Pääkirjoitus 4/2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 4/2016

Yleissihteeri Kalle Hiltunen

Kuva Markus Mäenpää

Kuin Luoja luomiaan

Mariska vertaa Jenni Vartiaiselle sanoittamassaan radiohitissä ihmisten välistä rakkautta Jumalan rakkauteen: ”Kuin karhuemo pentujaan ja Luoja luomiaan, niin minä sinua vaan”.

Oli aika, jolloin vertauksen suunta oli päinvastainen. Vuosisatojen ajan kristillinen kirkko on sanoittanut Jumalan rakkautta vertaamalla sitä mitä intiimimpään ihmisten keskinäiseen rakkauteen. Tätä perinnettä edustivat myös Siionin virret ennen uudistuksia (1893 ja 1972), joissa pyrittiin tästä morsiusmystiikaksi kutsutusta perinteestä eroon.

Kun lukee vanhoja, intohimoisen rakkauden kielikuvia viliseviä virsiä, on todettava Malmivaaran, Haavion ja muiden uudistajien olleen oikeilla jäljillä. Nuo kuvat herättävät tänään enemmän hilpeyttä kuin hartautta. Mutta onko jotakin olennaista myös menetetty?

Jumala on niin suunnaton ja ääretön salaisuus, että me tarvitsemme hänestä puhumiseen vertauskuvia. Jumalan ja ihmisen suhdetta avaavat ne nimet ja kielikuvat, jotka ovat tuttuja ihmisten keskinäisistä suhteista. Jumala on Isämme, Kristus veljemme. Joskus Häntä puhutellaan ystäväksi tai Hänestä käytetään äidillisiä vertauskuvia.

Ehkä eniten tunne-elämää liikuttava ihmissuhde kuitenkin puuttuu tästä sanastosta. Jumalaa ei enää verrata rakastajaan tai rakastettuun. Onko tämä vaikuttanut mielikuvaamme Korkeimmasta? Kun kaikista läheisin ihmissuhde ei enää ole hyväksytty Jumala-suhteen kuvaus, niin onko Jumalasta tullut etäisempi? Eikö Hän enää rakasta syntistä intohimoisesti, niin läheisesti, että tulisi aivan iholle, niin tulisesti, että siihen pakahtuisi?

Siionin virsien uudistustyössä olemme miettineet virsien kielikuvastoa. Paluu sellaiseen morsiusmystiikkaan, mitä esimerkiksi Elias Laguksen suomentamissa Siionin virsissä (1790) oli, ei ole mahdollinen. Mutta uudistustyössä täytyy etsiä joitakin uusia tapoja kuvata ihmisen ja Jumalan suhdetta siten, että siinä olisi läsnä myös Jumalan halu mitä tiiveimpään läheisyyteen syntisen kanssa. Tekeehän Jumala jotakin sellaista, mikä on tuttua palavasti tuliseen lempeen sytyttyjen rakkauden houkkien legendoista. Eihän pääsiäisen kertomusta voi lukea ajattelematta, että Jumala rakastaa syntistä intohimoisesti.

 

Kalle Hiltunen, yleissihteeri

 

PS. Totuus ei ole yksioikoinen. Vaikka W. Malmivaara karsi morsiusmystiikkaa, hän kirjoitti hienon virren, missä ikävöivään rakkauteen sytytetyn sanasto on täydessä kukoistuksessaan (ks. SV 252, säk. 2-3.)

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi