Verrattomat Aholansaaren riparit
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Verrattomat Aholansaaren riparit

Urpo Karjalainen

Kuva Mika Nuorva

Aholansaaren riparilla 1980-luvun puolivälissä.

Kuva Peter Kvist

Aluesihteeri Urpo Karjalainen puhuu nuorisotyön puolesta.

Karjalainen aloitti Herättäjä-Yhdistyksen aluesihteerinä 30 vuotta sitten Itä-Suomen johtavana työntekijänä. Nykyisin hänen toimialueensa kattaa Etelä- ja Pohjois-Savon, Kymin sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalan. Hän pitää edelleen rippikoululeirejä Aholansaaressa ja osallistuu muuhunkin nuorisotyön toimintaan.

- Nuoret ovat mahdottoman mukavia, tykkään olla heidän kanssaan. Ehkä minulla on lapsen mieli, Urpo tuumailee.

Tätä haastattelua tehdessämme, Urpo ajeli jossain päin Keski-Suomea matkalla isoskoulutukseen Lapualle Wanhaan Karhunmäkeen. Kaiken muun ohessa hän kertoi myös tarkat tiedot säätilan vaihteluista.

 

Rippikoulu on mahdollisuus

”Rippikoulu on tunnustuksellista uskonnon harjoittamista ja opettelua. Se on myös iloa, rauhaa, rakkautta, riemua, suuttumusta, leikkejä ja mitä erilaisimpia pelejä, jos vain löytyy palloja. Yksittäisen rippikoululaisen, kenen tahansa kannalta, kyseessä voi olla elämän kokonaisrakentumisen näkökulmasta aivan erityinen, ainutlaatuinen mahdollisuus.” Urpo Karjalainen, Nuori Yty, http://www.nuoriyty.fi/urpoilua-miten-tahan-tulisi-suhtautua/

Rippikouluikäisten ikäluokka on vuosittain suunnilleen 58 000 nuorta, josta H-Y:n järjestämät rippikoululeirit keräävät noin 125 nuorta. Aholansaareen kokoontuvien nuorten lukumäärä on Urpon mielestä hyvin pieni.

- Olisi toivottavaa, että Aholansaaren rippikoululaisten määrä ei pienenisi. Toivon, että vanhemmat lähettävät edelleen nuoriaan H-Y:n rippikouluihin.

Pitkän työuransa perusteella Urpo tietää, että rippikoulussa opetetaan edelleen samoja asioita. Päiväohjelma ei ole juurikaan muuttunut. Turvallisuussäännöt ovat tulleet ja noin 15 vuotta sitten kahden viikon leiri lyheni yhdellä päivällä.

- Aholansaaren rippikoulun voima on mielestäni leirin pituudessa. Kahden viikon aikana nuorten yhteenkuuluvuuden tunne vahvistuu. Leirin pituus auttaa myös spirituaalin puolella. Oppimaansa saa kerrata ja toistot tallentavat koettua myös tunnetasolla.

Rippikouluun lapsiaan lähettävät vanhemmat kertovat usein toivovansa, että leirin aikana körttiperinne tulisi myös lapselle tutuksi – ”jos sieltä jotakin tarttuis.”

Aholansaari on leiripaikkana paras mahdollinen ja leirikirkko on osaltaan lisännyt rippikoululeirien toimivuutta. Urpo korostaa saaren luontoperäisen ympäristön merkitystä ja saaren turvallisuutta.

- Kaunis luonto ja sen tarjoama rauha puhuvat saaressa koskettavalla tavalla. Tahkon jylhät vaarat, hiljainen järven selkä ja metsässä laulavat linnut ovat osa sitä maisemaa, Urpo kuvailee.

Läsnä olevan seurakunnan yhteys toteutuu Paavon pirtin iltaveisuissa, joihin kokoontuvat niin rippikoululaiset kuin muut saaren kävijät.

- Rippikoululaisille avautuu Paavon pirtissä uudet aikaulottuvuudet. Ikivanha pirtti ja saaren kokonaismiljöö asettavat nuoren laajemmalle ympyrälle, jossa on turvallista nähdä oma pienuutensa.

 

Urpo opettaa ja selittää

Urpolla on oma tapansa myös rippikoulun opettajana. Vuosien myötä hänen opetustuntinsa ovat muotoutuneet kokonaisuudeksi, jossa käydään läpi I, II ja III uskonkappaleet.

Ensimmäinen uskonkappale käydään läpi laajasti etsien vastauksia kysymyksiin: Kuka ihminen on? Mistä hän on tullut ja minne hän on menossa? Synnin todellisuus?

Urpo pyytää rippikoululaisia opettelemaan ulkoa ns. kohtalon direktiivin: ”Niin sinun kuin minun ja meidän kaikkien elämä on sidoksissa siihen ja vain siihen, että vihreät kasvit yhteyttäessään tuottavat meille hengitysilmalle välttämättömän hapen ja kasvaessaan biomassan, välttämättömän ravinnon.”

Huumori on oleellinen osa Urpon persoonaa ja myös hänen opetustapaansa. Yhdellä riparilla syntyikin tällainen arvoitus: ”Selittää, selittää, eikä mikään selviä. Mikä se on? Vastaus: Urpo.

 

Mahtavaa hyvyyttä

Vuosikymmenten aikana tapahtuneet muutokset ovat mullistaneet maailmaa melkoisella vauhdilla. Nuoren elämän arki on nyt ihan erilainen kuin vuonna 1985. Tämän päivän nuorella on kädessään koko maailma, jota hän voi sormenpäällään liikutella älypuhelimen näytöllä ja saavuttaa silmänräpäyksessä lähes mitä vaan.

Vaikka maailma muuttuukin kovalla vauhdilla, on asioita jotka eivät muutu. Urpon mielestä nuorilla on edelleen samanlainen pilke silmäkulmissa ja elämisen mieli. Näyttäisi myös siltä, että näyttöpäätteen äärettömät mahdollisuudet eivät korvaa yhteen tulemista.

- Nuoren elämässä kaverit ovat todella tärkeitä ja heitä lähdetään edelleen tapaamaan pitkienkin matkojen takaa.

Johanna Sointula

 

Tule mukaan antamaan lahja

Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyölle!

FI29 4747 0010 0394 77

viestikenttään: Urpo 1985

 

Urpo 1985-keräyksen tuotto oli 16.12. 2015 19965,91 euroa. Kiitos lahjoittajille!

 (Herättäjä-Yhdistys ry:llä on rahankeräyslupa POL-2014-17522, myönnetty 5.6.2015).

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi