Pääkirjoitus 2/2015
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 2/2015

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva: Matti Karppinen

Vaarojen matkalla

 

Kainuun vaaramaisemiin Sotkamoon valmistellaan tulevina kuukausina herättäjäjuhlia. Edellisen kerran kainuulaiset isännöivät herättäjäjuhlamaakuntana 17 vuotta sitten. Välähdyksiä seudulta ja juhlavalmisteluista jaetaan kevään aikana lehdessämme. Mitä tuolta vaarojen maisemista ja matkalta löytyy?

Sotkamo tunnetaan tänään liikunnan ja terveiden elämäntapojen edistäjänä. Liikunnan ja huippu-urheilun ympärille on sinne keskittynyt maamme kärkipään menestystä, osaamista ja tietotaitoa. Tämä on myös auttanut rakentamaa seudulle runsaasti matkailuelinkeinoa. Paikkakunnan ihmiset tunnetaan yritteliäisyydestä. Seudun ilmapiiriä kuvataan luovaksi. Tilaa on.

Luonto on milloin kitsas ja milloin antelias. Metsät ja vaarat ovat tarjonneet leipää, virkistystä, työtä ja turvaa. Urheilullisen Vuokatinvaaran lisäksi Sotkamo on 2000-luvulla tullut laajasti tunnetuksi Talvivaaran kaivoksesta. Uusi kaivos loi monille tulevaisuuden uskoa toimeentulosta ja elämisen mahdollisuuksista. Syntyi työpaikkoja, toimeliaisuutta ja kasvua.

Tulevaisuuden uskoa ovat horjuttaneet Talvivaaran vakavat ympäristö- ja talousongelmat. Herättäjäjuhlia valmistellessa odotetaan ratkaisuja Talvivaaran kohtalosta. Yksi matkanteon ja koko luomakunnan peruskysymys tänään kuuluukin: kuinka viljellä ja varjella luontoa kestävästi niin, että hyvä lisääntyisi ja säilyisi tasapaino ihmisten toimeentulon ja ympäristön kanssa sukupolvesta toiseen?

Kainuulaisen hengellisen elämän pohjavirroissa ja seurakunnissa herännäisyys on vaikuttanut jo 1800 luvulta lähtien. Kirjarakkaus on ollut sen erityispiirre. Sanan- ja uskonnonvapaudelle löytyy puolustajia, henkistä tilaa ja käyttöä myös 2000 luvun vaarojen maisemissa ja kulkijoissa.

”En pelkää vaarojen matkaa” kuuluttaa ensi kesän Sotkamon herättäjäjuhlien juhlatunnus. Matkan vaarat tunnetaan ja tiedostetaan sukupolvesta toiseen. Viime viikkoina matkan vaarat ovat tulleet erityiseen tietoisuuteemme raakoina väkivaltaisina iskuina. Missä pelko ja turvattomuus valtaavat ilmapiirin, siellä kirkko avaa ovensa. Kutsuu järkyttyneitä ja surun murtamia yhdessä hiljentymään ja rukoilemaan. Etsimään turvaa ja elämän rohkeutta Jumalan läsnäolon lupauksista ja toinen toisistamme. Sitä etsimään meitä kutsutaan myös kuuden kuukauden päästä Sotkamoon. On aika valmistautua matkaan ja juhlaan.

Simo Juntunen

 

 

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi