Kolumni 4/2015
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 4/2015

kolumnisti Pia Ruotsala

Kuva Tero Ruotsala

Rajat ja rakkaus

Tunnistatko omat rajasi? Kasvatuksessa rajat ja rakkaus kuuluvat yhteen luoden lapselle turvallisuutta. Myös jokaisella ihmisellä on omat rajansa ja rajallisuutensa.

Virossa kohtaan paljon rajattomuutta. Harva virolainen tekee vain yhtä työtä säännöstellyn työajan rajoissa. Tavallisempi näky ovat yöaikaan kulkevat sähköpostit. Työ vie mukanaan, jolloin itsensä rakastaminen ja terveelliset rajat voivat unohtua.

Ohjaan työssäni traumaattisia asioita kokeneiden äitien ryhmää. Kahden vuoden aikana joka tapaamisessa on noussut esille pelko valtion rajojen rikkomisesta. Näillä naisilla ja monilla virolaisilla on kokemuksia heidän rajojensa rikkomisesta, neuvostoajasta ja pelon ilmapiiristä. Heille Barack Obaman vierailu Virossa, lentoharjoitus Ämarissa ja venepaikka Suomenlahden rannalla ovat turvallisuuden symboleita. Kun minulle, Kauhavan lentosotakoulun naapurissa eläneelle hävittäjän ääni tuo kotoisia muistoja, heillä nousevat karvat pystyyn. Tulevaisuus vaikuttaa epävarmalta ja pelko siirtyy polvesta polveen, jolloin siitä tulee osa identiteettiä. Eräs virolaismies kertoi minulle: ”Se on meillä sisäänrakennettuna. Vaikka kuinka yritämme olla sivistyneitä ja osa Eurooppaa, jossain syvällä se on... pelko.”

Suomen ja Viron suhteista puhutaan nyt paljon. Virolaiset ovat todenneet suomalaisten olevan naiiveja, kun eivät ole huolissaan rajaloukkauksista. Mielestäni kysymys on siitä, että tarkastelemme kansoina asioita erilaisista näkökulmista, jo pelkästään maantieteellisistä syistä. Kansallinen identiteettimmekin vaikuttaisi olevan erilainen historiallisista syistä. Suurin ero on kuitenkin hengellisen taustan erilaisuus, sillä harva virolainen on saanut kristillisen kodinperinnön. Kun ei ole kokemusta sukupolvien ketjussa kulkevasta luottamuksesta, on vaikea uskoa Jumalan varjelukseen. On myös vaikea luottaa maamieheen, jonka kanssa tarvittaessa mennään vaikka rintamalle. Kun puuttuu kollektiivinen kokemus rajojen suojelusta, on vaikea olla yhteydessä.

Parisuhteessa, kasvatuksessa ja valtion ulkopolitiikassa vallitsevat samat lainalaisuudet. Rauhanomaisen yhteiselon saavuttamiseksi on kunnioitettava toisen rajoja. Kumppanin, lapsen ja naapurin vakoilu kertoo epäluottamuksesta ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Rajatonta on vaikea rakastaa ja pelon hallitessa rakastaminen on mahdotonta.

Ihmisen rajallisuus on tosiasia. Samaan aikaan kun omat vaikutusmahdollisuudet maailman tapahtumiin tuntuvat rajallisilta, on helpottavaa huomata olevansa ihminen. Vain pieni ihminen, joka saa jäädä ristin juurelle puolustamaan rajojaan, rajattomaan rakkauteen.

Pia Ruotsala

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi