Kolumni 9/2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 9/2016

Nuppi sekaisin ja kalsarit jalassa

Keskellä helteisintä kesää luin kalsarit jalassa Hesaria. Myös lehden toimittaja kirjoitti, miten hän vietti kesäpäivää kalsarit jalassa mökillä ja yritti hahmottaa mitä maailmassa juuri nyt on tapahtumassa. Amerikassa on presidentinvaalitaistelu, Turkissa vallankumousyritys ja sen rajut jälkiseuraukset, vasta oli Nizzan isku ja nyt Saksassa on samalla viikolla ollut useita verisiä iskuja.

Ajatukset osuivat omaan kesätunnelmaan. Helteellä ja lomalla olisi kerrankin aikaa ajatella, mutta en oikein jaksa, välitä tai halua. Voisiko lopettaa ajattelemisen ja yrityksen jäsentää maailman menoa. Todeta vaan kesävapaalla, että hulluksi on maailma mennyt. Kuka tätä enää käsittää? On niin kuin on ja käy niin kuin käy. Minä en jaksa ajatella enempää.

Kirjoittelen tätä heinäkuun viimeisellä viikolla. Nyt on kuuma, mutta kalsareiden lisäksi jalassa on oikein kunnon housut. Ryhdistäydyin vähäsen. Tuo ensimmäinen yritys ajattelun lopettamiseksi ei ole onnistunut. Pakko tätä maailmaa ja sen menoa on murehtia ja tuumailla, vaikka olen vain tavallinen taapertaja pienessä syrjäisessä maassa ja on kesä ja kärpäsiä. Mikä luku maailmanhistoriassa kirjoitetaan nyt ja miten siihen liityn?

Pari vuosikymmentä sitten kuulin, että maailman suuret kertomukset kuolevat hiljalleen. Tulee aika, jolloin ei enää uskota edes kristinuskon suuriin kertomuksiin. Pitkään on hoettu, että yhtenäiskulttuurin aika on ohi. Maailma pirstoutuu. Tulee yhä pienempiä ryhmiä ja porukoita, jotka ajavat omaa etuaan.

En usko tuohon enää, vaikka niin on jossakin mielessä tapahtunutkin. Suuret kertomukset ovat siksi suuria, että ne selviävät historian eri kerrosten, virtausten ja hetken ilmiöiden läpi. Ei siinä ole mitään uutta, että maailmassa on paljon epäoikeudenmukaisuutta. Ei siinä ole mitään uutta, että ihminen oppii historian virheistä hitaasti ja huonosti. Eikä siinä, että ihminen surmaa toisen ihmisen vihan vallassa. Eikä siinä, että en itse pysty parempaan taisteluun ja rakkauteen.

Uusi aika on jälleen kerran käsillä. Ehkä uusi aika on joka aamu? Oleellista tuntuu nyt olevan, että keskityn tähän hetkeen. On kesä, kalsarit ja ihmiset ympärillä. Luojan lahjaa ovat nämä kaikki. Kun nuppi on oikein sekaisin maailman myllerryksestä voi tarttua niihin peruspilareihin, joihin on opetettu luottamaan.  Tämä uusi aika on pari tuhatta vuotta ollut kristityille jatkuvaa toivon aikaa. Kertomus Vapahtajasta ei kuole tänään tai huomenna. Eihän tämä nyt kovin syvällinen löytö kaiken ajattelemisen jälkeen ehkä ole, mutta lohdullinen, kun on nuppi sekasin ja kalsarit jalassa.

Rauhallista syksyä!

Markku Orsila

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi