Pääkirjoitus 2/2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 2/2016

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Antti Rintala

Uudistuvat Siionin virret

Hengellisessä Kuukauslehdessä olemme vuosien varrella kertoneet runsaasti Siionin virsien kokonaisuudistuksesta. Uudistustyötä on haluttu tehdä avoimesti ja vuorovaikutuksessa seuraliikkeen kanssa. Ehdotukset uudistetuista virsistä ovat kaikkien nähtävinä H-Y:n kotisivuilla internetissä.

Siionin virsien kokonaisuudistuksessa loppusuora lähestyy. Uudistettavaksi valittujen virsien kaikki vanhat tekstit ja sävelmät on käyty perusteellisesti läpi. Palautetta on kysytty, kerätty ja saatu. Uudistettuja virsiä on hyväksytty runsaasti, muutamia ehdotuksia palautettu takaisin muokattavaksi. Työtä on silti vielä runsaasti jäljellä. Mikäli suunnitelmat toteutuvat ja aikataulut pitävät koko kokoelman hyväksymisestä päätetään ensi syksynä ja uudistetut Siionin virret otetaan käyttöön Nilsiän herättäjäjuhlilla kesällä 2017.

Miksi uudistusta lähdettiin tekemään ja mihin sitä tarvitaan? Uudistus käynnistettiin 1990 luvun alkupuolella, jolloin alkoi työ uusien Siionin virsien saamiseksi. Siionin virsien lisävihko ilmestyi monien vaiheiden jälkeen Saarijärven herättäjäjuhlilla 2005. Nyt meneillään oleva uudistus on ollut luontevaa jatkoa tässä pitkässä prosessissa ja sitä tekemään on valjastettu parhaimmaksi arvioidut saatavilla olevat voimat. Samoin kuin perusteltiin edellisessä suuressa uudistuksessa 1960 luvulla, niin nytkin näky on vahvasti tulevissa veisaajissa. Heitä halutaan uudistustyöllä palvella, niin että virret ruokkisivat ja kantaisivat myös sitten, kun meistä aika jättää.

Virsi ja musiikki laajemminkin ovat keskeinen osa hengellisyyttämme. Herättäjä-Yhdistyksen musiikkityön ohjelmassa 2016-2020 tästä hengellisyytemme kantavasta tukipilarista sanotaan: ”Herännäisyyden musiikillinen perusta on laulaminen, sen tukeminen ja siihen kannustaminen. Siionin virsien veisaaminen ja muu herännäishenkinen musiikki ilmaisevat omaleimaisella tavallaan körttiläistä uskonkäsitystä. Maallista ja hengellistä ei vahvasti erotella, eikä kaikkea sanoiteta valmiiksi, jolloin myös ihmisen omalle pohdinnalle jää tilaa. Musiikki on merkittävä keino liikkeen viestinnässä ja arvojen ilmaisemisessa”.

Siksi veisaamme.

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi