Tukirengaskirje 1/2015
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Nuorisotyön tukirengaskirje 1/2015

Sinä riität. Sinä kelpaat. Sinä et ole yksin.

Tähän iskulauseeseen tiivistyy Jaakko Eleniuksen puheiden ystävällismielinen sanoma, jota haluamme olla nuorisolle viestittämässä. Nykyaikaisessa informaatioyhteiskunnassa juuri viestintä ottaa yhä suurempaa osaa elämästämme, halusimme sitä tai emme.
Maailma muuttuu nopeammin kuin usein ehdimme edes ymmärtää, ja juuri nuoriso on aina ensimmäisenä ottamassa kaiken muutoksen vastaan.
Herättäjä-Yhdistys on yli sata vuotta sitten perustettu nuorison asialle. Siksi koemme nuorisotyössä velvollisuudeksemme yrittää pysyä kyydissä mukana, jotta viestimme kuuluisi ymmärrettävällä kielellä, ja niiden jatkuvasti uusiutuvien välineiden kautta, joita nuoriso ottaa omaksensa. Keskeisellä paikalla on tietenkin internet. Emme tarvitse enää kalvotusseja, vaan tunnukset Instagram-tilille. Sanoma ei muutu, muoto vaihtuu.

Ensimmäiset 10 vuotta jaksoin toivoa että internet kaatuu. Se ei kaatunut. Eikä se kaatanut, ei körttiläisyyttä eikä nuorisotyötä. On kai vain pysyttävä mukana, vaikka se tuntuu vaikealta. Sitä mitä ei löydy internetistä, sitä ei uudelle nettinatiivien sukupolvelle ole olemassa. Me haluamme että körttiläisyys on, että Siionin virret ovat. Että on väylä josta nuori saa kuulla että sinä riität, sinä kelpaat, sinä et ole yksin. Internetin merkitys ja sen seuraukset nuorisossamme ei ole mielipidekysymys, asennekysymys, arvostuskysymys, uskon- tai tahdonasia, vaan se on tosiasia.
Näkyvin muutos viime vuosina on tapahtunut nuorisotyön näköalapaikalta katsottuna siinä, että tarve säännöllisille kokoontumisille alueilla on vähentynyt. Tämä johtuu siitä, että yhteisöllisyys nuorten kesken taas on lisääntynyt. Ovathan omat saarikaverit omassa puhelimessa alituiseen läsnä, napin painalluksen takana. Siinä mielessä netti sopii hyvin tällaiseen valtakunnalliseen nuorisotyöhön. Leireille ja valtakunnallisiin tapahtumiin edelleen lähdetään, ja aina vain kasvavilla väkimäärillä. Eihän mikään korvaa kasvokkain yhteen tulemista ja yhdessä tekemistä. Eikä pomppimista, halia, yhdessä veisaamista tai savupirtin tuoksua.

Olemme jännän äärellä. Kun kerran säännölliseen kokoontumiseen pienillä porukoilla ei enää koeta tarvetta lähteä, joudumme kysymään, mikä on seuraliikkeen tulevaisuus. On pakko uskaltaa lähteä arvioimaan myös sitä vanhaa ja pyhää toiminta-ajatusta, jossa seurojen ja Siionin virsien avulla pyrimme tukemaan ihmisen kasvua kristittynä. On pakko uskaltaa ajatella, mitä uusia muotoja seuroille voitaisiin löytää. Mitä ovat ne asiat ja syyt, jotka ovat aikanaan saaneet ihmiset tarpomaan valtavia matkoja seuratuville, ja mitä ne voivat olla tulevaisuuden tietoyhteiskunnassa. Yksi asia lienee ainakin varmaa. Se, että armon ikävä ei hellitä.

Olemme avaamassa loppukeväästä uutta nuorisotyön nettisivustoa www.nuoriyty.fi. Sen tarkoituksena on olla ”körttiläisen nuorisotyön äänitorvi ja puuhamaa”. Siellä menemme sisältö edellä. Vaikka nuori Yty jatkaakin vielä toistaiseksi paperilehtenä, tulee verkkosivuille jatkossa myös nuorten tekemää sisältöä. Keskeinen osa sivuston toimintaa tulee olemaan myös nyt jo olemassa oleva NuoriYty-Facebook-sivumme sekä Instagram-tillimme, joka löytyy nimellä nuoriyty.

Ensi kesänä pidämme viisi täpösen täyttä rippikoululeiriä Aholansaaressa, joista kaksi on ensimmäistä kertaa musiikkipainotteisia. Isoskoulutuslaisia tulvii toimintaamme mukaan ovista ja ikkunoista, ja tämänkin kirjeen ovat postittaneet tulevat isosemme Wanhassa Karhunmäessä meneillään olevalla leirillä.

Jos koet mahdolliseksi tukea avustusten ja lahjoitusten varassa pyörivää toimintaamme taloudellisesti, olemme siitä hyvin kiitollisia. Olemme kiitollisia myös siitä, jos muistat iltarukouksessasi tätä työtä, ja ennen kaikkea nuorisoamme, jolta ei kukaan kysy, haluavatko he tällaista pikavauhtia muuttuvaa yhteiskuntaa, jonka olemme heille luoneet.

Siunattua kevättä, ja kiitos jos jaksoit lukea.

Mika Nuorva
nuorisosihteeri

Tapahtuu
To 3.8.
Klo 13.00
Tunturiseurat Muotka-tuntureiden alueella Tuanganuaivin huipulla. Lisätietoja.
Su 20.8.
Klo 10.00
Herättäjän päivä Laukkalan kirkossa seppä Högman -perinnön merkeissä. Lisätietoja.
Ti 22.8.–24.8.
Aholansaaren teologikokous. Lisätietoja.
La 2.9.–9.9.
Ruskaretki Ylläkselle Kuopiosta ja Seinäjoelta. Lisätietoja.
La 23.9.–28.9.
Hengellisen Kuukauslehden lukijamatka Budapestiin ja Wieniin. Lisätietoja.
Pe 20.10.–21.10.
Seurapuhujakoulutusta Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Su 29.10.–2.11.
Herännäishenkinen kylpylämatka Viron Haapsaluun. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi