Pääkirjoitus 5/2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 5/2016

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Antti Rintala

 

Sillat kuntoon

Kansantajuisuus on ollut Hengellisen Kuukauslehden yksi keskeinen toimituksellinen linjaus perustamisesta asti.  Linjaus on ollut ohjaamassa lehden kirjoittajia ja kuvittajia. Sanat ja käsitteet elävät ja merkitykset muuttuvat ajan myötä.  Hengellisen lehden tekemisessä pitää siis olla jatkuvasti taustalla ymmärrys ja herkkyys ihmisten tunnoista ajassa.

Kansantajuisuudesta on osin kyse myös Pyhän Hengen vuodattamisen juhlassa Helluntaissa.  Erikieliset alkoivat kerran kuulla Jumalan suurista teoista omalla kielellään ja ymmärtää toistensa kieltä. Syntyi hämmennys ja ilo. Kielen rajoittavat muurit murtuivat hetkeksi. Syntyi siltoja ihmisten välille, mutta myös äärettömän ja äärellisen välille.  

Kristittyjen ja kirkon elämässä ensimmäisen helluntain jälkeinen aika on merkinnyt jatkuvaa työtä kansantajuisen hengellisyyden viljelyssä.  Kirkolliskokoukset ovat vuorollaan laittaneet liikkeelle uudistuksia kirkon elämän keskeisistä kirjoista kuten Raamattu, virsikirjat ja katekismukset.  Päättäessään uudistusten hyväksymisestä he ovat uskoneet, että Pyhä Henki on heitä työssä ohjannut ja vaikuttanut. 

Uudistamista ja uudistumista kirkossa onkin perusteltu kansantajuisuuden tarpeesta.  Kielen tehtävä on välittää ja rakentaa siltaa todellisuuksien välille. Kirkossa tämä silta nähdään myös Jumalan ja ihmisen, äärettömän ja äärellisen välille.  Jotta vanha silta kantaisi nykyiset ja tulevat kulkijat, on sitä hoidettava ja huollettava.  Siinä riittää tehtävää myös tässä kuussa työnsä aloittavalle uudelle kirkolliskokoukselle.

Kirkon kallein aarre on evankeliumi. Näin kristityt ovat ymmärtäneet ja ajatelleet vuosituhanten ajan.  Alkuaan Rooman valtakunnan keisareiden sanomia kutsuttiin evankeliumeiksi, pelastaviksi sanomiksi siltä, jolla on valta.  Sanan ottivat käyttöön Jeesus Nasaretilaisesta kirjoittaneet ja evankeliumista tuli yksi kirjallista lajia kuvaava käsite.  Evankeliumi on ymmärretty tarkoittavan laajemmin kuin paljasta ilmoitusta tai tietoa sisältäviä sanoja ja lauseita. Evankeliumi merkitsee myös Jumalan toimintaa ja vaikuttavaa voimaa, muutosta.  Tästä voimasta syntyy uutta.  

Kahden maan kansalainen on ensi kesän Vantaan herättäjäjuhlien tunnus.  Näin Helluntain ja äitienpäivän alla tuo tunnus muistuttaa itselleni siltojen ja silloittajien tarpeesta. Tarvitsen kirkkoa, vaikka en sillalla joka hetki kulkisi.

Simo Juntunen

 

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi