Vastakohtien maassa veisaamassa 6/11
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vastakohtien maassa veisaamassa

Kuva: Reetta Ikola

Kiertueseen sisältyi kaikkiaan yhdeksän esiintymistä. Kuoro piti konsertteja ja lauloi Inkerin Kirkon jumalanpalveluksissa avustustehtävässä Sortavalassa, Kontupohjassa, Petroskoissa, Aunuksessa, Pietarissa, Keltossa ja Skuoritsassa. Konserttien pääteoksena oli Jukka Kankaisen (s. 1932) “Rukoushetki päivän päättyessä”. Muu ohjelmisto koostui kuoron totutusta yhdistelmästä Siionin virsiä ja hengellisiä lauluja.

Kuoron tekemä kiertue oli useimmille mukanaolleille ensimmäinen käynti ja kosketus rajanaapuriimme Venäjään. Siitä huolimatta tuskin kukaan ylitti Niiralan raja-asemalla valtakunnanrajaa ilman ennakkotietojen, stereotypioiden tai muilta kuultujen selostusten läpitunkemia mielleyhtymiä.

Ensimmäisen matkapäivän iltana kiertuebussin ikkunoista avautuva karjalainen maalaismaisema lumisessa asussaan sai kunnian olla ensimmäisten vaikutelmien antajana.

Ruskealan kirkon kivijalassa toimiva majatalo Herrankukkaro oli ensimmäinen yösijamme. Kuoro viimeisteli matkan ohjelmistoa kirkkosalissa sekä nautti illallisen. Moni tuntui pitävän majatalon tiloista ja tunnelmasta, monet pitivät sitä matkan parhaana yösijana.

Sortavalasta Petroskoihin

Seuraavana päivänä siirryimme Petroskoihin pysähtyen välissä Sortavalaan jumalanpalvelusta ja konserttia varten. Kuorolaisen silmin yleisön vastaanotto oli viileähkö, mutta suopea. Luultavasti laulujemme sanat eivät avautuneet, ja niinpä syntyi päätös tehostaa jatkossa kehon ja eleiden käyttöä sävyjen ilmaisussa.

Illansuussa kuoro saapui Petroskoihin. Kaupunki tuntui uinuvan talviyöhönsä vaaleanpunaisen pilvikaton alle, hämyyn katosi kolmisenkymmentä suomalaisnuorta etsimään illallista kaupungin hyvistä ravitsemusliikkeistä.

Maanantain aamupäivän kuoro käytti Petroskoihin tutustumiseen. Yliopiston päärakennus, jääpintaisen Äänisen ranta ja O.V. Kuusisen patsas lukuisten kahviloiden ohella vetivät kävijöitä puoleensa.

Puolen päivän jälkeen oli aika matkustaa Kontupohjan kaupunkiin konserttia varten. Ennen esiintymistä saatiin silmille ja korville ihmeteltävää kaupungin uudessa kulttuuripalatsissa. Kontupohjalaisen puunjalostustehtaan patruuna oli teettänyt palatsiin akustisesti huippuluokkaa olevan konserttisalin, johon kuului kahdet Euroopan mitassa ainutlaatuisen suuret urut.

Konsertti Kontupohjassa saavutti lämpimän vastaanoton. Seurakunta kiitti monin kauniin sanoin, ja laulajat saivat ihmeekseen kuulla omaa kieltään puhuttavan vanhojen ihmisten parissa.

Petroskoin kirkoissa

Tiistaina tutustuttiin Petroskoin uuden luterilaisen kirkon loppusuoralla olevaan rakennustyöhön. Paikalla oli Herättäjä- Yhdistyksen talkoolaisia Nurmosta. Alttaritaulu ja malminen kirkonkello olivat vastikään tuodut paikalle.

Illansuussa kuoro konsertoi kaupungin vanhassa, vielä käytössä olevassa luterilaisessa kirkossa. Kirkko oli Neuvostoliiton ajalta, siinä ei ollut mitään kirkkorakennuksen ulkoisia merkkejä. Sisällä avautui karu, mutta ihmeen lämmintunnelmainen kirkkosali. Laulajat saivat myös nähdä pikkuruisen sakastin, jossa edesmennyt kirkkoherra Paul Saar oli Petroskoissa ollessaan asunut ja hoitanut seurakuntaa useiden vuosien ajan.

Konsertin jälkeen koko matkan kuoron mukana ollut opas ja eläkkeelle siirtynyt Inkerin kirkon pappi, Juhani Isosaari piti elävän selostuksen rakastetun Paul Saaren hautajaisista, joihin petroskoilaiset eivät olleet päässet paikalle.

Pietarin läheisyydessä

Keskiviikkona kuoro lähti jo hieman tutuksi tulleesta Petroskoista Pietaria kohden. Matkaan sisältyi kuitenkin konsertin ja aterian sisältämä pysähdys Aunuksen kaupungissa.

Illalla kuoro pääsi majoittumaan Kelton opistolle, Pietarin läheisyyteen. Laulajat saattoivat levätä kiertueen vauhdikastahtisesta elämänsykkeestä opiston rauhoittavassa ympäristössä.

Seuraava päivä käytettiin Pietariin tutustumiseen. Päivään sisältyi mm. käynti Eremitaasin taidemuseossa, jossa avautui hengästyttävä katsaus eurooppalaisen maalaustaiteen historiaan. Illemalla useat kävivät katsomassa balettiakin sisältäneen pietarilaisen tanssiteossarjan.

Myös perjantain ja lauantain kuoro vietti Pietarissa tutustuen kaupungin huikaiseviin kirkkoihin ja tsaarillisiin palatseihin. Niin paljon nähtiin lehtikultaa, mosaiikkia ja hohtavaa marmoria, että todellisuuden ja suhteellisuuden taju alkoi vähitellen hämärtyä. Se oli kerrassaan toinen maailma verrattuna vaikkapa Sortavalan näkymiin.

Perjantai-iltana oli konsertti Pietarin P. Marian kirkossa, ja lauantaina Kelton kirkossa. Jälkimmäiseen näytti kokoontuvan kuulijoita eniten koko kiertueen aikana.

Sunnuntaina Keltto jäi taakse, ja kuoro lähti Skuoritsan seurakunnan vieraaksi. Oppaamme Juhani Isosaaren entinen seurakunta kokoontui 1800-luvulla rakennetussa, välillä klubina toimineessa ja sittemmin toisessa maailmansodassa raunioituneessa uusklassisessa kirkossa, joka oli sisältä kunnostettu näyttävällä tavalla.

Kuoro avusti jumalanpalveluksessa ja piti sen jälkeen konsertin, jonka hioutunut ohjelmisto ja kiertueen loppumisen aiheuttama kaiho saivat mielestäni kohoamaan korkeimmalle.

Tämän jälkeen seurasi pitkä istuminen linja-autossa, rajatarkastukset ja myöhäinen paluu Helsinkiin. Kokonaisuutena arvioiden matka oli kuorolaisen näkökulmasta antoisa, toivottavasti onnistuimme myös antamaan jotain kuulijoillemme.

Kimmo Huhta

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi