Kolumni 10/2015
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 10/2015

Kolumnisti Kari J. Kettula

Kuva Harri A. Sundell

Albert Camus, äitini ja häät Tipasassa

 

Albert Camus, suuri ranskalainen kirjallisuuden nobelisti, kirjoitti ensimmäiset Algerian novellinsa hyvin nuorena 23 – vuotiaana ja kirja ”Noces” (Häät) ilmestyi jo vuonna 1938, kauan ennen kuin Camus tuli kuuluisaksi kirjoistaan ”Sivullinen”, ”Rutto”, ”Putoaminen” ja ” Maanpako ja valtakunta”. Maailma oli kaunis ja toinen maailmansota vasta tulossa.

Äitini sairastui leukemiaan keväällä 1967, kun olin 19-vuotias. Olin saanut häneltä edellisenä keväänä Albert Camusin kirjan ”Esseitä ”(Otava, 1963) ylioppilaslahjaksi. Kirjaan sisältyy kertomus ”Häät Tipasassa”. Tästä kertomuksesta äiti piti paljon. Leukemia eteni nopeasti ja äiti joutui Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan, jossa kävimme häntä katsomassa lähes päivittäin.

Muistan, miten keväällä 1967, luin äidille viikoittain tätä Camusin kertomusta. Hän kuunteli minua silmät kiinni hengityskoneessa. Päivät olivat sinä keväänä kirkkaita ja valoisia ja pystyin lukemaan tekstiä ilman sähkövaloa. Sanoin äidille, että hän saa vielä nähdä Välimeren. Välillä äiti pystyi puhumaan jonkun sanan, usein hän nukahti kesken lukemisen ja peittelin hänet ennen kuin lähdin ulos.

Albert Camus palasi sodan runtelemasta Ranskasta takaisin Algeriaan, Oraniin ja Tipasaan. Kertomuksessaan ”Paluu Tipasaan (1943)” hän kulkee samaa tietä kohti Tipasan meren rantaa ja Chenouan vuorta kuin kuusi vuotta aiemmin. Mutta Camus muistaa taas Tipasan tiellä luonnon suuruuden, sateen jälkeen tulevat auringonsäteet ja maan ja meren lujan liiton.

Vuoden1967 kesän alussa enkelit pitivät taivaassa kokouksen, jossa he päättivät, että äitini aika ei vielä ollut tullut. Kesäkuussa äiti alkoi yllättäen parantua. Heinäkuussa hän pääsi ensimmäisen kerran sairaalan pihalle kävelemään ja elokuussa hän pääsi kotiin. Kotona hän kertoi minulle, että unelma Välimerestä oli kantanut häntä eteenpäin pitkinä keväisinä hengityskoneen päivinä.

Suunnittelimme, että lähtisimme yhdessä Algeriaan ja kävisimme Algerissa, Oranissa ja Tipasassa, mutta tästä matkasta ei koskaan tullut mitään Algerian pahojen levottomuuksien vuoksi. Emme äitini kanssa koskaan päässeet kulkemaan Tipasan tietä Albert Camusin jäljillä, mutta äiti toteutti eri ihmisten kanssa suuren Välimeri-haaveensa.

Seuraavien kymmenen vuoden aikana hän kävi Espanjassa, Ranskassa ja Kreikassa ja näki saman valon ja ui samassa meressä kuin Camuskin. Camusin kertomuksia luimme yhdessä joka kesä.

Albert Camus kuoli auto-onnettomuudessa Ranskassa vuonna 1960 47-vuotiaana. Minun äitini kuoli vuonna 1977 60-vuotiaana, kun leukemia palasi nopeasti ja voimallisesti. Hän oli kuollessaan rauhallinen ja kiitollinen siitä elämästä, joka hänelle oli annettu. Äidin hautajaisiltana kävelin Lauttasaaressa meren rannalla ja luin Camusin kertomuksen viimeisen kappaleen.

”Tällä hetkellä puut olivat täynnä lintuja. Maa hengitti raskaasti, ennen kuin sen piti astua varjoon. Aivan pian syttyy ensimmäinen tähti ja yö laskeutuu elämän näyttämölle. Valon loistavat jumalat kuolevat jokapäiväisen kuolemansa. Mutta toiset jumalat tulevat. He ovat tummia, mutta heidän runnellut kasvonsa ovat syntyneet maan sydämessä.

Ainakin nyt kuulen aaltojen aukeavan hiekkaan. Meri, tasanko, hiljaisuus ja maan yrtit, olin täynnä tuoksuvaa elämää ja purin maailman jo kultaiseksi kypsynyttä hedelmää kädessäni, hämmennyin tuntiessani sen makean ja voimakkaan mehun valuvan huulilleni. Ei. Minä itse en ollut tärkeä eikä maailmakaan, vaan sopusointu ja hiljaisuus, jotka synnyttivät rakkauden meidän välillemme”. (s. 51)

Kari J. Kettula

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi