Kolumni 6/2015
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 6/2015

Kolumnisti Markku Orsila

Opetuslapsi, nainen ja ystävä

Yönmusta nainen on pehmeä kuin kissa. Hän on tuntenut monen miehen lämmön. Hänestä on tullut varjojen ystävä. Hänellä ei ole kotia, ei satamaa. Hänen nimi on ”huora”, niille eläimellisille miehille, jotka ostavat hänet.

Voisiko virsikirjan lisävihossa olla syntisen naisen virsi? Kirjoitan tätä vapun jälkeen. Huomenna matkaan Turkuun kirkolliskokoukseen. Siellä on monia asioita, jotka ovat etukäteen puhuttaneet paljon enemmän, kuin virsikirjan lisävihko. Sellainen siellä käsitellään isojen rakenneuudistusten lomassa. Piispainkokous ehdottaa ruotsinkielisestä ehdotuksesta poistettavaksi virttä, jossa ”huoraksi” mainittu nainen pesee Jeesuksen jalat kyynelillään. Piispojen huoli eroottisesti latautuneen virren mukaan ottamisesta ei ole turha. He pohtivat, missä virttä voisi käyttää ja miten se sopisi vaikkapa rippikoulunuorten laulettavaksi? Piispat näkevät virsiehdotuksen kauneuden, mutta silti herää kysymyksiä. Onko vaara myös rasistisiin mielleyhtymiin, kun nainen on ”musta kuin yö”. Miten voitaisiin varmistaa, että virren laulaja ymmärtää, mitä on laulamassa.

Tuli mieleen, että tässä olisi nyt ihmiskaupan uhrien virsi. Heille tämä voisi olla jymyjuttu. Miltä suomeen prostituoiduksi huijatusta nuoresta naisesta tuntuisi laulaa tätä. Tässä olisi kertomus, jossa muiden syntiseksi tuomitsema nainen kelpaa rohkaisemaan Vapahtajaa. Asetelma on kaunis ja viesti kirkas. Toisten polkema on Kristuksen tuki, hänelle rakas. Varmasti lisävihkoon pitäisi kirjoittaa selvästi auki, mistä Raamatun kertomuksesta on kyse. Ei tämä muuten toimisi. Sitten laulu voisi jo ollakin minusta mukana.

Virren loppu on hyvin puhutteleva. Vapaata käännöstä tässä yritän: Hän hyväilee (Jeesuksen) jalkoja ilman häpeää. Hän on kuin ystävä, sisko tai äiti. Hänen kyyneleensä kastelevat Jeesuksen jalat ja Jeesus antaa sen tapahtua. Naista kutsuttiin mauttomaksi. Katso miten kaunis hän on, opetuslapsi, nainen ja ystävä.

PS. Löydät virren internetistä, kun kirjoitat hakukenttään ”Hon är svart som en natt.” Suomentaisiko joku asianharrastaja suomenkielistenkin käyttöön tämän virren?

Markku Orsila

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi