Kolumni 3/2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 3/2016

Kolumnisti Kari J.Kettula

Kuva Harri A. Sundell

Jumalanäidin puutarha

Arkkimandriitta Kerubim on kirjoittanut koskettavan ja hienon kirjan ” Jumalanäidin puutarha” elämästään Kreikassa Athoksen Pyhällä Vuorella. Hän saapuu Athokselle nuorena miehenä vuonna 1938 juuri ennen eurooppalaisen suursodan alkamista.

”Jumalanäidin puutarha” on pohjavireeltään suloinen kirja. Siinä lounatuuli virtailee Edomista raikkaana ja puhtaana. Nuori, 18-vuotias Kerubim noudattaa Paavalin sanoja roomalaisille: ” Voita sinä paha hyvällä”. Kerubim viettää Athoksella neljä vuotta ja kiertelee eri puolilla niemimaata, tekee työtä ja rukoilee. Hän tapaa erilaisia ihmisiä heidän arkisessa työssään ja säännöllisesti vuorokauden ja vuoden ympäri toistuvissa palveluissaan.

Kerubim on tarkka havainnossaan ja kuvaa jännittäviä laskeutumisia vuorenrinteisiin kiinnitettyjä rautakettinkejä pitkin yksinäisten erakkojen majoihin tai täpäriä selviytymisiään talvisista yllättävistä lumimyrskyistä. Kirjasta huokuu ihailu Pyhän Vuoren munkkeja ja erakkoja kohtaan, jotka yrittivät toteuttaa enkelien elämän järjestystä maan päällä vaikeissa olosuhteissa. Harvassa kirjassa tuoksuvat rosmariini ja suitsutus kuin tässä kirjassa.

Pääsiäinen Athoksella

Kerubimin kuvaa hienosti ja koskettavan tarkasti pääsiäisen viettoa Kausokalivian erämaaluostareissa yli seitsemänkymmentä vuotta sitten:

”Jotkut ryhmät kohtasivat toisensa vanhus Mikaelin, sydämellisen, ystävällisen, saarilla syntyneen munkin majalla. Kun ylösnousemustroparit oli laulettu, he istuutuivat kaikki majan puisille penkeille nauttimaan vieraanvaraisuudesta. Pöydissä oli tarjolla punaisia pääsiäismunia, juustoa ja viiniä. Majastamme saatoin nähdä kaiken selvästi.

Niin he kohottivat huippuunsa ylösnousemusilonsa, jota uskon voittoveisu ”Kristus nousi kuolleista” kaiuttaa, nauttimalla myös maallisista antimista. Sitten he taas tarttuivat kirjoihinsa ja alkoivat laulaa sanoinkuvaamattoman kauniisti. Enkelit taivaassakin olisivat voineet kadehtia heitä. Puhtaat, riemukkaat juhlamieltä täynnä olevat äänet purkivat ilmoille ylösnousemuksen ilon huumaa, ne kaikuivat laaksoissa, laskeutuivat tyynelle merenpinnalle, kohosivat Athoksen huippuakin korkeammalle, aina taivaan tähtiin asti”.

Voita paha hyvällä

Mikä ”Jumalanäidin puutarhassa” olisi tärkeää nykyisessä maailmanajassamme? Ehkä se on tietty pyhän tunnustaminen, elämisen arvokkuus ja yhteisöllisyys. Munkit, vanhukset ja erakot elivät Athoksella vielä yhteisössä, jonka jäsenet ovat aina tukeneet kaikki toisiaan. Me elämme nyky-Suomessa aivan toisenlaisessa maailmassa.

Arkkimandriitta Kerubim kuvaa kirjassaan tarkasti ja huolellisesti syrjäisten skiittojen elämää, millaisia kasveja munkit viljelevät, miten niukka ravinto jaetaan iltaisin tai juhlapäivinä, miten sairaista huolehditaan ja miten omat ihokkaat jaetaan tarvitseville jäisinä ja tuulisina talvi-iltoina. Athoksen asukkaat ovat kadehdittavan vilpittömiä ja hyviä ihmisiä.

Kerubim sairastuu vakavasti ja joutuu lähtemään Athokselta neljän luostarivuoden jälkeen 22-vuotiaana. Hän kirjoittaa vanhana miehenä: ”Kunpa Athos aina pysyisi sielujen kasvattajana, joka lähettää ne taivaan ikuiseen valoon. Kunnioitetut isät, te olette ikuisia esikuvia. Kunpa kaikki jälkipolvien munkit eläisivät kuin te, nukkuisivat yhtä vähän ja rukoilisivat yhtä paljon kuin te ja palvoisivat Kolmiyhteistä Jumalaa samalla jumalallisella innolla kuin te Häntä palvoitte.”

”Jumalanäidin puutarhan” toinen, vaikuttavia värivalokuvia sisältävä painos ilmestyi vuonna 2009 Valamon luostarin kustantamana. Erinomainen käännös on nunna Kristodulin.

KARI J. KETTULA

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi