Pääkirjoitus 5/2015
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 5/2015

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

 

Maailma tarvitsee esikuvia

Vanhassa automainoksessa esiteltiin aikoinaan huippukallista kulkupeliä sanomalla maailman tarvitsevan esikuvia. Automerkin mainoslehdessä haastateltiin ortodoksikirkon matkapappia, joka oli vaihtanut linkkuveitsen avulla takalasin mainoksen tähtimerkin ristiin. Hän kertoi jutussa työstään kirkossa ja ristin esimerkistä. Kristityt seuraavat ristiä ja Kristusta. Siinä sivussa automerkin kova ja hulppea imago saattoi jutun avulla pehmentyä. Tai se ehkä olikin jutun pointti.

Rooman piispa, katolisen kirkon nykyinen johtaja paavi Franciscus herättää huomiota tempauksillaan. Pääsiäisen alla hänen kerrottiin kutsuneen taideaarteita pursuavaan kappeliinsa vieraakseen toistasataa Rooman katujen laitapuolen kulkijaa. Perinteistä poiketen paavi pesi kardinaalien jalkojen sijaan vankilaan tuomittujen nuorten ja naisten jalat. Hän ei myöskään suostu asumaan prameassa virkatalossaan toisten palveltavana, eikä pukemaan punaisia kenkiä. Hän jakaa huomiota niille, joita syrjitään. Hän kulkisi mielellään julkisilla välineillä kakkosluokassa, ajaisi tavallisella autolla ja kävisi pizzalla. Tällainen sympaattinen kansanmiehen kuva piirtyy nykyisestä Kristuksen edustajasta maan päällä, niin kuin roomalaiskatoliset opettavat ja ajattelevat paavin olevan.

Vuosikymmenten aikana huomaamatta syntyviä esikuvarakenteita ja kulttuurikerrostumia on tarpeellista välillä ravistella ja avata silmiä niin kuin vanhassa sadussa keisarin uusista vaatteista. Siinähän silmien avaaja oli pieni lapsi. Tuulettamista, ovien ja ikkunoiden avaamista tarvitaan kun ilma käy tunkkaiseksi. Sitä näyttää jossakin määrin Roomassa nyt tapahtuvan. Myös meidän luterilaisessa kirkkomme näitä tuulettajia tarvitaan niin kuin kirkkoomme liitetty reformaattorin nimi enteellisesti viestii.

Julkisia esikuvia merkittävimpiä ovat lähipiirin esikuvat. Pienen lapsen ensimmäiset ja tärkeimmät esikuvat ovat omat vanhemmat, isät ja äidit. Heistä otetaan mallia. Myöhemmin merkittäviksi esikuviksi tulevat kasvattajat, opettajat, työtoverit ja rinnalla kulkijat. Toukokuussa muistamme erityisen kiitollisina äitejä, joilta olemme saaneet ensimmäiset elämän eväämme.

Kauan sitten myös kirkon sanottiin olevan ikään kuin äiti niille, joille Jumala on isä. Siis vähän niin kuin kotiin ja perheeseen kuuluisi kun kirkkoon kuuluu. Helluntaina kirkko syntyi. Se syntyi kodiksi ja esikuvaksi, turvaksi ja tarkoituksen näyttäjäksi, vaikuttajaksi, vajavaisten, syntisten ja raadollisten armon ja pyhien yhteisöksi. Silloinkin tuntui tuuli.

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi