Kolumni 11-12/15
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 11-12/15

Kolumnisti Markku Orsila

Merkillinen kokemus

Kauan sitten kirjoittelin SLEY:n Sanansaattajaan näitä kolumneja. En ollut mitenkään evankeliumiyhdistyksen poikia. Koin monet kiistat silloin hankala. Yritin avartaa ajatuksen maisemaa, omaa ja lukijoiden. Yhteen kauteen se homma taisi jäädä. Ei sieltä kukaan ainakaan pyytänyt jatkamaan. Olin iloinen siitä pestistä, kun ajattelin silloin, että nämä herätysliikkeet ovat kirkon rikkaus. Niin silloin usein väitettiin, vaikka muulta tuntui.

Nämä jutut nousivat mieleen kertausharjoituksissa. Samaan kämppään tuli hiukan tuttu evankeliumiyhdistyksen uskollinen poika, nyt jo aikamies. Heti kärkeen hän loi yhteyttä tokaisemalla, että minä olen niitä Rimpiläsen vihkimiä änkyröitä. Tiesi minut toisella lailla hankalaksi ja halusi ilmeisesti heti puhua jotenkin reilusti ja suoraan. Siitä alkoi mukava viikko.

Tuon viikon aikana maahan virtasi turvapaikanhakijoita ennätystahtiin. Uutiset kertoivat miten puolustusvoimatkin antoivat jo virka-apua Torniossa. Samaan aikaa kuljimme armeijan kamppeissa pohtimassa sotaa, kriisejä ja ihmisen kykyä selvitä tilanteista, joissa paine puristaa sietämättömästi. Syksyisen kertausharjoitusviikon jälkeen olen miettinyt usein, miten yhteinen usko Vapahtajaan, yhteinen tehtävä ja tarkoitus yhdistävät. Koin viikon mittaan monta kertaa todellista ja tuntuvaa kristittyjen yhteyttä. Ei haitannut yhtään, että paikalla oli eri tavoin ajattelevia. Löytyi yhteinen nimittäjä ja jokin yhteinen tunnetaso. Ei kukaan halunnut olla viisaampi kuin toinen.

Se tiedetään, että mikään ei yhdistä ihmisjoukkoa yhtä hyvin, kuin yhteiseksi koettu vihollinen tai uhka. En kaipaa tähän maahan sotaa, kriisejä ja kuolemaa, vaikka ihmiset silloin saattaisivat rukoilla taas yhdessä ja joutavat erimielisyydet haudattaisiin.

Auttaisiko pelkkä mielikuva tai ajatusleikki. Ei meillä kristityillä ole varaa ryppyillä toisillemme, kun moni asia pelottaa ja vapisuttaa. Meitä eri tavalla änkyröitä pitää lähettää miettimään tarpeeksi tiukkoja paikkoja. Tiedä vaikka Luojakin tietäisi tämän? Aina on eri sukupolvien mielestä ollut erityisen kummallisia aikoja. Niitä taas elämme. Aikoja jolloin voi muistaa, että enemmän on kristittyjen kesken sitä mikä yhdistää, kuin erottaa.

Silti meinaan taas saada vatsanväänteitä, kun jollakin oikein hengellinen pipo kiristää. Muistaisikohan sitä kummallisen yhteyden kokemuksen jälkeen, että toinen vaappuva kristitty se siinä vaan harhailee. Mitäs jo kuuntelisin ja yrittäisin löytää, mistä on kysymys?

Markku Orsila

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi