Kolumni 1/11
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Jumalallisen luomissanan ääni

”Jumala sanoi” on lausuma, joka rytmittää raamatullista luomiskertomusta. Koska vain Jumalalla on riittävästi luomisvoimaa kutsua luovalla sanallaan olemattomat olemaan, heprean kielessä on jumalalliselle luomiselle aivan oma teonsanansa. Siinä missä muut tekevät, siinä ainoastaan Jumala luo. Jumala on alkuperäinen taitelija, jonka rinnalla muut pelkästään työstävät sitä, minkä hän on luovalla sanallaan kutsunut olemaan. Eikä Jumala kutsunut sanallaan olemattomia olemaan pelkästään luomisaamun hämärissä, vaan hän kutsuu yhä vielä luovalla Sanallaan ei-olemisen uhkaamat luodut olemisensa täyteyteen.

Evankeliuminsa alussa Johannes toteaa, että ”kaikki syntyi Sanan voimalla eikä mikään, mikä on syntynyt, ole syntynyt ilman häntä” (Joh 1:3). Tämä panee väistämättä kysymään, millaista on jumalallisen luomissanan ääni ja miltä se ihmiskorvissa kuulostaa. Koska sana edellyttää ääntä ja jos kerran Jumala on luonut kaiken sanallaan, Luojan äänen täytyy kuulua ja kaikua perussävelen tavoin kaikessa luodussa. Samalla tavoin kuin luomisen alkuperäinen valo säteilee kaikesta luodusta, vastaavalla tavalla Luojan alkuperäisen luomissanan ääni soi perussävelen tavoin kaikessa luodussa:

”Taivaat julistavat Jumalan kunniaa,
taivaankansi kertoo hänen teoistaan.
Päivä ilmoittaa päivälle,
yö julistaa yölle.
Ei ole puhetta, ei sanoja,
ei ääntä jonka voisi korvin kuulla.
Kuitenkin se kaikuu kaikkialla,
maanpiiriin yli merten ääriin” (Ps 19:2-5)

Luomisessa Jumala viritti jokaisen luodun sille ominaiseen sävelkorkeuteen; luomakunta on ikään kuin suuri kirkkokuoro, jossa jokainen laulaa omalla äänellään Luojalleen ylistysvirttä. Kristillinen luomisusko on perussävyltään toiveikas ja optimistinen: koska luomisen motiivi on Jumalan sula hyvyys ja rakkaus, luomakunta on hyvin viritetty. Vaikka ihmisen ääni onkin Aadamin lankeemuksen tähden sortunut, muuhun luomakuntaan verrattuna ihmiskunta edustaa kuitenkin vähemmistöä, eikä se voi yksin horjuttaa luomakunnan harmonista sointia. Vaikka tuomiopäivän paasunoiden ääni ajassamme yltyy, kristikunnan ei sovi lannistua vaan korottaa yhdestä suusta riemuhuuto Herralle, joka on luonut taivaan ja maan.

Vaikka Jumala on suuri ja inhimilliselle ymmärrykselle käsittämätön, tästä huolimatta meillä on kirkkoisä Augustinuksen mukaan ”lupa tuntea mielihyvää niistä sanoista, joilla me ilmaisemme kiitollisuuttamme Jumalaa kohtaan”. Palauttaessamme kiitoksen takaisin korkealle Jumalalle, joudumme turvautumaan äänen apuun ja sen suomiin mahdollisuuksiin. Äänessä, jolla luotu ilmaisee kiitollisuutensa Luojaa kohtaan, on näin jotakin pyhää. Ja vaikka ystäväkansa joutuukin tunnustamaan, että ”äänellä paremmalla me, Sua soisimme ylistävämme”, seuratuvista kaikuva ääni on kuitenkin juuri se ihmisen ääni, jolla me sydämen halusta palautamme kiitoksen sille, jolle se kuuluu.

Pauli Annala


Hengellisen Kuukauslehden kolumnisteina vuorottelevat teologian tohtori Pauli Annala Helsingistä, kirjailija ja lauluntekijä Minna Kettunen Lapinlahdelta, professori Paavo Kettunen Joensuusta ja toimittaja Johanna Korhonen Vantaalta.

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi