Pääkirjoitus 1/11
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herätysliikkeet puntarissa

KIRKKOMME HERÄTYSLIIKKEITÄ koskeva tutkimus julkaistiin viime vuoden lopulla. Sosiologian eli käyttäytymistieteen alaan kuuluva tutkimus vahvisti monille ennestään tuttua tietoa, että yhteisiltä pietismin juurilta versoneet liikkeet ovat kasvaneet vuosikymmenten saatossa erilaisiksi. Herätysliikkeiden niputtaminen viestinnässä samaan koriin on jatkossa entistä vaikeampaa. Tutkija Hanna Salomäki esittelee työnsä tuloksia ja niitä arvioi myös Herättäjä-Yhdistyksen pitkäaikainen aluesihteeri Urpo Karjalainen lehtemme tämän numeron artikkeleissa.

TUTKIMUS KIRVOITTI hetkeksi erityisesti herännäisyydestä vilkasta keskustelua eri foorumeilla. Toisia herännäisyys ärsyttää suunnattomasti ja toisia ihastuttaa. Kriittisimmissä kommenteissa herännäisyyttä ja sen piiriin kuuluvia ihmisiä arvosteltiin kovin sanoin hengettömyydestä, heräämättömyydestä ja vapaamielisimmiksi muuttuneista moraalikäsityksistä. Toisille keskustelijoille taas kyseiset ”puutteet” näyttäytyivät mitä suurimpana armollisuutena, suvaitsevaisuutena ja hoitavana kohtaamisena. Tutkimus osoittaa, että samalle seurapenkille herännäisyydessä mahdutaan vaikka monista asioista voidaan ajatella eritavoin.

KRIITTISTÄ KESKUSTELUA seuratessa muistui mieleeni eräs seuramatka Pohjois- Suomessa. Matkalle mukaan lähtenyt edesmennyt rovasti Lauri Otsamo Oulusta muisteli lapsuutensa körttiseuroja. Niihin seuroihin oli puhujaksi saatu toisenlaisessa hengellisessä perinteessä varttunut paikkakunnan uusi ja voimakassanainen pappi. Seurojen lopussa pappi oli alkanut kiihkeästi moittimaan herännäisyyttä ja paikalla ollutta seuraväkeä hengellisestä hitaudesta, osaamattomuudesta ja tosihurskauden puutteesta. Kun hän lopetti arvostelun, olivat lapsen yllätykseksi muutamat seuratuvan vanhat papat silmiään pyyhkien tulleet kädestä pitäen pappia kiittämään ja sanoneet: ”Juuri tuollaisia me olemme, huonoja ja mahdottomia. Tätä haluaisimme kuulla lisää”. Pappi lähti seuratuvasta harmistuneena pois.

KRISTUS -KESKEISYYS ja odottava usko kuuluvat herännäisyyden hengellisyyden ytimeen myös tänään. Sille on tyypillistä kohdistaa huomio Jumalan omaan toimintaan ja asettaa yksin toivo Hänen mahdollisuuksiinsa. Se korostaa ja alleviivaa, että Kristus riittää. Sen vastakohta ja uhka kaikkina aikoina on vaativa ihmiskeskeinen jumalisuus, jossa ihmisen lopullinen arvo mitataan suoritusten mittarein. Alkavana vuonna herännäisyyden tehtävä on edelleen puolustaa vartiopaikoiltaan arkaa ja ikävöivää uskoa, jossa ihmisen ja Kristuksen väliin ei aseta mitään.
 

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi