Auttaminen on kestävyyslaji
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Auttaminen on kestävyyslaji

Satalinnan vastaanottokeskuksen Facebook tukiryhmä järjestää Harjavallassa jalkapallopelejä.  Kuva Jussi Holmi

Reijo Ahteelan mielestä Eurooppa on pysyvästi muuttunut. Nyt on turha keskustella siitä, hyväksymmekö me pakolaiset. - Miksi pitäisimme yllä olemattomia raja-aitoja ja miinoittaisimme jälkeläistemme tulevaisuuden?, hän kysyy.

 

 

 

Yllä oleva ajatus on erään kokeneen SPR:n vapaaehtoistyöntekijän kokemus.

 

Suomen Punainen Risti perusti vastaanottokeskuksen Harjavallassa sijaitsevaan Satalinnan sairaalaan elokuun puolivälissä. Sinne saapui heti noin sata turvapaikanhakijaa ja syyskuun puolivälissä asukkaita oli 150. Kaikkiaan tilat ovat 260 asukkaalle.

Aluksi vastaanottokeskuksen toiminnasta vastasivat SPR:n vapaaehtoiset. Juho Suoramaa aloitti vastaanottokeskuksen johtajana syyskuun alussa.

Harjavallan kaupunki sijaitsee Valtatie 2:n varrella, Porista 30 km Helsingin suuntaan. Kaupungissa on noin 7 000 asukasta.

Vastaanottokeskuksen pikainen perustaminen sai kaupunkilaisissa aikaan auttamishalua, mutta myös vastustusta. Sosiaalisessa mediassa reagointi muuttui päivä päivältä kovemmaksi ja huhupuheet liikkuivat vauhdilla.

Elokuun viimeisen päivän iltana Facebookiin ilmestyi Satalinnan vastaanottokeskuksen Fb-tukiryhmä. Ryhmän perustajat, viisi harjavaltalaista nuorta aikuista ilmoittivat tukevansa SPR:n vastaanottokeskuksen toimintaa ja että he yhteistyössä heidän kanssaan kanavoivat lahjoitustoimintaa sekä järjestävät aktiviteettejä asukkaille.

Ryhmän päivityksissä pysytään asialinjalla, keskusteluissa ei sallita provosointia eikä provosoitumista. Pikemminkin pyritään tsemppaamaan toinen toistaan ja annetaan myös kiitosta.

Noin kahdessa viikossa ryhmällä oli jo liki 1 000 kannattajaa. Vaate-, kenkä-, urheiluväline-, polkupyörä-, jne. keräyksiä lähti nopeasti liikkeelle eri puolilla Satakuntaa.

 

Hyvän mielen ryhmä

- Suurin syy Fb-ryhmän perustamiselle oli halu auttaa ihmisiä. Lähimmäisenrakkauteen perustuen haluan kohdata kaikki ihmiset ihmisinä, kertoo yksi tukiryhmän perustajista, erityisopettaja Jussi Holmi.

Hän on tullut vastaanottokeskukseen kertomaan tulkin välityksellä jalkapallopeleistä. Tavoitteena on, että harjavaltalaiset ja vastaanottokeskuksen asukkaat pelaavat yhdessä sekajoukkueina ja tutustuvat toisiinsa.

Lahjoituksena on saatu jalkapalloja, peliliivejä sekä pillejä, myös mehua ja suomalaista pullaa on luvassa pelaajille ja kannustajille.

Vastaanottokeskuksen aurinkoisella piha-alueella kävelee asukkaita ohi ja Jussi vastailee heidän iloisiin tervehdyksiin.

- Minua on koskettanut se, miten asukkaat hymyilevät kohdatessamme. Muutenkin täällä on aina rauhallinen ilmapiiri vastassa, ei mitään härdelliä, vaikka sellaistakin on epäilty.

- Tämä kaunis ja hiljainen luonto tekee varmasti hyvää näille ihmisille, jotka ovat tulleet tänne sodan ja rikotun yhteiskunnan keskeltä.

Maailman kriisit, jotka ennen olivat pysyneet lähinnä ulkomaan uutisissa, tulivat turvapaikanhakijoiden mukana hyvin lähelle ihmisten jokapäiväistä elämää.

- Tässä on joutunut miettimään myös omia ennakkoluulojaan, Jussi tuumaa.

- Olen ihan tavallinen ihminen, ei minua tunneta minään suvaitsevaisuuden äänitorvenakaan. Omien kasvojeni uhraaminen tälle asialle tuntui vaan tärkeältä, koin että nyt tarvitaan jään rikkojaa.

Satalinnan Fb-tukiryhmä on osoittanut, miten hyvän tekeminen saa aikaan hyvää, myös asiallisen tiedon jakaminen on hälventänyt ennakkoluuloja.

- Ihmisten kiinnostus ja auttamishalu ovat yllättäneet. Ryhmä on tuonut myös yhteisöllisyyttä harjavaltalaisille, Jussi kertoo.

Satalinnan FB-tukiryhmän ylläpito on pitänyt tärkeänä, että ryhmässä voivat kaikki olla mukana. Tämän vuoksi he ovat rajanneet uskonnolliset ja poliittiset teemat sieltä pois, että ei ärsytettäisi ketään eikä rajattaisi ketään ulos.

- Olen itse vakaumuksellinen kristitty, mutta tässä ryhmässä ei ole tarvetta tuoda omia taustojaan esille. Yhteistyö edellyttää asialinjaa ja silloin on parempi jättää höösäämiset ja paapomiset vähemmälle, Jussi toteaa.

 

Vuorovaikutus kantaväestön kanssa tärkeää

Harjavaltalaisten halukkuus järjestää yhteistoimintaa vastaanottokeskuksen asukkaiden kanssa saa kiitosta keskuksen johtajalta Juho Suoramaalta.

- Kaikkein parasta kotouttamista turvapaikanhakijoille on vuorovaikutus kantaväestön kanssa. Yhteiset harrastukset ja yhdessä tekeminen luovat kumpaankin suuntaan luottamuksellista suhdetta.

Suoramaalla on aiempaa kokemusta vastaanottokeskuksista ja maahanmuuttajatyöstä. Hän tietää, miten tärkeää turvapaikanhakijalle on kielen oppiminen ja sitä kautta motivoituminen työelämään pääsemiselle.

- Helppo tie se ei kuitenkaan ole, hän myöntää.

Vastaanottokeskus auttaa asukasta turvapaikanhakuprosessin ajan tarjoamalla majoituksen lisäksi esimerkiksi välttämättömän terveydenhuollon ja järjestämällä suomen kielen opetusta sekä erilaista työ- ja harrastustoimintaa.

Vastavuoroisesti on hyvä nähdä, millainen mahdollisuus vastaanottokeskus on ympäristölleen.

- Taloudellisesti ajatellen se tuo alueelle työpaikkoja ja elävöittää alueen elinkeinoelämää. Käytämme alueen palveluita ja asukkaamme tekevät muun muassa ostoksensa paikallisista marketeista. Asukkaat tuovat myös oman kulttuurinsa rikastuttamaan paikallista elämää, Suoramaa toteaa.

 

Millaista tulevaisuutta luomme?

Harjavallan seurakunnan pappi Reijo Ahteela on kehitellyt mahdollisuutta vierailla vastaanottokeskuksessa vetämänsä ”Kokkaavat Äijät”-kerhon kanssa. Tavoitteena olisi tutustua toisiinsa vierailujen merkeissä, oppia uusia ruokalajeja ja ruokailla yhdessä.

Suunnitteilla on myös hyväntekeväisyyskonsertteja Satalinnaan ja kirkkoon.

Hänellä on kokemusta erilaisten kulttuurien kohtaamisesta, niin hyvässä kuin pahassa.

- Vanhempani joutuivat aikoinaan lähtemään kotoaan Karjalasta. Minä synnyin täällä Satakunnassa, kun sodan loppumisesta oli kulunut 15 vuotta. Koulussa minua haukuttiin ”ryssäksi” ja ”kurjalaiseksi”. Kantaväestön katkeruus purkautui silloin evakkojen lapsiin. Muistan vieläkin, miltä se pienestä pojasta tuntui.

Varauksetonta hyväksymistä Ahteela on sitä vastoin kokenut työskennellessään 12 vuotta eri kulttuureissa, lähetystyön - ja kehitysyhteistyön tehtävissä.

- Ainoa paikka, missä olen kokenut olevani outo ja ulkopuolinen, on ollut oma synnyinpaikkakuntani.

Hän pitää erityisen tärkeänä sitä, miten me nyt suhtaudumme eri kulttuureista tuleviin ihmisiin, jotka ovat vasten tahtoaan lähteneet kodeistaan sotaa pakoon.

- Suhtautumisemme vaikuttaa siihen, millaisessa yhteiskunnassa lapsemme ja lapsenlapsemme tulevat elämään.

Tosiasia on Ahteelan mielestä se, että Eurooppa on nyt pysyvästi muuttunut. Enää ei kannata keskustella siitä, hyväksymmekö me pakolaiset?

- Miksi pitäisimme yllä olemattomia raja-aitoja ja miinoittaisimme jälkeläistemme tulevaisuuden?, hän kysyy.

Johanna Sointula

 

Kolme tapaa auttaa turvapaikanhakijaa

https://www.punainenristi.fi/uutiset/20150828/3-tapaa-auttaa-turvapaikanhakijoita

 

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi