Kolumni 7-8/15
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 7-8/15

Irene Roivainen

Kuva: Kimmo Torkkeli/ Suomen Passikuvaamo Tampere

”Kun se Räty sanoi että kaste riittää ja parannusta on tehtävä’ joka päivä”

Näin herättäjäjuhlien kynnyksellä ajatukseni ovat lapsuusmaisemissani. Kun edelliset herättäjäjuhlat pidettiin Sotkamossa v. 1971, muistan väkevän virrenveisuun kylän raittia kulkiessani, mutta juhlille en osallistunut. En siksi, etteivätkö uskonasiat olisi kiinnostaneet rippikoulunsa juuri päättänyttä nuorta tyttöä, päinvastoin. Olin juuri ”tullut uskoon”, kuten sanonta kuului, viidesläisten rippikoululeirillä ja ajattelin kai vähän, etteivät nuo ole oikeita uskovaisia.

Meillä kotona mummo oli ainut, joka jaksoi iloita nuoresta käännynnäisestä; nyt saatoimme sunnuntaisin vetäytyä yhdessä mummon kamariin kirkonmenoja kuuntelemaan radiosta. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun aloin nuoren ihmisen palavalla innolla käännyttää perhettä uskoon, mummo taisi huolestua. Muistan vieläkin, kuinka hän keinutuolissaan parahti kyyneleet silmissä, että ”kun se Räty sanoi, että kaste riittää" ja ”että parannusta on tehtävä joka päivä”. En ole varma, kumpaan Rätyyn mummo viittasi: maallikkosaarnaaja Akuun vai Sotkamon kirkkoherrana toimineeseen ”Jahvettiin”. Eikä sillä silloin tuntunut olevan väliäkään, ihmetytti vain, kuinka se mummo noin heikoilla perusteluilla oli liikkeellä, yhtään Raamatun jaetta ei osannut vastaväitteeksi esittää. Minä osasin ja olin omasta mielestäni tosi erinomainen uskossani. Mutta tänä päivänä nuo mummon sanat polttelevat mieltäni ja pistävät pienelle paikalle.

Välillä sattui niin, että pihaan saapasteli sarkapuvussaan ja kippurakärkisissä lapikkaissaan mummon serkku Eljas. Silloin meitä lapsia kehotettiin olemaan hiljempää, sillä mummo ja ukki vetäytyivät kamarin puolelle keskustelemaan vieraan kanssa. Jonkin ajan kuluttua seinän takaa alkoi kuulua virrenveisuuta, ja pian sieltä tultiin pirtin puolelle kahville. Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että väsyneitä sieluja siellä hoidettiin.

Tätini Hilkan luona pidettiin talvisin ompeluseuroja, olohuone oli ääriään myöten täynnä väkeä. Virsiä sielläkin veisattiin, välillä joku piti pienen puheen. Vasta myöhemmin olen ymmärtänyt olleeni siioninvirsiseuroissa.

Opiskeluaikana Oulussa alkoivat minulle selkiytyä herätysliikkeiden väliset erot ja ymmärsin, että kotiseudulla herännäisyys oli ollut niin vahvasti juurtunut seurakuntaelämään, ettei sitä erottanut omaksi yhteisökseen. Vasta etäämmältä aloin nähdä tuon perinnön arvon ja merkityksen oman elämäni kannalta. Vähitellen löytyi ystäväpiiri, joka perehdytti paremmin tähän heimoon.

Tänä kesänä täällä Vuokatin vaarojen maisemissa on hyvä saada korjaava kokemus osallistumalla Sotkamon herättäjäjuhlille. Ei se olisi ollut pahitteeksi 44 vuotta sittenkään, sillä juhlien teema näyttää Herättäjä-Yhdistyksen verkkosivuston mukaan olleen ”Peruskallio on Kristus”.

IRENE ROIVAINEN

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi