Kolumni 2 /2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 2 /2016

Kolumnisti Pia Ruotsala.

Kuva Tero Ruotsala

Läsnäolon parantava voima

Kirjoitan tätä kolumnia Thaimaassa. Lomalla on aikaa olla läsnä itsellensä, perheelle ja Jumalalle. Luen buddhalaismunkki Thich Nhat Hanhin ajatuksia rakkaudesta ja löydän paljon samaa tietoisen läsnäolon sekä kristinuskon välillä. Mutta siinä missä tämä kirkossakin siteerattu munkki neuvoo hyväksymään oman kipunsa, uskaltautuu kristinusko syvemmälle, ristin tielle.

Puoli vuotta sitten työnkuvaani lisättiin pakolaistyö. Olen mukana Viron valtion ja kirkon pakolaistyöryhmissä, joissa järjestämme Eurooppaan virtaaville turvapaikanhakijoille majoitusta, tukihenkilöitä, kielikylpyä ja työpaikkoja.

Perheneuvonnan johtajana on luontevaa olla tukemassa pakolaisperheitä, jotka ovat kokeneet traumaattisia vaiheita. Koen tärkeänä myös pakolaisten puolustamisen ja esimerkiksi arabikulttuurin ymmärryksen lisäämisen virolaisten parissa. Iloitsen virolaisista kirkon perheneuvojistamme. He ovat Virossa niitä harvinaisia kriisiauttajia, jotka suostuvat kohtaamaan hunnutetun naisen.

Vieraan kulttuurin edustajan kohtaaminen on virolaisille haastavaa ja pakolaistulva pelottaa omaa itsenäistä identiteettiään rakentavaa kansaa. On mahdotonta olla läsnä toiselle tämän tuskassa, kun omatkin haavat ovat vielä tuoreessa muistissa. Helpompi on tarttua median tarjoamiin uhkakuviin turvapaikkaa hakevista terroristeista.

Ketä läsnäolo parantaa? Ainakin pienen vauvan, joka ei selviäisi ilman jatkuvaa läsnäoloa ja huolenpitoa. Uskon, että aito kohtaaminen hoitaa molempia. Olen itse kokenut näin kohdatessani ihmisiä heidän pimeimmässä ahdistuksessaan. Aito kohtaaminen koskettaa syvästi, kun ollaan rehellisesti olemassa ihminen ihmiselle, läsnä ja lähellä.

Tällaisia hetkiä saan kokea työssäni. Toisinaan häiritsee se harhakäsitys, että minä auttajana voisin parantaa puolituntisen keskustelun aikana turvapaikanhakijan tilannetta. Ei. Kysymys on mielestäni parantavasta läsnäolosta, joka hoitaa meitä molempia. Pyhä hetki, joka on pian historiaa, mutta sillä hetkellä on vain aito kohtaaminen.

Irakilainen, joka on saanut tulla kuulluksi omalla äidinkielellään, on syvästi kiitollinen ja kokee saaneensa voimaa jaksaa mahdottomassa tilanteessa. Joku on kuullut hänen kipunsa ja hän on saanut tulla nähdyksi kokonaisena, se rauhoittaa. Virkavallan edustajat ovat vilpittömän helpottuneita, ettei heidän tarvinnut hoitaa tätä hankalaa kohtaamista. Minä olen taas vähän kokonaisempi ihminen, joka on lähimmäisessä kohdannut omat pelkonsa.

Koko ihmiskuntaa rakastava Jumala osoitti ihmeellistä läsnäolon voimaa tulemalla ihmiseksi ja olemalla aidosti läsnä pienen ihmisen tuskassa ja vaivassa. Jouluna ihmiseksi syntynyt Jumala ei jää etäälle meistä silloinkaan, kun kaikki ympärillämme muuttuu. Kun tiedämme, mille pohjalle elämämme rakentuu ja keitä olemme, voimme rohkeasti kohdata ja olla läsnä kanssaihmisille. Lopulta emme ole kovin erilaisia, sillä jokainen ihminen haluaa syvimmillään rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Oikeus voi toteutua vain rakkaudessa, jossa ollaan olemassa toista varten. Ollaan ikään kuin yhdessä hoitamassa toinen toistaan, kokemassa läsnäolon parantavaa voimaa, jossa voi olla aidosti rikki ja keskeneräinen.

Viron kielellä terve tarkoittaa kokonaista. Elämän mittainen haaste on olla läsnä, itsellekin, omassa elämässä ja rakkaudessa terveenä. Uutena armon vuonna rohkaisen: ole rohkeasti terve!

Pia Ruotsala

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi