Pääkirjoitus 11-12/15
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 11-12/15

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kotihartauden tarpeeksi

Heränneiden ylioppilaskoti eli Körttis Joensuussa juhli lokakuussa kymppisynttäreitä. Ylioppilaskotiemme neljän sisaruksen parvessa Joensuun ylioppilaskoti on nuorin ja pienin. Vanhin ja suurin kodeista on toiminut Helsingissä vuodesta 1928 alkaen. Kaksi muuta löytyvät Oulusta ja Kuopiosta.

Ylioppilaskotien perustaminen on ollut mahdollista yksittäisten henkilöiden tekemien lahjoitusten ja testamenttien avulla. Ne ovat syntyneet samalla myös yhteisellä ponnistuksella niin kuin aikoinaan monet herännäisopistot. Ylioppilaskodit tarvitsevat tänäänkin tukijoita, sillä vuokrat halutaan pitää opiskelijoiden kukkarolle sopivan alhaisina. Samalla käytössä kuluvista arvokkaista paikoista täytyy huolehtia.

Vuosikymmenten aikana ylioppilaskodeilla on asunut satoja nuoria aikuisia. Kukin muutaman vuoden vuorollaan. Erilaisista taustoista tulleet kodin asukkaat ovat olleet opiskelijoina monilla eri aloilla. Useat heistä ovat löytäneet myöhemmin tehtäviä kirkosta ja heränneiden seuraliikkeestä. Elämän opiskeluun ja itsenäistymiseen ylioppilaskodit tarjoavat tänäänkin yhteisöllisiä eväitä herännäisyyden hengessä.

Eri puolilta maatamme koteihin yhteen muuttavat nuoret oppivat toisiltaan monenlaista kulttuuria. Asukkaaksi otetaan välillä myös muista maista tulevia opiskelijoita. Ylioppilaskotien vaikutus- ja ystäväpiiriin kuuluvat laajemmat joukot kuin vain asukkaat. Vieraanvaraisuus onkin yksi kotien keskeisistä arvoista. Ylioppilaskotien piirissä syntyneet ystävyyden siteet kestävät usein läpi elämän.

Koti on vahva sana. Sillä on erityinen merkitys mielissämme. Ihmisen syvintä kaipausta kuvataan hengellisyydessämme koti-ikäväksi. Perillä ei siis vielä olla. Kodittomuus ja elämän risaisuus ovat monen osana täällä. Ajalliset kotimme ovat aina väliaikaisia. Pysyvä ja kestävä koti on edessäpäin.

”Kotihartauden tarpeeksi” määritteli Wilhelmi Malmivaara aikoinaan Siionin virsien tarkoituksen. Sanat löytyvät kokoelman esipuheesta. Kotihartaus voisi tarkoittaa myös sellaista hartauden harjoittamista, missä ollaan tilasta tai paikasta riippumatta yhdessä ”kuin kotona olisitte”. Pyhän edessä ja kaivaten ollaan silloin läsnä rooleista, suorituksista ja vauhdista vapaina niin kuin kotona usein ollaan ja eletään. Tällaisia armollisia kotipaikkoja ja lämpimiä tupia toivon jokaiselle talven tuuliin ja tuiskuihin, marraskuun pimeään ja käydessämme valmistelemaan joulun suurta juhlaa.

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi