Kolumni 1/2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 1/2016

Professori ma. Irene Roivainen Tampereelta.
(Kuva Kimmo Torkkeli/Suomen Passikuvaamo Tampere)

Epävarmuudesta voimaantumiseen

 

Olet ehkä ihmetellyt nimikkeeni perässä olevaa lyhennettä ma. Se ei tarkoita mitään hienoa tutkinto-ohjelmaa, kuten MBA, vaan määräaikaisuutta. Akateemisessa maailmassa määräaikaisuus on arkipäivää, ja vaikuttaa siltä, että se koskettaa yhä useamman työuraa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Määräaikaiset työsuhteet, osa-aikaisuus, pätkätyöt, keikkatyöt ja epävarma yrittäjyys määrittävät kilpailuyhteiskuntaa. YT:t ja irtisanomiset koskettavat myös yliopistoa ja julkista sektoria. Pysyvät ja elinikäiset työsuhteet ovat katoavaa kansanperinnettä.  Tämän epävarmuuden kanssa pitää yhä useamman oppia elämään myös koulutetussa keskiluokassa.

Kun itse olen kipuillut työyhteisössäni epäonnistumisten ja riittämättömyyden tunteiden kanssa, olen alkanut nähdä ympärilläni kasvavan joukon samassa tilanteessa olevia. Keskinäisessä kilpailussa vain harvat ovat voittajia. 

Jatkuvan kilpailun maailmassa ei kukaan jaksa yksin. Kun rakenteet pettävät, verkostot tukevat. Kohtaan uudenlaisen yhteisöllisyyden ja keskinäisen kumppanuuden versoja. Omaan koloon eristäytymisen asemesta haenkin tukea ja rohkaisua muista ahtaassa tilanteessa olevilta. Syntyy myötätuntoa ja myötäelämistä. Huomaan, ettei vika olekaan itsessä, vaan olosuhteissa.

Tapasin äskettäin amerikkalaisen sosiaalityön professorin Barbara Levy Simonin, joka on tutkinut empowerment-ilmiötä myös uskonnollisissa yhteisöissä. Hänen mukaansa hengellisyyden ohella nämä yhteisöt ovat vaikuttaneet yhteiskuntansa hyvinvoinnin ja demokratian edistämiseen. Käsitteenä empowerment viittaa yhtäältä voimaantumisen kokemukseen ja toisaalta valtautumiseen yhteisöllisessä merkityksessä.

Nähtäväksi jää, miten työelämän murros kanavoituu yhteiskunnallisiin liikkeisiin. Löytävätkö epävarmuudessa elävät ja työelämästä syrjäytetyt toisensa ja vaativat oikeutta?

Herätysliikkeet ovat historiansa aikana tarjonneet alustan sekä voimaantumiselle että valtautumiselle. Voimaantumista on koettu ja koetaan edelleenkin seuratuvissa ja ystäväkansan tapaamisissa. Valtautumisesta oli varmasti kysymys esimerkiksi Nivalan konikapinassa vuonna 1932, kun Siegfried Ruuttusen Hilppa-tamma aiottiin lopettaa, koska se oli aliravittu. Suuttuneet ja pula-ajan työttömyyteen ja kurjuuteen väsyneet körtit ryhtyivät joukolla vastustamaan epäreilua virkavaltaa.

Kun elämä laittaa minut tai sinut polvilleen, lähiyhteisön ja ystäväpiirin voima kannattelee. Polvillaan olo voimaannuttaa, kun et ole siinä yksin. Olet tullut kuulluksi ja nähdyksi. Siitä alkaa valtautuminen.

”Kun oma pohja vajoaa, niin armo yhä kannattaa.” (SV 113:7)

IRENE ROIVAINEN

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi