Kolumni 2/11
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Telppäsniityn heinäväelläkin oli pappinsa

Herännäisyyden historian alkutapahtumia on kuvattu jotensakin näin: heinäväki oli pellolla, kun kävi väkevä tuuli ja väki kaatui maahan, näki näkyjä ja puhui kielillä. Lauri Niskasen muistiinkirjoitus on luomiskertomukseen verrattava kertomus syntytapahtumasta. Toimijana on Pyhä Henki, toiminnan kohteena heinätöissä ollut Savonjärven talojen väki. He olivat Iisalmen emäseurakunnan syrjäkyläläisiä, nykyisen Lapinlahden alueen ihmisiä.

Väkevään tarinaan ei mahdu juurikaan muita persoonia kuin Pyhä Henki ja heinäväki.

Saadessani kirjoittaa juhlakirjaa Lapinlahden seurakunnan historiasta havahduin ajattelemaan, että Telppäsniityn heinäväelläkin oli pappinsa. Hän oli Johan Forselius.

Forselius syntyi Heinolassa 7.8.1729. Hän oli pappi kolmannessa polvessa; hänen isänsä oli Iisalmen kirkkoherra Anders Forselius. Mutta Johan Forselius oli ensimmäinen, joka hoiti papin virkaa Lapinlahden alueella ja myös asui paikkakunnalla. Hän hoiti virkaansa 30 vuoden ajan vuosina 1766-96.

Seurakunnan juhlakirjan jo ilmestyttyä sain kuulla, että Forselius kuoli 18.7.1796 – siis heinätöiden ja Telppäsniityn herätyksen aikaan.

Arvelen, että näillä tapahtumilla on ollut yhteys. Ehkä Forselius oli heinäntekijöilleen ja kaskiviljelijöilleen sopiva sielunpaimen, joka osasi opettaa kristillistä oppia heille sopivalla tavalla ja puhua heidän omalla kielellään. Ehkä hänen poismenonsa oli seurakuntalaisia puhutteleva tapahtuma, joka loi pohjaa koetuille hengellisille herätyksille.

Kertoessani arvelustani Simo Juntuselle hän ryhtyi muistelemaan opettajansa Paavo Rissasen sanoja: ”Pyhä Henki ei toimi tyhjiössä.”

Pyhä Henki toimii siis ihmisten kautta. Varmaan Hän aikoinaan toimi pappi Forseliuksen kautta: kirkasti evankeliumia sekä herätti synnintuntoon ja armon ikävään.

Uskon, että Johan Forselius oli kuin puhdas putki, jonka kautta Pyhä Henki sai puhallella leppeällä ja salaperäisellä tavallaan jo ennen heinäniityn humausta.

Olen saanut ryhtyä emännöimään ikivanhaa Väärnin Pappilaa, jonka ensimmäinen viranhaltija Forselius oli. Hakematta mieleen on tullut kysymys, millainen putki minä mahdan olla. Haittaavatko Hengen kulkua ylpeyden karsta tai maallisten huolien ruoste? Tekevätkö putken sameaksi joutavat juorut tai väärät elämäntavat? Tukkeutuuko putki lähimmäisiin suuntautuvista kielteisistä ajatuksista sen sijaan, että heidän puolestaan rukoileminen saisi avata likaisetkin tukokset?

Johan Forseliuksen pappilassa pieneksi rukouksekseni on tullut: ”Anna minun tulla puhtaammaksi putkeksi.”

Minna Kettunen


Hengellisen Kuukauslehden kolumnisteina vuorottelevat teologian tohtori Pauli Annala Helsingistä, kirjailija ja lauluntekijä Minna Kettunen Lapinlahdelta, professori Paavo Kettunen Joensuusta ja toimittaja Johanna Korhonen Vantaalta.

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi