Pääkirjoitus 4/11
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Horjuvat kukkulat ja järkkyvät vuoret

RISTIINNAULITUN KRISTUKSEN kuvaaminen kirkkotaiteessa oli kristityille vaikeaa ensimmäiset tuhat vuotta. Kristus haluttiin esittää vahvana sankarihahmona, joka laittaisi asiat kuntoon. Ristiinnaulitseminen, julkinen häpeärangaistus haluttiin kenties mielessä kieltää. Sankaria ei haluttu näyttää heikkona häviäjänä. Vasta keski-ajalla tulivat kirkkoihin ensimmäiset suuret krusifiksit. Tänään, pari tuhatta vuotta pääsiäisen tapahtumien jälkeen, katselemme Herramme kärsimystä ja häpeällistä teloituskuolemaa entistä avoimemmin, ilman kieltämistä.

VIIME VIIKOT olemme seuranneet suurta kärsimystä ja inhimillistä tragediaa Japanista. Mannerlaattojen liikahdukset saivat jälleen kukkulat horjumaan ja vuoret järkkymään. Järistykset ja massiiviset hyökyaallot runtelivat maata ja kansaa jättäen jälkeensä suurta tuhoa. Luonnon voimien edessä kohtaamme koko ihmiskunnan pienuuden ja haavoittuvuuden. Kaikki tapahtuu nopeasti ja yllättäen. Meille näytetään jälleen, ettemme hallitse luontoa, tai edes omia kehityksemme hedelmiä.

UUTISKUVAT JA TIEDOT järkyttävistä tapahtumista eri puolilta maailmaa tulevat tänään reaaliajassa tajuntaamme ja verkkokalvoille. Välissä on entistä vähemmän suodattamia. Tiedot tulevat kohti paljaina ja kovina. Tätä kirjoittaessani seurataan Japanin kriisin lisäksi jännittyneenä, kykeneekö YK päättämään toimenpiteistä kansanmurhan estämiseksi Libyassa. Uutiset hädästä maailman kriisipesäkkeissä herättävät meissä runsaasti myönteistä halua auttaa ja toimia nopeasti.

KAAOSTEN KESKELLÄ tarvitsemme myös paikkaa pysähtyä, mietiskellä ja hiljentyä. Kirkon elämässä kuljemme näinä päivinä ristin juurella ja pääsiäisen sanoman äärelle. Sille paikalle voi kantaa järkytyksensä ja ymmärtämättömyytensä, niin maailman mannerlaattojen liikahduksista, kuin oman elämän perustusten horjumisista. Profeetta Jesajan sanat vuosituhanten takaa Jumalan armosta lohduttakoon meitäkin oman aikamme ristinteillä: ”Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky, eikä minun rauhanliittoni horju.”
 

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi