Pääkirjoitus 1/2016
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 1/2016

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Antti Rintala

Yksinäisten yhteyttä

Vanhan testamentin toisessa luomiskertomuksessa kerrotaan Jumalan toteavan, että ihmisen ei ole hyvä olla yksin. Niinpä Luoja päättä luoda ihmiselle avun, joka olisi hänelle sopiva. Luoja tuo Ihmisen eteen luomiaan lintuja, metsän eläimiä ja karjaa, joille ihminen saa keksiä nimet. Silti jotakin puuttuu. Vasta sitten, kun Luoja luo toisen ihmisen, löytyy apu, joka riittää ja kelpaa.

Ihmisistä, ystävistä ja kavereista on maailmassamme huutava pula. Yksinäisyys on tänään monelle kipeää arkipäivää, vaikka ihmiskunta on kasvanut valtaviin mittoihin. Kaikki lapset eivät löydä kavereita, joiden kanssa leikkiä ja kasvaa. Yksin jääminen on erityisen raskasta jokaiselle vaikeuksien kohdatessa. Aina yhtä pysäyttävää on lukea hautajaisista, joissa ei ole ollut ketään saattamassa. Lasten ja vanhusten yksinäisyys lisääntyy ajassamme, kertovat tutkimukset ja barometrit.

Yksinäisten yhteydeksi kuvasi Olavi Kares viime vuosisadan alun herännäisyyttä ja seuraliikettä vaatimattomien yhteyksien olosuhteissa. Tänään yhteyksiä varten on sähköisiä välineitä moneen lähtöön ja tarpeeseen. Ne helpottavat ja säästävät monissa kohtaa asioiden hoitamista pitkien matkojen maassa ja maailmassa. Apua yksinäisyyteen ja tuntojen jakamiseen tarjoavat myös kirkon monet kohtaamispaikat kuten palveleva puhelin.

Tilanne vaikuttaa silti hieman samantapaiselta kuin luomiskertomuksessa. Sähköiset viestivälineet ja mediat, joissa kuva ja ääni kulkevat, ovat tarkoitettu avuksi ihmiselle. Silti jotakin puuttuu tai jää vajaaksi. Virtuaalisista kohtaamisista kuulemme äänen ja näemme kuvaa. Mutta siitä puuttuvat hajut, maut ja tunto. Kokonaisvaltaiseen kohtaamiseen käytetään kaikkia aisteja. Lieneekö apostolilla ollut mielessä jotakin tällaisesta kohtaamisesta, kun hän kirjoitti korinttolaisille Kristuksen tuntemisen tuoksusta ja sen levittämisestä. Kirjeiden lisäksi hän matkusti pitkin Välimerta tapaamassa kasvoista kasvoihin. Syntyi vahvat siteet.

Seuraperinteen vaaliminen kaikessa yksinkertaisuudessaan ja rikkaudessaan, ovien pitäminen avoimina ja kutsuvina on edelleen mitä arvokkainta työtä tässä yksinäisten maailmassa. Seurojen yksi merkittävä ulottuvuus on edelleen luoda ja ylläpitää ihmisten välistä yhteyttä. Seurat ovat parhaimmillaan myös sosiaalinen tapahtuma, jossa toisten kohtaaminen kasvoista kasvoihin voi olla monille yhtä merkityksellistä kuin yhdessä veisaaminen. Antoisia seuroja alkavaan vuoteen!

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi