Luodut kaikki laulakaa Luojan suurta kunniaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Luodut kaikki laulakaa Luojan suurta kunniaa

Herättäjäjuhlavieraita Hiidenportin kansallispuistossa virsivaelluksella.

On juhla taivasalla-kantaatti kuultiin herättäjäjuhlien perjantai-iltana Sotkamon kirkossa. Kuva Martti Huusko

 

Sotkamon herättäjäjuhlien tunnus,

En pelkää vaarojen matkaa,

oli mahdollista kokea ja kuulla viikonlopun aikana monin tavoin.

Herättäjäjuhlien antia rikastuttavat juhlapaikkakunnan ja –seudun historia sekä alueen ihmisten kokemukset ja tarinat siitä, mikä on antanut heille voimaa? Mitkä ovat täällä ne kestävät sanat, jotka ovat kannatelleet sukupolvesta toiseen?

Herättäjäjuhlilla havahtuu usein siihen, että ne ovat todella juhlat. Juhlia on valmisteltu, sinne on kutsuttu vieraita, joita sitten palvellaan. Juhlien järjestäjät ovat luoneet juhlille kauniit, juhlavat puitteet ja ohjelma on mielenkiintoista. Siionin virret ovat juhlien perusvire, ne yhdistävät juhlakansaa.

Perjantaina aamupäivällä virsi kuljetti herättäjäjuhlavieraita Hiidenportin kansallispuistossa.

”Hiidenportin alkuvoimainen rotkomaisema on vaikuttava näky”, reissua mainostettiin juhlaoppaassa. Retken vetäjinä toimivat opas Aarno Peltonen, veisaaja Mauno Kuvaja ja pastori Antti Lankinen. Reilut sata reissaajaa koki unohtumattoman elämyksen kainuulaisissa korpimaisemissa.

 

Ole, Herra Jumalani, itse matkaoppaanani

Heti reissun alussa hiljensi mieltä oppaan kertoma tieto Kainuun maaperästä. Vaaramaiseman kiviaines on iältään yli 2 000 miljoonaa vuotta ja kuuluu eurooppalaiseen Karelidien vuoristoon. Rapautumisesta huolimatta peruskallio on kestänyt.

Sunnuntaina Sotkamon herättäjäjuhlien päätösseuroissa rovasti Tuomo Ruuttunen kertoi sitten, miten nämä tosiasiat liittyvät Sotkamon herättäjäjuhlien juhlatunnuksiin 1971 ja 2015. (https://www.h-y.fi/2352-tuomo-ruuttunen )

”Vaikka polku näin. Nousee vastamaata, enpä levähtäin seisahtua saata. Aion perille. Juhlaan vuorelle.”(SV 167). Veisaaja Mauno Kuvaja lähti johdattamaan vaeltajia kohti Kovasinvaaran autioitunut tilaa.

Metsäpolulla huomasi pian, miten yhteinen matka yhdistää muukalaisia. Toinen toisestaan pidettiin huolta, ohjattiin vaikeiden paikkojen yli ja tarjottiin Offia, kun hyttyset kävivät kimppuun.

Kovasinvaaran autioituneella tilalla näimme kaskiviljelyn jälkiä ja lukuisia kivikasoja siellä täällä. Aarno Peltosen mukaan ne kertoivat tilan isännän elämäntyöstä. Raataja keräsi kivisiltä pelloiltaan väsymättä kiviä, koska oli ottanut todesta kuulemansa neuvon: ”Kierrä älä kiroa!”.

- Työn jälki ei ole kadonnut 300 vuoden jälkeenkään! Ehkä työn motiivina oli silloinkin pyrkimys saada lapsilleen jotain parempaa, kuin mitä itsellä oli ollut, Peltonen sanoi.

”Maan, taivaan Herra, Luoja, Isämme, Jumala vuotuisen kasvun tuoja” (SV 300), veisasimme. Mauno Kuvaja vertasi tilan isännän elämää Paavo Ruotsalaisen elämään ja aloitti virren: ”Voimasi anna voimaksi tietäsi käydäkseni. Sanasi anna oppaaksi, valoksi vaiheitteni.” (SV 282:4)

Antti Lankinen puhui ihmisen vastuusta Jumalan luomassa maailmassa. Hän kertoi alueen suojelun myötä paljastuneen, että siellä eli noin 350 perhoslajia!

- Tämä alue on kuin pommisuoja. Se tarjoaa elintilan sille kirjolle, joka on myös Jumalan luomaa ja mahdollistaa Jumalan luomistyön säilyttämisen tulevillekin sukupolville. Elämä on ihme, Lankinen sanoi ja luki Raamatusta: ”Uskon avulla me ymmärrämme, että maailmat on luotu Jumalan sanalla: näkyvä on syntynyt näkymättömästä.” (Hepr.11:3)

Vaeltajat lähtivät taipaleelle kohti Hiidenportin jykeviä rotkomaisemia. Aurinko paistoi ja hiki nousi otsalle. ”Herra, Herra, älä heitä. Kasvojasi älä peitä. Korjaa korven matkalaista. Hoida, tue horjuvaista.” (SV 137)

Vaellus päättyi Palolammin opastuspaikalla, missä matkalaisia odottivat Tipasojan kyläyhdistyksen järjestämät kahvittelut.

Matkan vaivat unohtuivat ja kiitollisuus täytti mielen monin kerroin, kun Kuvaja aloitti virren: ”Herraa hyvää kiittäkää, iloiten ylistäkää, luodut kaikki laulakaa Luoja suurta kunniaa!” (SV 279) Moniäänisesti soinut virsi nosti silmät erämaajärven yli taivaan sineen.

 

Virsi on kuin lähin ystävä

Näin väittää tämä Hiidenportin vaelluksen veisaaja, eläkkeellä oleva Kuhmon seurakunnan suntio Mauno Kuvaja.

- Virsi lohduttaa, muistuttaa ja kehottaa, hän perustelee väitettään.

Siionin Kanteleen – ja Virsikirjan virret tulivat hänelle tutuiksi jo lapsena. Siionin virsiä hän kuuli ensimmäisen kerran 4-vuotiaana naapurissa, muistoseuroissa.

- Lempivirsinäni ovat säilyneet Käy isänmaata kohti ain ja Kiitos olkoon Jumalalle. Voi mihin raukka juoksisin - virrestä on tullut elämäni varrella läksyvirteni, koska se puhuttelee, kutsuu ja hoitaa.

Kuvaja on järjestänyt virsivaelluksia myös kotiseurakunnassaan ja toimii siellä Herättäjä-Yhdistyksen työssä monin tavoin. Tarkan sävelkorvan omaavana virret ovat hänen ominta aluettaan. Hänet tunnetaan myös seurapuhujana, Sotkamon herättäjäjuhlilla Kuvaja puhui torstaina Talkooseuroissa. Isonkyrön herättäjäjuhlien seurapuhe löytyy täältä: https://www.h-y.fi/708-mauno-kuvaja .

- Siionin virret ovat elävästä elämästä, rukousta, joka jatkuu ja jatkuu. Niissä on mielestäni paljon yhteistä ortodoksisten veisujen kanssa. Molemmissa vaikuttaa pohjavireenä ajatus suuresta Jumalasta ja pienestä ihmisestä, Mauno Kuvaja miettii.

 

On juhla taivasalla

Perjantai-iltana Sotkamon kirkko täyttyi ääriään myöden, kun On juhla taivasalla –kantaatti sai kantaesityksensä.

Directus cantus et musices Risto Vähäsarjan säveltämän ja rovasti Jorma Sutisen sanoittaman kantaatin esittivät Kajaanin, Sotkamon ja Kuhmon Mieslaulajat, Sotkamon vahvistettu kirkkokuoro, lapsikuoro Aurinko, solistina toimi Pertti Rusanen ja johtajana Harri Komulainen. Soitinyhtyeessä soittivat Jyri Laitila, Matti Makkonen, Olli Pautola ja Risto Vähäsarja.

Kantaatin aluksi lapset lauloivat Risto Vähäsarjan johdolla Aurinkolaulun ja ottivat yleisönkin mukaan laululeikkiin ”Olen aurinko, olen aurinko minä! Olet aurinko, olet aurinko sinä!”. Lasten ilo ja välittömyys tarttuivat ja yhdistivät juhlaväkeä. Vieressä istuvasta ja vieraastakin tuli näin tuttu, yhteisen juhlan vietto sai alkaa.

Kantaatin 14 laulua kuljettivat kuulijaa pitkin elämän arjen vaiheita, jumalanpalvelustakin se muistutti. Lauluissa oli kuultavissa synnintunnustus ja synninpäästö, rukoukset, yhteisvastuu, kiitos ja ylistys sekä matkaan lähettäminen.

Ensimmäinen laulu Ääretön on maailmasi loi perustan koko esitykselle. ”Ääretön on maailmasi, Luoja, Isä taivaitten. Läsnä myös on rinnallasi Poika, Sana ikuinen. Hengen kautta toteutat työsi pienet, suurimmat.”

Pesislaulu kertoi rennosti sotkamolaisesta osaamisesta. Oulujärven seurakunnan juhlaveisu oli omistettu Väinö Vähäsarjan 1920-2011 muistolle. Kotikirkko-laulu soi hartaana tunnelmoiden seurakunnan yhteisiä juhlapyhiä.

Kantaatin nimilaulu On juhla taivasalla kertoo kauniisti herättäjäjuhlista. ”On juhla taivasalla alussa heinäkuun ja kansa nurmikolla, myös alla puun. On harras juhlakenttä ja liike ihmisten, kun käsi koskee kättä ystävän tavaten.”

Lopuksi laulettiin yhdessä kuorojen kanssa. ”Vuorilta valo nyt tulvii maailmaan, aurinko poistaa usvan hämärän. Herätkää aamuun, rientäkää katsomaan, aurinko poistaa usvan hämärän.”

”Puhjetkaa iloon, puhjetkaa kiitokseen, taivas on avoin meille kaikille. Laulakoon sydän jokaisen murtuneen, taivas on avoin meille kaikille.”

Laulun sanat ja niiden toisto, sävel sekä sovitus täydensivät niin hienosti toisiaan, että ihan kuin se olisi nostanut paatuneen ja väsyneenkin mielen hämmästelemään: ”Luotujen kanssa alttarin äärellä cantate omnes Deo gloria! Taivaitten joukot enkelten äänillä cantate omnes Deo gloria!”

Laulu nousi korkeuksiin. Kun oma ääni ei enää yltänyt, kantoivat kuorot ja kirkkokansan harras laulu ja viimeisimpänä soi kuulas trumpetin ääni kiitosta ja ylistystä.

Hyvyyden koskettamina juhlaväki lähti kiitollisin mielin jatkamaan matkaa.

 

Johanna Sointula

 

Kiitos herättäjäjuhlista Sotkamossa

Herättäjäjuhlat vietettiin Sotkamossa 3.-5.7.2015 avoimen taivaan alla vaarojen maisemissa. Taivas antoi tasapuolisesti runsaita sateita ja väliin hieman auringon lämpöä kaikille juhlavieraille ja -järjestäjille. Sanan viljely, virsien veisaaminen yhdessä sekä juhlien runsas ohjelma toivottavasti ravitsi ja kostutti myös sielujamme. Kasvun antaa Jumala ajallaan ja tavallaan.

Herättäjä-Yhdistys kiittää kaikkia juhlien järjestelyihin ja toteutukseen osallistuneita. Talkoolaisina annoitte kalleintanne; omaa aikaanne ja osaamistanne juhlien erilaisissa palvelutehtävissä. Lämmin kiitos Sotkamon kunnalle ja Sotkamon seurakunnalle kumppanuudesta juhlien järjestämisessä. Kiitämme juhlavieraita, jotka kolehdein, esirukouksin ja monin tavoin osoititte työhömme tukea.

Ensi vuonna, jos Luoja suo, herättäjäjuhlat järjestetään Vantaalla tunnuksella ”Kahden maan kansalainen”. Satoi tai paistoi niin armo riittää ja kantaa yhteisellä matkallamme.

Herättäjä-Yhdistyksen puolesta

Jukka Hautala, puheenjohtaja                   Simo Juntunen, toiminnanjohtaja

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi