Kolumni 2 /2015
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 2 /2015

Kolumnisti Markku Orsila

Käsi kädessä vai erikseen juhlilla?

 

”101 vuotias Hannes Hynönen hurmasi 70 vuotta nuoremman toimittajan tanssiin”, uutisoitiin itsenäisyyspäivän jälkeen. Presidentin kunniavieras antoi seuraavalla viikolla useita haastatteluja. Hän sanoi arasti jotenkin niin, että ”Toivon, että en loukkaa tällä Jenniä, mutta tervehdimme niin, että poskemme koskivat, en ole kovasti poskeani sen jälkeen käsitellyt.” Julkisuus on jatkunut ja joulun alla uutisoitiin Hanneksen saaneen yli tuhat korttia, joita hän ilmoitti lukevansa sitten, kun on vanha.

Istuin alkutalvesta itseäni vanhemman körttipapin seurassa. Tuli puheeksi, että minua on pyydetty kirjoittamaan näitä kolumneja. Kysyin, mistä tämmöinen perheneuvojapappi voisi kirjoittaa. Sain nopeasti yhden vinkin: ”Kerro vaikka siitä miten toiset parit kulkevat herättäjäjuhlilla yhdessä, rohkeimmat jopa käsi kädessä, toiset parit taas seikkailevat kumpikin eri reittejä ja tuskin tapaavat juhlien aikana toisiaan.”

Läheisyyden ja etäisyyden pohdinta käynnistyi mielessäni heti, kun tämä pappi ilmoitti, että hän kuuluu puolisonsa kanssa näihin jälkimmäisiin. Hän kertoi miten heidän parisuhteessa on selvintä, että he tapaavat toisiaan vain mutkapaikoissa. Puolison ei silloin tarvitse pysähdellä joka tutun kohdalla ja kuunnella miehen tuumailuja moneen kertaan.

Kirjoitan tätä joulun pyhinä ja tähän pohdintaan yhdistyi yli satavuotias itsenäisyyden juhlija, joka kertoi avoimesti eniten nauttineensa presidentin puolison tapaamisesta ja kosketuksesta. Nämä kaksi miestä tarjoavat kaksi koskettavaa kuvaa parisuhteesta, yksinäisyydestä ja läheisyydestä. Joku ajatus Luojalla on kai ollut, kun hän on ihmisen näin muovannut, että moni etsii toisen ihmisen lämpöä ja välillä taas tuntuu parhaalta ottaa etäisyyttä. Näiden miesten tarinoiden äärellä voi pohtia myös fyysistä läheisyyttä ja henkistä yhteyttä. Ihminen kaipaa useimmiten molempia, eikä tarve pääty, vaikka ihminen vähän vanhenee. Nuorisolle voi olla yllätys, että satavuotiaskin voi kaivata kosketusta ja nauttia siitä.

Kummat parit ne nyt sitten ovat viisaampia. He jotka tallaavat herättäjäjuhlilla yhdessä vai ne, jotka vaeltavat eri polkuja? Varmasti molemmat. Jos satut kaipaamaan puolisosi läheisyyttä, kerro siitä ja tarpeestasi kulkea yhdessä. Se on ihan hyvä, kunhan se ei ole omistushalua tai mustasukkaisuutta. Jos haluat omaa aikaa tai aikaa tavata ystäviäsi, sekin on oikein hyvä, kunhan se ei ole pakoa, väistelyä tai puolison halveksuntaa.

On pystyttävä riittävään erillisyyteen, että voi olla välillä lämmintä läheisyyttä. Rohkeutta on sotaveteraani Hynösen tavoin tunnustaa, että läheisyys ja kosketus tuntuvat näin hyvältä. Siksi niitä saa etsiä ja perustarpeina arvostaa. Upeinta on, kun joskus joku uskaltaa tulla aran lähimmäisen viereen. Arka ja yksinäinen, kun ei oikein rohkene edes pyytää.

Markku Orsila

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi