Kolumni 5/2015
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 5/2015

Kolumnisti Kari J. Kettula

Kuva Harri A. Sundell

Ihmisen kolmekymmentäviisi hyvettä

 

Jaakko Elenius kirjoitti vuonna 2001 hienon kirjan ”Hyvä ihminen. 35 hyvettä” (Kirjapaja), jossa hän pohtii hyvän ihmisen olemusta ja ihmisen hyveitä. Elenius esittelee hyveitä aakkosjärjestyksessä ahkeruudesta ja anteliaisuudesta viisauteen ja yksinkertaisuuteen. Olen lukenut kirjaa nyt puoliväliin ja tulee aika merkillinen olo, kun yhtään hyvettä ei ole vielä oikein kasassa. On pakko keskeyttää lukeminen, laittaa kahvit tulelle ja katsella ikkunasta ulos, miten sumu peittää Aurajoen vastarannan puut ja pellot.

Mietin kuka voisi olla hyvä ihminen. Minulle tulee mieleen roskakuski Nikander, jota Matti Pellonpää eleettömästi esittää Aki Kaurismäen elokuvassa ”Varjoja paratiisissa”. Nikander on todellinen alatien kulkija. Peter von Bagh kuvaa Nikanderia näin: ”Kuvausta hallitsevat arvokkuus, huumori, ripaus surumieltä ja suvereeni ymmärrys alamaisen osasta. Nikander on todennäköisesti peruuttamattomasti yhteiskunnan laitamilla mutta sieltä käsin kykenevä olemaan oma itsensä ja nauttimaan kapinallisen iloista.”

”Varjoja paratiisissa”-elokuvasta heijastuu jollain oudolla tavalla toivo, jonka olemusta Jaakko Elenius kuvaa näin: ”Toivo tietää paremmasta, siksi se ei usko kohtaloon, ei vallitseviin oloihin, ei tyhjentäviksi väitettyihin selityksiin eikä lopullisiin totuuksiin. ”Roskakuski Nikanderin olemukseen sisältyvät lähes kaikki Eleniuksen ansiokkaasti esittelemät ihmisen 35 hyvettä.

Peter von Bagh kirjoittaa: ”Nikanderin vaellus synkässä kaupungissa ja yhteiskunnan laitamilla herättää väkisinkin myötätuntoa. Mitään säälittävyyden piirteitä tuossa alakuloisessa hahmossa ei kuitenkaan ole. Hänen passiivinen lujuutensa on käsin kosketeltavaa, sinnikkyyttä, joka ei tavoittele sankaruutta tai henkilökohtaista kunniaa.”

Elokuvan voisi kokea hyvinkin uskonnollisena elokuvana, jos ajattelee Jesajan sanoja:” Minä asun korkeudessa ja pyhyydessä, mutta asun myös murtuneiden ja nöyrien luona.  Minä virvoitan murtuneiden hengen.” (Jesaja 57:15).

Roskakuski Nikanderin ja Valintatalon myyjättären Ilonan rakkaustarina on kauneimpia mitä suomalaisessa elokuvassa on. Matti Pellonpään ja Kati Outisen hahmot valaisevat suomalaisen yhteiskunnan arkipäivää, pieniä iloja, suuria suruja tavalla, joka tuo mieleen upeimmat suomalaiset tangot. Ikkunoihin iltaisin syttyvä, valo, yhteiset ateriat ja juro, lämmin läheisyys ovat heille tärkeää. Miten Martti Luther kirjoittaakaan: ”Syntiset ovat kauniita, koska heitä rakastetaan. Heitä ei rakasteta koskaan sen tähden että he ovat kauniita.”

Saan Eleniuksen ”Hyvä elämä”- kirjan luettua ja lähden tamppaamaan mattoja. Tamppaustelineellä ajattelen, että löysin kirjan loppupuolelta onneksi ehkä muutamia itseeni sopivia hyveitä ja ajattelen myös, että kyllä rauhan aika Suomessa hyvä on, voin täällä kerrostalon takana tampata mattoja kaikessa rauhassa ilman että minua ammutaan Aurajoen takaa tykillä ja että minun ei tarvitse vielä nukkua öitä pyöräkellarissa.

Kari J.Kettula

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi