Pääkirjoitus 9/2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 9/2016

Kalle Hiltunen

Virsien uudistaminen lähetystyönä

Kristillisen kirkon lähetystyötä on aika ajoin kritisoitu alkuperäiskulttuurien tuhoamisesta. Osin tästä kritiikistä johtuen lähetysteologiassa on viime vuosikymmeninä haluttu korostaa, että evankeliumi tulee osaksi kulttuuria ja löytää paikkansa paikallisesta kulttuurista. Usein vallitseva kulttuuri on jopa paras edellytys evankeliumin voimalle.

Näin on ollut aina. Kristinusko on osannut sanoittaa sanomansa vallitsevaan kulttuuriin sopivaksi. Meidänkin kristillisissä perinteissämme ja juhlissamme on runsaasti piirteitä, jotka ovat alun perin ei-kristillistä perua. Kristinuskon tullessa Eurooppaan ja Suomeen evankeliumi on sanoitettu paikallisen kulttuurin muotoon.

Evankeliumin sanoittamista uusille kohderyhmille tulee tehdä jatkuvasti, jotta kristinusko ei jää vain historian liikkeeksi. Tästä on kyse virsienkin uudistamisessa. Virsien sisältämä evankeliumin aarre on saatettava sellaiseen muotoon, että se puhuttelee siinä kulttuurissa, missä virsien toivotaan saavan jalansijaa. Mikäli näin ei tehdä, virsien maailma eriytyy liikaa vallitsevasta kielestä ja kulttuurista. Tällöin virsien rakastaminen vaatisi uusilta sukupolvilta myös menneen kulttuuriympäristön omaksumista.

Virsien uudistaminen on lähetystyötä. Sitä tehdään pitäen kirkkaasti mielessä, miten kristillinen sanoma mahdollisimman hyvin saisi jalansijaa tämän päivän maailmassa. Virsiä muokataan ymmärrettäväksi, mutta ennen kaikkea mahdollisimman puhuttelevaksi tämän päivän ja lähivuosikymmenien veisaajille. Siionin virsien uudistamishanke on Herättäjä-Yhdistyksen keskeisin kotimaantyön eli sisälähetystyön hanke näinä vuosina. Sen keskeisenä tavoitteena on tuoda Siionin virsien aarteita uusien ihmisten pariin, heille, jotka omaksuvat identiteettinsä keskeisiä rakennusaineita mm. 2010- ja 2020-luvuilla.

Tämä vaatii paljon meiltä vanhoilta veisaajilta, joille nykyiset virret eivät ole vieraita. Me olemme omaksuneet identiteettimme keskeisiä aineksia aiemmin kuin 2000-luvulla syntyneet. Me joudumme opettelemaan uusia virsiä. Vaikka se ei ole helppoa, antavat uudistetut virret myös mahdollisuuksia vanhoillekin veisaajille. Hiukan muuttuneet sanat ja sävelet pakottavat meidät jälleen ajattelemaan, mitä veisaamme. Ehkä ne tuovat meille myös uusia oivalluksia virsiaarteistomme äärellä.

Kalle Hiltunen

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi