Työpaikkana maailma
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Työpaikkana maailma

Herättäjä-Yhdistyksen kansainväliseen työhön kuuluvat lähetystyö ja kansainvälinen diakoniatyö.

H-Y on Suomen Lähetysseuran (SLS) jäsenjärjestö. Yhteisiä nimikkolähettejä on tällä hetkellä 12 ja H-Y:n nimikkokohteita ovat Namibian kirkon pappiskoulutus ja Baan Rai Pattanan kirkkohanke Thaimaassa. Kansainvälistä diakoniatyötä tehdään yhteistyössä Inkerin ja Viron luterilaisten kirkkojen kanssa.

H-Y:n kansainvälisestä työstä vastaavat Raisa Jarkkola ja Samuli Korkalainen.

 

Hongkong - Matleena Kukkonen

Matleena Kukkonen toimii kirkollisen työn koordinaattorin sijaisena Hongkongin, Kiinan ja Taiwanin alueella. Työssään hän vastaa SLS:n kirkollisten kumppaneiden hankeseurannasta ja toimii hankehallinnon neuvonantajana kumppanijärjestöille ja –kirkoille sekä koordinoi Kiinan kummihanketta. Hänen kotinsa on Hongkongissa.

 

Viro - Pia ja Tero Ruotsala

Pia ja Tero Ruotsala työskentelevät Viron kirkon (EELK) työntekijöinä. Ruotsalan perhe on ollut Viron työalueella vuodesta 2009 lähtien ja sitä ennen he olivat lähetystyössä Jordaniassa (2003-2007).

Pia toimii Viron ev.lut.kirkon perhetyön koordinaattorina ja vastaa kolmesta työmuodosta; seurakuntien perhetyön tukeminen, vaikuttamistyö ja perheneuvonnan johtaminen.

Tero tekee musiikkityötä, eli kehittää Viron gospelmusiikkia auttaen nuoria toimimaan aktiivisesti seurakunnissaan. Lähetyskeskuksen alaisuudessa pidetään mm. gospelleirejä. Pieni osa hänen työstään on vammaistyötä, eli apuvälinelainausta vähävaraisille.

 

Namibia - Maija ja Ossi Kuoppala

Ossi Kuoppala toimii Namibian evankelisluterilaisen kirkon opetustehtävissä ja hänen toimenkuvaansa kuuluu myös tiedottaminen. Kuvassa Ossi ( oik.) ja Erkki Halme (vas.) kuunteluoppilaana, kun Angolan luterilaisen kirkon patriarkka, pastori Noa Ndeutapo kertoo kirkkonsa vaiheista.

Maija Kuoppalan työhön aluepäällikkönä kuuluvat erilaisten hallinnollisten tehtävien lisäksi osallistuminen kumppanikirkkojen tapahtumiin ja juhliin. Kuvassa hän on yhdessä kollegojensa kanssa namibialaisen papin Salatiel Ailongan hautajaisissa 29.1.2015.

 

Tansania - Anna-Riitta ja Oskari Holmström

Anna-Riitta ja Oskari Holmström ovat olleet aikaisemmin työssä Papua-Uudessa-Guineassa ja Keniassa. Nyt he työskentelevät maasaiden parissa Tansaniassa, Morogoron hiippankunnassa.

Anna-Riitan työaloina ovat maasaityttöjen kummiohjelma ja äidinkielinen esikouluohjelma. Esikouluverkostoa on kehitetty ja nytsikouluja on 30, joissa on 1200 lasta. Kuvassa opettaja Israel ja Anna-Riitta tutkivat ensimmäistä parakuyo-maasaikielistä kirjaa, joka on esikoulun tarinakirja!

Oskarin tehtävänä on maasaiseurakuntien vahvistaminen. Papit ja evankelistat kokoontuvat kuukausittain koulutuksiin. Maasaiden ihmisoikeustilanteen seuranta ja ihmisoikeuskoulutus ovat tärkeä osa työtä, koska maasaiden oikeuksia loukataan. Erityinen ilo on ollut maasaikielen käyttöönotto ja vahvistumien jumalanpalveluksissa ja esikouluissa. Kuvassa Oskari opettamassa Mikongoron seurakunnassa.

 

Thaimaa - Katariina Kiilunen ja Tero Massa

Tero Massa on ollut yhdessä puolisonsa Katariina Kiilusen kanssa Thaimaassa kaksi vuotta. Tero työskentelee Thaimaan luterilaisen kirkon pastorina Lad Prao-nimisessä seurakunnassa Bangkokissa, opettaa kirkon seminaarilla ja vastaa Mekongin alueen tiedotuksesta.

Tiedotustyön alue on hyvin laaja. Mekongin alue kattaa Thaimaan, Kambodzhan, Laosin, Vietnamin. Näissä maissa Lähetysseura tekee yhdessä kumppaneidensa kanssa kirkollista työtä ja kehitysyhteistyötä. Tero on viimeisen vuoden aikana kehittänyt alueella sosiaalista mediaa hyödyntävää projektia “Me Kongilaiset”. #ollaanyhteydessä @Mekongilaiset

Katariina Kiilunen työskentelee opettajana Thaimaan kirkon seminaarilla (LST). Opiskelijoiden enemmistö on kotoisin pohjoisesta, Chiang Rain ympäristöstä sekä koillisesta Isaanin ja Naanin maakunnista. Näillä alueilla kirkon jäsenmäärä on kasvava. Ne ovat myös alueita, joissa eletään vaatimattomissa ja vaikeakulkuisissa oloissa. Lähes jokainen opiskelija saa tukea Thaimaan luterilaisen kirkon ulkomaisilta kumppaneilta. Lähetysseuralla on tällä hetkellä neljä omaa stipendiaattia.

“Opetustyö seminaarilla on innostavaa, haastavaa ja hauskaa. Opiskelijoilla on huikea motivaatio oppia, palava halu tehdä työtä tässä kirkossa. He ottavat sydämellisesti vastaan vieraat farangit. Kun katselee näitä nuoria toimittamassa tehtäviään jumalanpalveluksessa, kirkastuu myös oman työn tarkoitus - se miksi tänne on lähdetty.”

 

Angola - Riikka Halme-Berneking

Riikka Halme-Bernekingin työ raamatunkäännöskonsulttina Angolan Pipliaseurassa sisältää käännösten tarkastelemista, keskustelua, koulutusta sekä tutkimusta. Suuri osa työstä tapahtuu tietokoneen ääressä kotoa käsin, missä se sitten milloinkin on.

Noin kolme kertaa vuodessa hän tapaa angolalaista raamatunkäännöstiimiä Angolassa. Matkoihin sisältyy myös koulutuksia sekä yhteistyöneuvotteluja kirkkojen ja valtion edustajien kanssa. Riikan aviomies Steve Berneking toimii raamatunkäännöskonsulttina ja kouluttajana Nigeriassa sekä muualla Afrikassa.

Kuvassa Riikka Halme-Berneking keskustelee katolilaisen pappi Valipon kanssa uutta kwanyamankielistä raamatunkäännösprojektia käsittelevässä kokouksessa.

 

Tansania - Katri ja Pekka Härkönen

Katri ja Pekka Härkönen tekevät työtään Mwanzassa Tansaniassa. Pekka toimii hiippakunnan alla toimivan Nyakaton Luterilaisen Koulutuskeskuksen rehtorina ja Katri opettaa samassa paikassa osa-aikaisesti sekä toimii hiippakunnan lähetystyön osastolla. Hän vastaa myös Morogoron hiippakunnan kummiohjelmasta.

Nyakaton Luterilainen koulutuskeskus on viisi vuotta vanha. Siellä koulutetaan teologeja, evankelistoja ja seurakuntatyöntekijöitä. Opiskelijoita on tällä hetkellä kaikkiaan 80, heistä noin neljäsosa naisia. Oppilaitoksesta on valmistunut 43 uutta työntekijää hiippakunnan tarpeisiin.

Ensi toukokuussa on juhlan aika, kun oppilaitoksesta valmistunee 15 evankelistaa, kaksi seurakuntatyöntekijää ja 16 teologia - jotka ovat oppilaitoksen historian ensimmäiset.

 

Johanna Sointula

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi