Pääkirjoitus 3/15
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 3/15

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

Vieläkö muistat?

 

Kirkkoa on kutsuttu osuvasti muistiyhteisöksi. Sunnuntaisin seurakunnissa muistellaan Jumalan tekoja. Kirkkovuoden kierrossa kerrataan tapahtumia, opetuksia vuosituhanten takaa ja toistetaan vuosittain samoja teemoja. Rukouksissa muistetaan usein, kuinka Jumala on toiminut aikaisemmin, kun kiitetään tai pyydetään apua nykyiseen ja tulevaan. ”Tehkää se minun muistokseni”, lausutaan ehtoollisen asetussanoissa. Ja siunauksessa pyydetään, että Jumala katsoisi, näkisi ja muistaisi edelleen meitä. Muistelua ja muistamista siis puolin ja toisin.

Ilman muistamista ja muistelua elämä kirkossa olisi kummallista hetken hurmaa tai juuretonta poukkoilua. Muistin vaalimisessa kirkossa ei eletä pelkästään vain jossakin menneessä ajassa vaan katsotaan toivossa tulevaan aina yli ajan rajan. Mielenkiintoiseksi muistaminen tulee siinä vaiheessa, kun vanhat kertomukset koetaan osaksi oman elämämme edelleen jatkuvaa kertomusta. Muistista ei silloin tule osattomuuden muuri tai kahlitseva taakka, vaan ikään kuin ymmärryksen apu ja uudistumisen tuki.

Muistiyhteisön rajan ulkopuolelle jääminen ja jättäminen tunnettiin Raamatussa. Näitä rajoja Jeesus ja häntä seuranneet apostolit rikkoivat. He kertoivat eri kansojen ja sukujen ihmisten olevan rakennuskiviä Jumalan asumuksessa ja kutsuivat mukaan muistiyhteisöön vakuuttamalla, että ”Te ette ole enää vieraita ja muukalaisia vaan kuulutte Jumalan perheeseen, samaan kansaan kuin pyhät”. Rajojen ja erottavien muurien rikkomista maailmassa jatkaa kirkko työllään ikään kuin tässä sukujen suuressa tarinassa toivottamalla ”tervetuloa sukuun”.

Muistihäiriöitä ja aukkoja muistissa riittää kaikilla paikattavaksi asti. Yhteinen muisti on jokaisen muunkin yhteisön ja koko yhteiskunnan yksi keskeinen koossa pitävä liima. Ilman menneen muistamista joudumme eksyksiin ja tuuliajoille. Muistamisesta voi myös saada avun, kun eksytään. Siksi tarvitaan ”juurihoitoa”, historiaa on tarpeellista tutkia, tallentaa, siirtää ja siitä oppia.

Paastonajan keskellä vietetään kirkkovuodessa maaliskuussa jälleen Marian ilmestyspäivää. Silloin muistellaan, kuinka kerran enkeli ilmestyi ja ilmoitti nuorelle Marialle suuresta tehtävästä. Tuona juhlapäivänä muistetaan, että Herra ei katso ikää tai kypsyyttä, vaan valitsee tehtävään nuoren ja kokemattoman. Juhlapäivä on myös maamme seurakunnissa Herättäjä-Yhdistyksen kolehtipyhä. Silloin muistetaan esirukouksin ja kannetaan lahja työhön, jota tehdään lasten, nuorten ja opiskelijoiden hyväksi. Tätäkin muistamista ja antamisen iloa tarvitsemme.

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi