Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön viesti:
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön viesti:

Nuoret talkoissa Lapuan herättäjäjuhlilla 2014.

Kuva Jukka Kontkanen

Herättäjä-Yhdistyksen nuorisosihteerit Mika Nuorva ja Antti Rintala.

”Sinä riität, sinä kelpaat, sinä et ole yksin”

 

- Tuntuu onnelliselta!

Näin kommentoi eräs nuori fiiliksiään Instagramissa. Hyvän olon aiheuttajat selviävät hänen julkaisemastaan kuvasta. Kahvikupin vieressä on Nuori Yty- lehti, jonka kansikuva vie Aholansaareen ja suoraan Paavon pirtin hämärään.

Julkaisulle on kertynyt tykkääjiä reilu sata. Kommentoijien joukossa on myös toinen Herättäjä-Yhdistyksen nuorisosihteeri.

 

Mikä ihmeen Instagram?

Instagram on ilmainen kuvien jakopalvelu ja sosiaalinen verkosto, jolla on yli kolmesataa miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää ympäri maailman. Palvelun avulla käyttäjät jakavat kuvia, kommentoivat toisten käyttäjien kuvia ja tykkäävät niistä.

Sosiaalisessa mediassa sisältöä tuotetaan yhdessä, julkaisukynnys on erittäin matala ja sisältö leviää nopeasti, ilman ennakkovalvontaa. Uusia sosiaalisen median palveluita syntyy ja kuolee päivittäin. Laajasti tunnettuja palveluja ovat mm. Facebook, YouTube, Twitter, Pinterest ja WhatsApp.

Sosiaalinen media on ilmiö, joka vaikuttaa nyt ja tulevaisuudessa monin tavoin ihmisiin ja yhteiskuntaan.

 

Missä nuoret – siellä myös nuorisosihteerit

Tämän päivän nuorille internetin käyttö on itsestään selvää. Heillä on verkossa erilaisia sosiaalisia yhteisöjä ja vuorovaikutuskanavia.

H-Y:n nuorisotyössä on huomattu, että nuorten alueelliset tapahtumat eivät kerää enää nuoria niin paljon kuin aikaisemmin. Sen sijaan nuorisotyön yhteisöt sosiaalisessa mediassa ovat nuorten ahkerassa käytössä.

- Koska nuoret viettävät aikaansa netissä, avaamme toukokuussa Nuori Yty-portaalin. Alamme toimia enenevässä määrin verkossa, kertoo nuorisosihteeri Mika Nuorva.

Nuorisosihteeri Antti Rintala rullaa läppärin näytölle esimerkkisivut. – Nuori Yty – portaalissa tapahtuu koko ajan. Sieltä löytyy haastatteluja, kilpailuja, ”Viikon virsi”, kauppa, Instagram ja Twitteri, hän luettelee.

Verkon etuja ovat myös sen kattavuus. Valtakunnallisen ja globaalin verkon kautta toteutuu tasa-arvo. Kaikki ovat samanarvoisia, kaikilla on mahdollisuus osallistua ja toimia vuorovaikutteisesti.

 

Körttiläinen nuorisotyö – mitä se on?

Työalansa muutospaineiden alla nuorisosihteerit ovat miettineet H-Y:n nuorisotyön sisältöä ja tavoitteita myös siksi, koska herännäisyys on rippikouluihin hakeutuville enenevässä määrin vierasta.

- Olemme kiteyttäneet nuorisotyön sisällön ja tavoitteet kielelle, jota nuoret ymmärtävät. Tehtävämme keihään kärki on lainattu Jaakko Eleniuksen seurapuheesta. Viestimme nuorelle on: ”sinä riität, sinä kelpaat, sinä et ole yksin.”

H-Y:n nuorisotyön arvopohjana ovat yhdistyksen Körtti 2020 -strategian mukaisesti toivo, rakkaus, armollisuus ja tasavertaisuus. Kirkon nuorisotyötä körttiläisittäin vetävät nuorisosihteerit tiivistävät körttiläisyyden näin:

- Herännäisyys eli körttiläisyys on elämisen, ajattelemisen, uskon ja hartauden harjoittamisen tapa. Pyrimme siirtämään nuorisolle körttiläistä perintöä, kuten Siionin virsien veisuuta, seuroja, ja talkoohenkeä yhteisten asioiden hyväksi.

- Rohkaisemme nuoria kasvamaan ja elämään kristittyinä, osana yhteiskuntaa sekä yhteydessä omaan kotiseurakuntaansa. Muistutamme siitä, että elämme täällä toisia ihmisiä varten. Korostamme arjen vastuullista kristillisyyttä, muistaen Vapahtajan tapaa kohdata ihmisiä.

 

Rippikoululaisten määrä kasvanut

H-Y:n rippikouluopetus noudattaa piispainkokouksen hyväksymää rippikoulujen opetussuunnitelmaa (RKS 2001). Rippikoululeiri kestää kaksi viikkoa.

Rippikoululaisten määrä on viime vuosina kasvanut. Tulevana kesänä Aholansaaressa järjestetään kuusi H-Y:n rippikoulua, kun aiempina vuosina niitä on ollut viisi.

- Ensi kesän leireille mahtuu vielä nuoria mukaan. Uutuutena meillä on musiikkipainotteinen rippikoululeiri, joka on avoin kaikille kiinnostuneille, nuorisosihteerit kertovat.

Rippikoulujen opetus on körttihenkistä. Nuorekkaat ja ammattitaitoiset opettajat huolehtivat opetuksesta ja koulutetut isoset ja leiriavustajat ovat mukana esimerkiksi vapaa-ajan ohjauksessa.

Nuoria kiinnostaa H-Y:n rippikouluissa niiden valtakunnallisuus ja uudet kaverit.

- Aholansaaren rippikouluissa nuoret saavat ystäviä ympäri Suomea. Nuoret kokevat saaren omaksi paikakseen. He puhuvatkin ”saariporukoista” ja ”saarityypeistä”. Kun nuori kokee rippikoulukaverinsa ja –paikan omikseen, on se mielekäs alusta kristinopin opettamiselle, tietää Mika Nuorva.

 

Oma lehti ja omat talkoot

Körttiläisen nuorisokulttuurin pää-äänenkannattajaa Nuori Yty-lehteä tehdään edelleen myös printtinä. Lehden päätoimittaja on Antti Rintala ja uutena taittajana on aloittanut Viljami Kukkonen.

- Rippikouluihimme tulevat nuoret saavat Yty-lehden rippikouluvuotenaan. Siitä voivat myös nuoren vanhemmat ja läheiset tutustua H-Y:n nuorisotyöhön.

Sotkamon herättäjäjuhlille tulee myyntiin Nuori Yty-lehti, joka on kooltaan isompi ja monipuolisempi.

Ensi kesänä nuorilla on taas mahdollisuus talkoilla Aholansaaressa, kun H-Y palkkaa kesän prole-toimintaan ohjaajan.

- Prole-ohjaajan tehtävänä on ohjata talkoonuorten vapaa-aikaa. Aholansaaressa on myös talkoo-ohjaaja, joka ohjeistaa nuoret talkootehtäviinsä ja tsemppaa heitä näissä hommissa päivälliseen asti, nuorisosihteerit kertovat.

Nuoret osallistuvat talkootöihin myös herättäjäjuhlilla ja kantavat vastuuta esimerkiksi nuorisotyön tempaustuotteiden myynnistä.

Johanna Sointula

 

 

Liity nuorisotyön tukirenkaaseen

Nuorisotyö tarvitsee työnsä tukijoita. Voit liittyä tukirenkaaseen osoitteessa: https://www.h-y.fi/585-nuorisotyon-tukirengas tai lähetä nimesi ja osoitteesi sähköpostiviestillä otsikolla "Nuorisotyön tukirengas" osoitteeseen **@**. Tai soita H-Y:n vaihteeseen, p. 06-433 5700.

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi