitosvirsi puhuu merellisillä kielikuvilla taivasikävästä ja iankaikkisen elämän toivosta. Se puhuu myös vapaudesta, sen kaipauksesta ja elämän myrskyisestä matkasta kohti kotia. Kadotuksen kuoppa on kuin sisäinen vankila, josta ei itse päästä, vaan sieltä nostetaan pois vain Jumalan käsittämättömästä armosta. Armon kohdannut on vapaa, ei kenenkään orja ja silti kaikkien palvelija. Hän on vapaa lähtemään liikkeelle. Pelko vaihtuu nöyryyteen ja rohkeuteen työntää purtensa suurelle merelle, sen tuulten ja voimien vietäväksi. Täällä vaivan alla aallot uhkaavat, runtelevat ja repivät laivaa. Mutta kerran vielä tuulet tyyntyvät, meri rauhoittuu ja koittaa yli ymmärryksen käyvä rauha ja ilo.

VIRRET OVAT herättäneet toivoa, luoneet rohkeutta ja kantaneet veisaajia halki ahdistuksen ja menestyksen aikojen sukupolvesta toiseen. Virret avaavat eteemme suuria näkyjä Jumalan ja ihmisten maailmaan. Niissä kuuluvat haavoitettujen, särkyneiden ja ahdistettujen rukous, ilo ja kiitollisuus. Siionin virsissä ja yhteisessä veisuussa tarkkaavainen voi kuulla jopa herännäisyyden sydänäänet.

OULUN HERÄTTÄJÄJUHLIEN seurapenkissä on heinäkuun alussa sinulle ja kaikille juhlavieraille tilaa. Tervetuloa yhdessä veisaamaan ja levähtämään!

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi