Pääkirjoitus 3/2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 3/2016

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Antti Rintala

Rakkauden muutosvoimia maailmassa

Kolme vuotta sitten sain tilaisuuden käydä Pohjois-Thaimaassa, pienessä Baan Rai Pattanan kylässä. Matkalla vierailin pienessä kristittyjen pakolaisseurakunnassa, jonka jäsenet kuuluivat Akha-heimoon. Heimo oli joutunut siirtymään vuoristosta uuteen ympäristöön, koska elinolosuhteet vuoristossa olivat käyneet mahdottomiksi. Heillä oli unelma: oma kirkko, johon koko seurakunta mahtuu. Tässä lehtemme numerossa kerromme, kuinka tuosta unelmasta tuli totta.

Kannattaako rahoja laittaa seiniin? Meillä Suomessa seurakunnilla on monesti runsaasti tiloja vähällä käytöllä. Ahha-heimolla tilanne on päinvastoin. Heidän kirkkonsa ei ole tyhjä. Uusi kirkko ei ole heille pelkkä rakennus eikä toimi pelkästään jumalanpalveluspaikkana. Kirkko on heille monitoimitila, joka antaa mahdollisuuden huolehtia vanhuksista ja sairasta, pitää pyhäkoulua ja opettaa lapsille esimerkiksi englantia sekä toimia kylän keskuspaikkana palvellen erilaisissa tilanteissa. Koulutuksen avulla monien Akha-heimon jäsenten asema yhteiskunnassa vahvistuu ja elinmahdollisuudet paranevat.

Lähetystyössä olemme tukemassa heikommassa asemassa olevia ihmisiä kuten vammaisia, naisia, lapsia ja kastittomia. Koulutus on mahdollisuus parempaan elämään. Haluamme olla tukemassa erityisesti tyttöjen koulutusta. Tiedossa on, että naiset, jotka ovat käyneet koulua yli seitsemän vuotta, vahvistavat parhaiten omia yhteisöjään monin tavoin. Tukemalla heikoimmassa asemassa olevien ammatillista koulutusta, olemme samalla vahvistamassa yhteiskuntia ja seurakuntia. Esimerkiksi namibialainen stipendiaattimme pastori Lucia on opiskelemassa musiikkia ja sen avulla vahvistamassa nuorten seurakuntalaisten jäsenyyttä luterilaisessa kirkossa.

Kirkko ja kristityt voivat olla merkittäviä muutoksen tekijöitä maailmassa. Kristillinen kirkko kasvaa heikkojen ja sorrettujen keskuudessa. Kristinuskossa on radikaalia muutosvoimaa, joka antaa ihmisarvon ja ymmärryksen siitä, että olemme kaikki samanarvoisia Jumalan luomina ja lunastamina.

Kirkon missio tarvitsee tekijöitä ja tukijoita myös tulevaisuudessa. Marian ilmestyspäivänä kannetaan maamme seurakunnissa virallinen kolehti Herättäjä-Yhdistyksen lapsi-, nuoriso- ja opiskelijatyöhön. Kasvatustyön tehtävä on tänään toimia sen puolesta, että pääsiäisen sanoma Jumalan käsittämättömästä rakkaudesta ja toivosta, joka on tullut ilmi Kristuksessa, juurtuisi ja kantaisi meitä lähellä ja kaukana sukupolvesta toiseen.

Simo Juntunen

Tapahtuu
La 29.4.
Klo 17.00
Mieskuoro Veisuuveljien 10-vuotisjuhlakonsertti, Kulosaaren kirkko, Helsinki. Lisätietoja.
Pe 26.5.–28.5.
Aikuisten kertausripari Aholansaaressa. Lisätietoja.
Pe 26.5.–28.5.
Aholansaaren ystäväpäivät. Lisätietoja.
Pe 7.7.–9.7.
Herättäjäjuhlat Nilsiässä. Lisätietoja.
La 2.9.–9.9.
Ruskaretki Ylläkselle Kuopiosta ja Seinäjoelta. Lisätietoja.
La 23.9.–28.9.
Hengellisen Kuukauslehden lukijamatka Budapestiin ja Wieniin. Lisätietoja.
Su 29.10.–2.11.
Herännäishenkinen kylpylämatka Viron Haapsaluun. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi