Kirjauutuus idän talkoista
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kirjauutuus idän talkoista

Seppo Kangas Baskortostanin Birskissä betonimyllärinä.

Reetta-Sofia Maunumaan piirtämä kartta auttaa paikallistaman talkookohteita ja hahmottamaan etäisyyksiä.

Radiosta tulee aamuhartaus. Joku on ottanut mukaan pienen matkaradion ja lähetys kantaa Suomenlahden aaltojen yli tänne Primorskiin, entisen Koiviston kauppalan rantatörmälle”, näin aloittaa lapualainen Seppo Kangas juuri ilmestyneen kirjansa ”Keiden kanssa, mihin suuntaan, kirkonrakentajat vieraalla maalla”.

Kirja kertoo yhden talkoolaisen näkökulmasta Herättäjä-Yhdistyksen kansainvälisen työn rakennustalkoista Venäjällä ja Virossa. Talkoopastori Alpo Järven toimesta 500 talkoolaista toimi erilaisissa tehtävissä vuosina 1989-2012.

Kangas lähti ensimmäiselle talkooreissulleen vuonna 1998 eteläpohjalaisten ryhmässä. Inkerin kirkkoon kuuluvan Primorskin seurakunnan toimitiloja kunnostettiin silloin vuorollaan.

Hän osallistui 11 vuoden aikana talkoisiin Karjalan kannaksella, Vienan karjalassa, Komin tasavallassa, Inkerinmaalla, Marin tasavallassa, Baskortostanissa, Karjalan tasavallassa ja Virossa.

Tarinankertojana Kangas ottaa lukijan mukaansa kuoppaisille ajoteille jännittämään ajoneuvon kestävyyttä, touhuamaan työmaalle ilman tarvittavia työvälineitä, tai vaikka tulliin odottelemaan.

- Ensimmäisillä reissuilla pistin kalenterini sivuille vähän nimiä ylähä. Sitten aloin kirjoitella iltaisin, niin tekivät muutkin. Kotia tullessani, kun piti vähän sulatella matkaa, annoin kotoväelle vihon kätehen, että lukekaa tuosta.

Muistiinpanot muotoutuivat kirjaksi vuosien kypsyttelyssä. – Toivon, että talkootyöhön lahjoittaneet, saisivat kirjasta jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä lahjoitusvaroilla on tehty.

Mukana ihmisten arjessa

Talkooreissun ohjelmassa oli toisinaan yksi retkipäivä, jolloin tutustuttiin paikallisiin turistikohteisiin. Kangas arvioi nähneensä ja kokeneensa kuitenkin enemmän kuin olisi koskaan turistina voinut.

- Asuimme usein perheissä ja tutustuimme myös ihmisten arkeen. Talkooporukoissamme oli aina joku, joka osasi vähän paikallista kieltä. Kummasti sitä toisiamme ymmärrettiin ja tultiin toimeen.

- Vieraanvaraisuus oli Venäjällä ja Virossa ylenpalttista. Vieraita haluttiin kutsua kylään, vaikka astiat saatettiin lainata naapurista, Kangas ihmettelee.

Mielessä ovat myös yhteiset jumalanpalvelukset, kun paikat siivottiin viikon päätteeksi pyhäpäivän kunniaksi.

- On ihmeelliseltä, miten ihmiset löysivät pitkien matkojen takaa sinne. Mieleeni tuli alkuseurakunnan vaatimattomat kokoontumiset.

Ihmisyys yhdistää

Kirjassaan Kangas kuvaa, miten sodan aikaa eläneet talkoolaiset kokivat Venäjän ja kuinka he suhtautuivat venäläisiin, jotka toimivat talkootyömaalla niin työn johtajina kuin apulaisina.

”Aivan äskenhän se oli ateistinen Neuvostoliitto, rautaesirippu ja koko se kova komento. Kaikkeen tuohon oli opittu suhtautumaan pelolla ja vavistuksella, ja kuulemma oikein rähmällään ollen. Nyt olen kumminkin täällä Keskellä Venäjänmaata, seison katolla ja komentelen näitä maan asukkaita. Ja kirkkoa ollaan tekemässä.”

- Mitään vihamielisyyttä tai vihaa en siellä kokenut. Jotkut yhteistyökumppanit saattoivat todeta olevansa ateisteja, mutta ystäviä hekin olivat.

Ylitse kaikkien rajojen, virsi 429 tuli Seppo Kankaalle talkooreissuilla todeksi.

Ylitse kaikkien rajojen tuska ja murhe on yhteinen. Ihmisten ainoa lohdutus on kaikki voittava rakkaus…

Johanna Sointula

Kuvateksti:

Reetta-Sofia Maunumaan piirtämä kartta auttaa paikallistaman talkookohteita ja hahmottamaan etäisyyksiä.

Seppo Kangas Baskortostanin Birskissä betonimyllärinä

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi