Pääkirjoitus 6/2015
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 6/2015

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Antti Rintala

Suloista suvea!

Suvivirren kerrotaan syntyneen aikana, jolloin Pohjois-Euroopassa oli koettu vakavat ajat. Kansaa koetteli 1600 luvun lopulla täällä ankara nälänhätä ja suuret määrät ihmisiä kuoli tauteihin ja ravinnon puutteeseen. Kesää ei tullut kolmeen vuoteen ja sadot jäivät niukoiksi. Kylmät talvet olivat estäneet viljalastien pääsyn perille maamme satamiin. Eikä jäänmurtajia ollut vaan laivat olivat puuta. Nälkä, kurjuus ja kuolema tulivat tuolloin eläneille tutuiksi.

Suvivirsi ylistää kesää ja luonnon kauneutta. Voimme vain kuvitella, millä tunnoilla ensimmäiset katovuosien puutteesta selvinneet suomalaiset sitä veisasivat 1700 luvun alussa, kun virsi otettiin suomalaiseen virsikirjaan. Tätäkin taustaa vasten usein ajassamme toistuva keskustelu suvivirren asemasta vaikuttaa kummalliselta kuplalta. Lämpö, valo, vesi ja ravinto ovat edelleen kaiken elämän perusedellytyksiä. Ne ovat lajissaan ensimmäistä uskonkappaletta.

Luonnon lisäksi Suvivirressä kiitetään armosta. Näitä virren kolmea viimeistä säkeistöä harvoin veisataan koulujen päättäjäisissä. Armo vaikuttaa sieluun ja sydämen samalla tavalla kuin kesän lämpö ja valo luontoon. Jotakin silloin näistä säteistä sisällämme syttyy, sulaa ja avautuu. Armo saa kukoistamaan ja kukkimaan. Tätä Kristuksen paistetta ja henkeä pyydetään hauraalle ja heikolle elämän matkalla. Nämä ovat lajissaan toista ja kolmatta uskonkappaletta.

Näihin kolmeen uskonkappaleeseen tutustutaan myös kesän rippikouluissa. Tiedollisen opetuksen lisäksi tutustumista tehdään veisaten ja laulaen, haistaen ja maistaen, katsellen, kuunnellen ja kysellen. Kaikilla aisteilla. Mustavalkoiseen maailmankuvaan etsitään värejä. Avataan ovia ja ikkunoita. Rohkaistaan matkalle. Leikitään ja tutustutaan uusiin ihmisiin. Ja pohditaan paljon ajan ja ihmisen vaikeitakin kysymyksiä. Otetaan askel kohti aikuisuutta.

Lahjaahan kaikki lopulta on. Jumalan hyvyyden varassa me elämme ja lähdemme. Se on suvivirren syvällä käyvä sanoma ja opetus kaukaa vuosisatojen takaa. Siinä on ihmeteltävää ja opeteltavaa kaiken ikäisille ja kaikille matkoille. Myös herättäjäjuhlamatkalle Sotkamoon.

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi