Pääkirjoitus 4/2015
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ristintie

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

Pääsiäisen matkalla meille kirkastetaan ja valaistaan ristiä ja ristintietä. Tuo tie ei houkuta mukavuudella, mutta se lupaa johdattaa toivoon ja iloon.

Ristintie

Pääsiäisen suuren juhlaan kuljetaan vaikeinta ja raskainta tietä. Vapahtajamme ristintie on kärsimystentie. Sillä tiellä kulkijaa pilkataan, kidutetaan, syytetään ja häpäistään. Kärsimystentien päässä odottaa risti ja väkivaltainen kuolema. Ristintie ja kärsimysten matkan läpikulkenut, kuolemallaan kuoleman voittanut ja ylösnoussut Kristus yhdistää kristittyjä kaikkialla maailmassa. Hän kutsuu yhteiselle tielle ja matkalle.

Tie ja matka ovat uskonnollisen kielen sanastossa runsaimmin käytettyjä ja usein vertauskuvallisia käsitteitä. Ne kuvaavat välillä olemusta, toisinaan tehtävää ja usein elämän tarkoitusta. Tie voi olla yhteinen tai se voi olla oma ja yksityinen. Tietä raivataan ja tieltä eksytään. Matkaa tehdään yksin ja yhdessä. Tie yhdistää erilaiset kulkijat, mutta monet tiet myös erottavat.

Ajatuksia tiestä ja matkasta käytetään runsaasti myös virsirunoudessa. Hakukoneen mukaan ”tie” mainitaan eri muodoissa peräti 165:ssä Siionin virressä. Matka mainitaan lähes seitsemässäkymmenessä virressä. Matka- ja tiesanastot viestittävät liikkeellä olosta ja usein myös ylivoimaisista vaikeuksista päästä eteenpäin omin voimin. Matkakertomuksia iloineen ja vaivoineen kerrotaan ja matkasaattoon liitytään. Turhaan ei siis herännäisyyttä ole luonnehdittu matkamiesten jumaluusopiksi.

Siionin virsien ”tiekartan” henki näyttäytyy ekumeenisena, yhteistä tietä korostavana tai sitä hakevana. Pääsiäisajan virressä (48) oman tien kulkijasta tulee vaivan alainen ja ”vain” kuuntelija Jeesuksen, mutta häntä vedetään pyhien yhteyteen armahduksen lupauksilla. Kristus itse vahvistaa yhteyttä juottamalla maljastaan ja murtamalla taivaallista leipää.

Eri teitä kulkevia voi yhdistää yhteinen päämäärä ja toivo perille pääsemisestä. Yhteinen tie yhdistää sillä kulkevat samalle matkalle. Tiestä tulee yhteinen, kun sitä kulkemaan mahtuvat erilaiset kulkijat, pienet ja suuret, heikot ja vahvat.

Pääsiäisen matkalla meille kirkastetaan ja valaistaan ristiä ja ristintietä. Tuo tie ei houkuta mukavuudella, mutta se lupaa johdattaa toivoon ja iloon. Huonotkin kulkijat. Turvallista matkaa pääsiäisen!

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi